Hoki-vb: szétlövésben dőlt el, Svédország a világbajnok!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.21. 23:53
null
Svéd játékosok a világbajnoki trófeával (Fotó: AFP)
A rendes játékidő 1–1-re végződött, a hosszabbítás nem hozott gólt, a szétlövésben csak a svédek találtak be – Svédország legyőzte Kanadát a jégkorong-világbajnokság vasárnap esti kölni döntőjében, és ezzel négy év után elhódította a világbajnoki címet.

 

A gól nélküli első harmad után a svédek szereztek vezetést, a 40. percben, azaz a második játékrész utolsó pillanataiban Victor Hedman lövése emberhátrányban utat talált a hálóba Calvin Pickard kapus lábai között (1–0).

A harmadik harmadból két perc sem telt el, amikor a Buffalo Sabres centere, Ryan O'Reilly egy kapu előtti kavarodás végén, emberfórból okos góllal egyenlített (1–1).

Az eredmény már nem változott, következhetett a hosszabbítás, majd miután abban a húsz percben nem született gól, jött a szétlövés.

Miközben a svéd kapus, Henrik Lundqvist megbabonázta a címvédő kanadaiakat (háromszor is védett, a negyedik kísérletet a vasra szuggerálta), a másodikként kísérletező Nicklas Bäckström és a harmadiknak lövő svéd, Oliver Ekman-Larsson a hálóba talált, és munkájuk közös gyümölcse a szétlövés megnyerése (2–0), egyben a világbajnoki cím megszerzése lett.

Svédország 2013 óta először, összességében tizedszer szerzett világbajnoki címet, és a 46.
vb-érmét gyűjtötte be. A 2015-ben és 2016-ban győztes Kanada 49. vb-éremnél tart.

A torna legjobb játékosának (MVP) a svéd William Nylandert választották meg.

A bronzérmet Oroszország szerezte meg, miután 5–3-ra legyőzte Finnországot. Az orosz csapat a kétgólos Nyikita Guszev vezetésével a 29. percre 4–0-s előnyre tett szert, de a tavalyi vb-ezüstérmes finnek a Colorado Avalanche-ban szereplő Mikko Rantanen egy góljának és egy gólpasszának köszönhetően a 46. percre 4–3-ra feljöttek.

A három perccel később aztán a Tampa Bay Lightningben szereplő Nyikita Kucserov is betalált, így Oroszország végül 5–3-ra nyert.

JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, KÖLN
DÖNTŐ
Svédország–Kanada 2–1
(0–0, 1–0, 0–1, 0–0, 1–0) – szétlövés után
A 3. HELYÉRT
Oroszország–Finnország 5–3
(1–0, 3–1, 1–2).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik