Ferencvárosi siker a Kisstadionban

Vágólapra másolva!
2009.12.27. 16:04
Címkék
Nem hozott gólgazdag mérkőzést a Ferencváros és az Újpest bajnoki összecsapása az első alkalommal megrendezett Winter Classic alkalmával. A mérkőzést a vendéglátó Ferencváros a hosszabbításban nyerte meg.

Remek hangulat és izgalmas mérkőzés jellemezte a Winter Classic-et (fotó: Mirkó István)
Remek hangulat és izgalmas mérkőzés jellemezte a Winter Classic-et (fotó: Mirkó István)
Remek volt hangulat és izgalmas a mérkőzés a Kisstadionban (Fotó: Mirkó István)
Remek hangulat és izgalmas mérkőzés jellemezte a Winter Classic-et (fotó: Mirkó István)
Remek hangulat és izgalmas mérkőzés jellemezte a Winter Classic-et (fotó: Mirkó István)

Első alkalommal rendezték meg a magyar Winter Classic-et a jégkorongsport legendás honi helyszínén, a Kisstadionban, ahol Ferencváros–Újpest mérkőzéseket játszottak. Délelőtt 11 órától nosztalgikus jelleggel az öregfiúk találkoztak, 13 órától pedig Mol Liga bajnoki mérkőzésre került sor.
 ÍGY HANGOLTAK A FELEK

Ebben a Mol Liga-alapszakaszban négyszer találkozott egymással a Ferencváros és az Újpest, a negyedik, az utolsó volt a mai rendhagyó összecsapás.

A korábbi meccsek:
Október 15: Ferencváros–Újpest 5–4 (Gergely Zs., Hrajnoha, Molnár Á., Jánosi, McLaughlin, ill. Sikorcin 2, Kiss G., Berzins)
Október 30: Újpest–Ferencváros 6–3 (Rafaj 2, Kiricsenko, Dubek, Németh P., Sikorcin, ill. McLaughlin, Jánosi, Marosi)
November 22: Újpest–Ferencváros 0–3 (Schellin 2, McLaughlin)

Az OB I két legpatinásabb csapata találkozott egymással: a 25-szörös bajnok, 14-szeres Magyar Kupagyőztes, BEK elődöntős Ferencvárosi Torna Club, illetve a 13-szoros bajnok, 9-szeres Magyar Kupagyőztes Újpesti Torna Egylet.

A mérkőzés előzményéhez tartozik, hogy a december 23-i Magyar Kupa mérkőzésen (amit 7–3-ra nyert meg az Újpest a Fradi ellen) végleg kiállították Beau McLaughint, a zöld-fehérek házi gólkirályát, akinek játékáért hiába folyamodott beadvánnyal csapata, eltiltását nem törölték, így nem szerepelhetett a Winter Classicen.

Előbb az öregfiúk csaptak össze: az idősebb generációt képviselő lila-fehér együttes 2–1-es győzelmet aratott a fiatalosabb, de sok helyzetet elpuskázó ferencvárosiak ellen. A találkozó remek propagandája volt a sportágnak, és kiváló felvezetése a főmérkőzésnek.

Amint azt várni lehetett, nagy elánnal kezdett mindkét együttes, a játékosok elsősorban egymás „lebontására" törekedtek. Különösen a ferencvárosi hokisok keresték és találták meg a test elleni játékot. Idővel azonban a koncentrációjuk átterelődött a játékra, bár ehhez az is kellett, hogy vezetéshez jusson az Újpest. Az akkor éppen emberelőnyben játszó lilák Kiss Gábor lesipuskás találatával – a jobb oldalról kapu elé tett korongot piszkálta be közelről – szereztek vezetést. (0–1)

AZ ÉRVÉNYES JEGY SEM JELENTETT GARANCIÁT

Kisebb „botrány” előzte meg a Ferencváros és az Újpest mérkőzését . A rendőrség érvényes jeggyel rendelkező szurkolókat sem engedett be a Kisstadionba. Néhány szurkoló Rieb György elnöktől kért magyarázatot. A videót itt láthatják.

Azóta a szövetség azt a tájékoztatást adta ki, hogy azok a szurkolók, akik emiatt nem jutottak be a mérkőzésre, a Ticketpro jegyirodáiban visszaválthatják a jegyeiket.

A pályaválasztók előtt nem sokkal később adódott lehetőség az egyenlítésre, de rendre túljátszották a helyzeteiket, Becze Zoltán pedig remekül védett. Így hiába kapott három kiállítást az újpesti együttes – másfél percig kettős is volt a zöld-fehér fór –, meg tudta őrizni előnyét. Miután a harmad utolsó percében egy kettő az egyes ferencvárosi, majd azt követően a kontránál egy újpesti ziccer is kimaradt, az eredmény nem változott.

A második harmadban esett az iram, hullámzó volt a játék, mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek – igaz nem túl sűrűn és nem is túl veszélyesek –, az eredmény azonban nem változott. A zöldek legjobbja a több remek védést bemutató Budai Krisztián volt, ám támadójátékukat nem tudták kibontakoztatni. Sok volt az eladott korong, a rossz helyre érkező passz, a technikai hiba. Ezt azonban lelkes védőmunkával ellensúlyozni tudták. Így hiába mutatott érettebb, összeszokottabb játékot az Újpest, nem tudta növelni az előnyét.

A harmadik felvonásban nem sokat változott a játék képe. Nyomott, próbálkozott a Ferencváros, ám támadásait kevés ötlet és még kevesebb átütőerő kísérte. A lila-fehérek viszont az idő múlásával mintha egyre inkább megelégedtek volna azzal, hogy megőrizzék egygólos előnyüket. Ez az elképzelésük egészen a az utolsó percig bevált, akkor azonban a kapusát lehívó Ferencváros Ennaffati Omar távoli bombájával egalizált, 18 másodperccel a vége előtt hosszabbításra mentve csapatának a mérkőzést. (1–1)

A túlóra végén emberelőnybe kerültek a zöldek, a finn légiós, Kim Kauttonen pedig megszerezte a Ferencváros győztes találatát. Tizenhét másodperc ment el az emberelőnyből, és már csak tizenhét volt hátra a túlóra öt percéből. (2–1)

Kiegyenlített mérkőzésen nyert a Ferencváros a Kisstadionban, mert hiába játszott fölényben az Újpest, csak kevés igazán veszélyes helyzetet dolgozott ki, míg a nem túl jól játszó zöld-fehérek végig hittek magukban és a pontszerzésben.

 MOL LIGA, WINTER CLASSIC
FTC-TRIO TREND–ÚJPESTI TE 2–1 – h. u.(0–1, 0–0, 1–0, 1–0)
Kisstadion, 3300 néző. Vezette: Haszonits, Kincses, Bellus, Nagy
FTC: Budai – Kauttonen, Ennaffati, Hegyi, Schellin, Feil – Székely Mádai, Flinta, Jánosi, Hoffmann, Marosi – Barabás, Holló, Molnár, Nagy L., Szilágyi. Edző: Jarmo Jahalainen
ÚJPEST: Becze – Hetler, Simon, Rafaj, Borbás, Kiss G. – Kadlubiak, Petran, Sikorcin, Dubek, Kiricsenko – Bontovics, Harmati, Szajbert P., Roczanov, Németh P. Edző: Pék György
Gólok: 4:38 Kiss Gábor (Borbás, Rafaj, 0–1), 59:42 Ennaffati (1–1), 64:43 Kauttonen (Jánosi, Ennaffati, 2–1)
Kiállítások: 16, ill. 16 perc

 

A Fradi-szurkolók Berki Krisztián ellen tüntettek (Fotó: Mirkó István)
A Fradi-szurkolók Berki Krisztián ellen tüntettek (Fotó: Mirkó István)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik