Jégkorong: a magyar válogatott a franciáktól is kikapott

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2019.12.13. 22:03
A franciák ellen is megvoltak a magyar jégkorong-válogatott helyzetei, de sem elöl, sem hátul nem voltunk elég magabiztosak, így az ötödik helyért játszhatunk szombaton a hazai rendezésű Hat nemzet tornáján.
A magyar válogatott a franciák elleni meccsét is elveszítette a Hat Nemzet Tornáján (Fotó: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
A magyar válogatott a franciák elleni meccsét is elveszítette a Hat Nemzet Tornáján (Fotó: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

A felkészülési tornák lényege a kísérletezés, a különféle taktikai elemek gyakorlása és a kevésbé reflektorfényben lévő játékosok kipróbálása, de a magyar válogatott idén mintha a szokásosnál is jobban „rámenne” erre. Már a novemberi, gdanski EIHC-tornára is roppant fiatal keret utazott el – Majoross Gergely másodedző csak U25-ös válogatottként aposztrofálta azt a csapatot –, ám a mostani, káposztásmegyeri Hat nemzet tornáján még egy lapáttal rátett a szakvezetőség a fiatalításra. (Ez mondjuk nem csupán rajtuk múlott, tekintve, hogy a mostani válogatott szünet csak félig szünet, az EBEL például ugyanúgy robog gondtalanul…).

„EGYRE JOBBAN FELVESSZÜK A TEMPÓT”
Kiss Roland, a válogatott bekkje: – Örülök az első gólomnak a felnőttválogatottban, már csak azért is, mert a szezonban eddig ez volt a legnagyobb gondom, hogy nem voltam eredményes. Az első harmadban nem igazán tudtuk felvenni a tempót, össze voltunk zavarodva, de a másodikra sikerült úgy kijönnünk, hogy onnantól mi domináltunk – csak sajnos nekünk nem mentek be azok a helyzetek, amik a másik oldalon igen…
Horváth Bálint, a válogatott csatára: – Kiegyensúlyozott meccs volt, apróságok döntötték el, ezeket ki kell majd elemeznünk. Úgy látom, mi, fiatalok egyre jobban felvesszük a tempót, igyekszünk bizonyítani, hogy miért vagyunk itt. Nagyon nagy lehetőség ez nekünk, azért dolgozunk itt, illetve egész szezonban a klubunkban is, hogy a szakvezetőség lássa, számíthat ránk a későbbiekben is!

Így viszont az ellenfelek is erőteljesen kísérleti sorokkal érkeztek, a torna papíron legmagasabban rangsorolt együttese, a nemzetközi szövetség (IIHF) világranglistájának 13. helyén helyet foglaló franciák is (akik az idei elit-vb-n általános meglepetésre kiestek, így 2007 után szerepelnek majd újra a másodosztálynak számító divízió 1/A-ban, a magyarokkal együtt).

Ettől még a két ország lehetőségei továbbra sem összehasonlíthatók, avagy egy olyan merítéssel bíró nemzet, mint amilyen a francia, tartalékos összeállításban is erős – ezt bizonyította is pénteken.

A mieink pont úgy játszottak, ahogy egy ilyen fiatal csapat szokott: lendületesen és nagy hévvel, ugyanakkor sok hibával – a Japán elleni, csütörtöki vereséghez hasonlóan például a helyzetek megvoltak, azonban ezekből csak kettőt használtunk ki, miközben hátul legalábbis érdekes gólokat kaptunk. A második harmadunk sikerült a legjobban, előbb 2–1-re, majd 3–2-re is feljöttünk – Madácsi Benedek és Kiss Roland is az első válogatott gólját szerezte –, majd Nagy Gergő, Hári Norbert vagy Kreisz Brúnó is egyenlíthetett volna, de a sanszok kimaradtak, s a végén a franciák eldöntötték a meccset, így ezt a tornát nem nyeri meg a fiatal magyar csapat úgy, mint a novemberi gdanskit – az ötödik helyért küzdhet szombaton. A papírforma viszont érvényesül, a két legerősebb gárda, Franciaország és Fehéroroszország játssza majd a döntőt.

ÉDESAPJA MECCSKORONGOT KAP AJÁNDÉKBA A VÁLOGATOTT ÚJONCÁTÓL

JÉGKORONG
HAT NEMZET FELKÉSZÜLÉSI TORNA, VASAS JÉGCENTRUM
A-CSOPORT
FRANCIAORSZÁG–MAGYARORSZÁG 5–2 (2–0, 1–2, 2–0)
Vasas Jégcentrum, 1502
néző. V: Haszonits, Kókai, Soós D., Dzsun Szo Lim (dél-koreai)
FRANCIAORSZÁG:
Ylonen
Cantagallo, Bourgeois (1) – Melin, Thiry – Prissaint, Guebey – Mermoux, Guillaume
Bouvet, Maia, Matima – FARNIER 1 (1), BOGDANOFF 1, Bozon – COLOMBAN 2, VILLE 1 (1), Koudri (2) – Colotti, Nesa, Suire
Szövetségi kapitány: Philippe Bozon
MAGYARORSZÁG: Adorján A.
Tóth Gergely, Fejes – Kiss D., KISS R. 1 (1) – Imre P., Vojtkó – Bukor (1), Kiss Patrik
Németh A., NAGY G., Hári N. – Kreisz, HORVÁTH B., Szigeti – Pápa M., Majoross B., Vincze P. – Szabó K., Péter A., Madácsi 1
Szövetségi kapitány: Jarmo Tolvanen
Kiállítások: 8 perc + 10 perc fegyelmi (Kiss R.), ill. 14 perc
Kapura lövések: 38–33
MESTERMÉRLEG
Philippe Bozon: – Remekül kezdtünk, s bár a második harmadban akadtak nehézségeink – testjátékban nem voltunk elég kemények a kapuk előtt –, ezeket a szünetben kijavítottuk, és jó záró játékrészt produkáltunk. Ez egy fiatal csapat, fiatal játékosokkal, akiknek még sokat kell tanulniuk, de az attitűdjükkel maximálisan elégedett vagyok!
Jarmo Tolvanen: – Azokban a részletekben, amiket egész héten gyakoroltunk, ezúttal egyértelműen jobbak voltunk, mint csütörtökön. Különösen a középső játékrész tetszett, az az eddigi legjobb harmadunk volt a tornán. A válogatott meccseken sosem könnyű gólt szerezni, ez jó ideje problémánk is – igyekszünk egyszerűbben játszani, több minőségi helyzetet kidolgozni, jobban takarni a kilátást a kapus elől, így lehetünk hatékonyabbak. De egy kis lépést ismét tettünk előre, ez mindenképpen pozitívum.

A csoport végeredménye: 1. Franciaország 6 pont, 2. Japán 3, 3. MAGYARORSZÁG 0

B-CSOPORT
Dél-Korea–Ukrajna 4–2
A csoport végeredménye: 1. Fehéroroszország 5, 2. Dél-Korea 4, 3. Ukrajna 0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik