Győztes vb-próba: kétgólos hokisiker Lengyelország ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.07. 19:14
null
A lengyelországi tornához hasonlóan ezúttal is legyőztük a lengyeleket (Fotó: Havran Zoltán)
A magyar jégkorong-válogatott Dunaújvárosban felkészülési mérkőzésen kétgólos győzelmet aratott Lengyelország ellen. A találkozón a vendégek szereztek vezetést, három góllal azonban fordítottunk. A hajrára azonban egyre csökkent az előnyünk, így pillanatra sem ülhettünk le, 3 mp-vel a vége előtt azonban Vas János biztosította be a győzelmet üres kapus góllal.

1. harmad

Még ki sem bontakozhattak az erőviszonyok, a 4. percben máris vezetéshez jutott a lengyel csapat. Marcin Kolusz tüzelt a jobb szélről, Szuper Leventéről lejött a mellmagasságban érkező korong – kapusunk picit sután nyúlt érte –, a hosszún üresen érkezett Radoslaw Galant, aki a lecsorgót gondolkodás nélkül bevágta. Kisvártatva fórhoz jutottunk, záporoztak a lövések Przemyslaw Odrobny kapujára, egy alkalommal meg védője tisztázott centikkel a gólvonal előtt, de az egyenlítés elmaradt. A kiegészült vendégek fél percre rá ismét emberhátrányba kerültek, óriási nyomás alá helyeztük az ellent, megvolt a kellő sebesség, akadt mindig megjátszható ember is, de az utolsó passzokba rendre hiba csúszott. Ami késett nem múlt: amikor már fellégeztek a lengyelek, hogy megúszták a kritikus négy percet, a 14. percben csak összejött a magyar gól. Kellett hozzá Ladányi Balázs álompassza a bal oldalról a kapu elé, ahol az érkező Sofron István tette bele a botját erőszakosan: a korong felperdülve hullott be a lengyel kapuba. Egyenlő létszámnál kiegyenlített játékot láthattunk a jégen, a vendégek gyorsaságban felvették velünk a versenyt, ráadásul a harmad végjátékában emberelőnyhöz jutottak, de sikerült olyan feszesen védekeznünk, hogy Szupernek dolga sem nagyon akadt (1–1).

2. harmad

ELMENTEK KONDIZNI...
Így utólag peches választás volt a dunaújvárosi helyszín, bár arra aligha számíthatott bárki is annak idején, hogy a mérkőzést megelőző keretszűkítésnek „áldozatul” eső öt hokis közül négy – köztük az abszolút közönségkedvenc cséká, Galanizs Nikandrosz – a magyar bajnok és Mol Liga-győztes Dab-Doclerből kerül ki. Pedig csütörtökön este, mindössze három napja így történt... Mindez nem hagyta hidegen a helyi B-közép tagjait sem, akik méretes, szektort átölelő drapériával adták ország-világ tudtára, hogy: „Elmentünk kondizni az Acélbikákkal... Majd jövünk”. A kanadai szövetségi kapitányunk termetbeli és korcsolyázó tudásbeli különbségeket említett a kiválasztásnál előnyt élvezőkkel szemben.

Erőteljesen kezdett a magyar együttes – Pozsgai Tamás ütközte le a magyar kispadra a lengyel gólszerzőt, Galantot –, majd félpályás korongszerzés után a 23. percben három az egyes kontránk az egyetlen visszaérő vendégvédőben akadt el. A 25. percben Szuper kapuja előtt alakult ki izgalmas helyzet, de miután kapusunk elsőre nem tudott rátenyerelni a korongra, másodjára már ráfeküdt. Domináltunk ugyan, de a lelkes lengyelek fegyelmezett játékkal el tudták tüntetni az osztálykülönbséget. A 30. percben harmadszor jutottunk a mérkőzés folyamán emberelőnyhöz. Nagy Gergő révén 70 mp. alatt váltottuk gólra a helyzetet: a miskolciak csatára Vas János kapu mögül visszatett korongját ütötte be a hosszún. A játékrész végjátékában Kiss Dániel, majd Horváth András is kiült a büntetőpadra, Szuperrel az élen azonban állta a kemény rohamokat a házigazda. A 46. percben hiba került be a korong a kapunkba, némi videózás után nem érvényesítették a találatot, a kapu ugyanis elmozdult. Csendben jegyezzük meg: nem magától, Kiss Dániel borított rá hátulról egy ott ólálkodó lengyelt (2–1).

3. harmad

Jobb erőnlétünknek köszönhetően a záró felvonásra sikerült érvényre juttatnunk papírforma fölényünket a vendégekkel szemben. Ám hiába alakítottuk ki sorra a helyzeteket, és jártunk rendre a lengyel harmadban, miközben az ellen kevés veszélyt jelentett, a harmadik gólunkra az 52. percig kellett várni: akkor Kovács Csaba volt eredményes. Hogy ne üljön le a mérkőzés, és maradjon izgalom a hajrára, arról Pawel Dronia gondoskodott, aki az 56. percben a bal oldalon a második hullámban érkezve piszok nagy bombát eresztett a jobb felsőbe. Próbált az utolsó szalmaszálba kapaszkodni a lengyel válogatott, volt is helyzete a kapunk előtt, de a 60. percben Vas János üres kapus gólja eldöntötte a találkozót (4–2).

A jó iramú mérkőzésen két harmadon át sebességben felvette velünk a versenyt az ellenfél, a kapura azonban mi voltunk veszélyesebbek, és eredményesebbek, ráadásul a záró felvonásban már erőnlétben is a lengyelek fölé sikerült nőnünk. Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese kedden Káposztásmegyeren a vb-ellenfél Japánnal játssza utolsó ráhangoló mérkőzését, majd vasárnap a Papp László Sportarénában Nagy-Britannia elleni megkezdi szereplését a divízió 1/A-s vb-n.

Ritmuskeresésben – lengyelverés, kisebb hibákkal

JÉGKORONG, FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–LENGYELORSZÁG 4–2 (1–1, 1–0, 2–1)
Dunaújváros, 2000
néző. V: Gebei, Kincses, Németh M., Pálkövi
MAGYARORSZÁG: Szuper – Vas M., Gőz, Mihály Á., VAS J. 1 (1), Hári – Pozsgai, Tokaji (1), SOFRON 1, BARTALIS (2), LADÁNYI (1) – Horváth A., SZIRÁNYI B., BENK, Sikorcin, Kovács Cs. 1 – KISS D., Szélig, Magosi, NAGY K., NAGY G. 1. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
LENGYELORSZÁG: Odrobny – Dutka (1), DRONIA 1, Malasinski, Zapala, Kolusz (1) – Rompkowski, Wajda, Witecki, GALANT 1, Gruszka – Bryk, Górny, Baginski, Kowalowka, Danieluk – Kotlorz, Gabrys, Lopuski, Pasiut, Urbanowicz. Szövetségi kapitány: Igor Zaharkin
Gólszerzők: 3:48 Galant (Kolusz – 0–1), 13:12 Sofron (Ladányi – 1–1), 31:52 Nagy Gergő (Vas J., Bartalis – ee, 2–1), 51:20 Kovács Cs. (3–1), 55:35 Dronia (Dutka – 3–2), 59:57 Vas J. (Bartalis, Tokaji – üres kapu, 4–2)
Kiállítások: 6, ill. 8 perc
MESTERMÉRLEG
Rich Chernomaz: – Lassan kezdtünk, de számítottam erre, hiszen rengeteget edzettünk a héten. A második harmadtól belejöttünk, de a hatékonyságunknak még javulnia kell. Levente jó volt a kapuban, egyik gól sem az övé volt. A csatáraink kilencven százalékával elégedett vagyok, de néhány kulcsjátékosunknak rá kell kapcsolnia.
Igor Zaharkin: – Nagyon érdekes meccs volt, számunkra sok tanulsággal. Megpróbáltunk ellenállni a magyar rohamoknak, és felvenni a ritmust, ami sokáig sikerült is. Kemény edzések után vagyunk, a játékosok fáradtak, nem erre az edzőmeccsre készültünk, úgyhogy elégedett vagyok a srácokkal, mert elvégezték, amit kértünk tőlük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik