Férfi jégkorong: a spanyolok ellen kezdünk az olimpiai selejtezőn

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.01.16. 16:13
null
Spanyolország, Litvánia és Japán lesz az ellenfelünk (Fotó: Árvai Károly, archív)
A magyar férfi jégkorong-válogatott sorrendben a spanyol, a litván és a japán csapattal találkozik a Tüskecsarnokban február 8–10. között a 2026-os téli olimpia selejtezőjének harmadik, utolsó előtti körében.

 

A magyar szövetség keddi tájékoztatása szerint az első napon a spanyolok ellen 18.30-kor, másnap a litvánok ellen 20.00-kor, majd február 10-én szintén 20 órakor a japánok ellen lép pályára a házigazda, amely a világranglistán elfoglalt helyezésének köszönhetően rendezheti meg a tornát.

A jegyértékesítés jövő hét elején indul, két napig majd kedvezményes áron lehet belépőket vásárolni.

A csoportból az első helyezett jut tovább a selejtező utolsó körébe, ahol már gazdára találnak a 2026-os milánói téli olimpiai kvóták. Amennyiben a magyarok sikerrel veszik a budapesti kört, úgy az aalborgi csoportba kerülnek Dánia, Norvégia és Szlovénia mellé. Az utolsó fordulót 2024. augusztus 29. és szeptember 1. között rendezik, innen is csak a legjobb jut tovább, már az olimpiára.

A PROGRAM
február 8., csütörtök
15.00:
Litvánia–Japán
18.30: Magyarország–Spanyolország
február 9., péntek
16.30:
Spanyolország–Japán
20.00: Magyarország–Litvánia
február 10., szombat
16.30:
Litvánia–Spanyolország
20.00: Japán–Magyarország

A MÁSIK KÉT CSOPORTBAN
H-csoport (Cardiff):
Nagy-Britannia, Románia, Kína, Szerbia
J-csoport (Sosnowiec): Lengyelország, Dél-Korea, Ukrajna, Észtország

Az azt követő fordulóban már a fehérorosz válogatott is érdekelt, sőt, az orosz már ki is jutott a 2026-os milánói-cortinai olimpiára, de ez a két csapat az ukrajnai háború miatt jelenleg nem szerepelhet a nemzetközi porondon, így elképzelhető, hogy a továbbjutás rendszerét a nemzetközi szövetség később módosítja.

A februári körből a csoportok első helyezettjei jutnak tovább a következő, utolsó fordulóba, amelyet 2024. augusztus 29. és szeptember 1. között rendeznek.

D-csoport (Pozsony): Szlovákia, Fehéroroszország, Kazahsztán, az előző körből továbbjutó leggyengébb világranglistás helyezésű csapat

E-csoport (Riga): Lettország, Franciaország, Ausztria, az előző körből továbbjutó második legjobb világranglistás helyezésű csapat

F-csoport (Aalborg): Dánia, Norvégia, Szlovénia, az előző körből továbbjutó legjobb világranglistás helyezésű csapat

A csoportok első helyezettjei jutnak tovább.

AZ OLIMPIAI CSOPORTOK
A-csoport: Kanada, Svédország, Svájc, Olaszország
B-csoport: Finnország, Németország, Csehország, az előző körből továbbjutó leggyengébb világranglistás helyezésű csapat
C-csoport: Oroszország, Egyesült Államok, az előző körből továbbjutó legjobb és második legjobb világranglistás helyezésű csapat

Megjegyzés: amennyiben Oroszország és Fehéroroszország nem vehet részt az olimpián, a 2024 augusztus-szeptemberi selejtezős beosztás, valamint az olimpiai csoportbesorolás változik.

A magyar férfi válogatott legutóbb 1964-ben, az innsbrucki olimpián volt ott, míg a női soha sem szerepelt ötkarikás játékokon. A női selejtezőket még nem osztotta be az IIHF. A világranglista-10. magyarok elvileg az utolsó selejtező körben csatlakoznak majd be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik