Jégkorong: a magyar szövetség égisze alá kerül az EWHL!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.11. 10:04
Új fejezet kezdődik a nagy presztízsű Elite Women's Hockey League (EWHL) 2004 óta íródó történetében. Az operatív feladatokat továbbra is az osztrák Martin Kogler látja el ligaigazgatóként, ám a sorozat az  MJSZ szervezésében folytatódik.

 

„A magyar női jégkorong rengeteget fejlődött az elmúlt években – fejtette ki a szövetség honlapjának az osztrák szakember. – Az U18-as válogatott már járt az elitben, és most a felnőttek is feljutottak oda. Nő az érdeklődés a média és a szurkolók részéről is, emellett jó a pénzügyi háttér. A női hoki fejlesztésével a Magyar Jégkorongszövetség megmutatta, ez a megfelelő szervezet arra, hogy szárnyai alá vegye az EWHL-t. Közben ugyanis Ausztriában fordított a helyzet: 2017 óta a női hokira szánt költségvetés 40 százalékkal csökkent. Ezenkívül szervezeti átalakítások is zajlanak, az eddig független női szakágat felszámolták, a férfiválogatott alá helyezték át. Szükségünk volt egy olyan szövetségre, amely átveszi és megmenti ezt a kezdeményezést, amelyben kilenc ország csapatai vesznek részt, és megfelelő figyelmet szentel neki. Az első pozitív eredmények már láthatóak, az MJSZ nemcsak védnökséget ad, hanem jó ötletekkel is segít, valamint a ligagyűléseknek is otthont ad.”

Ahogy tavaly, idén is két magyar csapat indul az EWHL-ben: a KMH Budapest mellett, amely megnyerte a legutóbbi kiírást, önállóan vesz részt az előző idényben még az FTC-vel közös együttest indító MAC Marilyn. Emellett három osztrák, egy kazah, egy olasz, egy szlovén és új érkezőként egy lengyel alakulat is ott lesz a ligában, továbbá még zajlanak az egyeztetések egy dán csapattal is.

A KMH és a MAC az EWHL Supercupban is rajthoz áll, ebben a sorozatban három német és egy szlovák együttes is szerepel. Utóbbit szeretnék még szélesebb körű sorozattá, egyfajta Európa-kupává bővíteni.

Martin Kogler közlése szerint nem lesznek nagy változások a lebonyolításban. „A fő cél, hogy a ligát még népszerűbbé tegyük, még több nézőt vonzzanak a meccsek, még többet szerepeljünk a médiában. Ha ezt elérjük, van esélyünk még több szponzort szerezni, ami fontos a játék fejlesztéséhez is. Magas színvonalú mérkőzéseket várok, és egy remek sorozatot, amely jó reklámja a női hokinak” – fogalmazott a ligaigazgató.

Az EWHL várható mezőnye: KMH Budapest (HUN), MAC Budapest (HUN), EHV Sabres Vienna (AUT), DEC Salzburg Eagles (AUT), KEHV Lakers (AUT), Ajszulu Almati (KAZ), Eagles Südtirol (ITA), Team Poland – Silesia Brackens (POL), HK SZ Olimpija Ljubljana (SLO), Hvidovre IK (DEN, még bizonytalan)

Az EWHL Supercup várható mezőnye: KMH Budapest (HUN), MAC Budapest (HUN), EHV Sabres Vienna (AUT), DEC Salzburg Eagles (AUT, még bizonytalan), Ajszulu Almati (KAZ), HC SKP Bratislava (SVK), ECDC Memmingen Indians (GER), ESC Planegg (GER), ERC Ingolstadt (GER)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik