HIRDETÉS
HIRDETÉS
MTI 2018.04.24 18:54 Frissítve: 2018.04.24 19:09

Erste Liga: ismét lesz csapata Debrecennek az élvonalban

Újra lesz felnőtt jégkorongcsapata Debrecennek, a DEAC (Debreceni Egyetemi Atlétikai Club) színeiben versenyez szeptembertől az Erste Ligában – jelentették be a szervezők kedden sajtótájékoztatón a Debreceni Egyetemen.

HIRDETÉS

Szilvássy Zoltán rektor kiemelte: az egyetem a harmadik missziós tevékenységével erősíti a társadalommal való kapcsolatát mind a gazdaság, mind a sport terén. Megjegyezte, hogy az egyetemi jégkorongszakosztály tulajdonképpen újraalakult, ugyanis az 1930-as években már működött jégsportszakosztály az egyetemi klubban, amelyben nagy szerepet kapott a jégkorong.

Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter a sajtótájékoztatón egyedülállónak nevezte a Debreceni Egyetemet, amely a magyar első osztályban szereplő csapatokat működtet, a kosárlabda-szakosztály mellett immár a jégkorong esetében is.

„A kormány minden támogatást megad annak érdekében, hogy a versenysport, a minőségi sport összekapcsolódjon az egyetemi tudással, s ne csak nevében legyen egyetemi egy-egy szakosztály, hanem a sportolók jelentős része ott is tanuljon az azokat működtető egyetemen" – tette hozzá a miniszter.

Papp László, Debrecen polgármestere szerint a város az országban egyedülálló módon képes arra, hogy öt látványsportban – női kézilabda, labdarúgás, vízilabda, kosárlabda és immár jégkorong – első osztályú együttest működtessen, ebből kettőt az egyetemmel együttműködve. Jelezte: az önkormányzat idei több mint 1.1 milliárd forintos sport költségvetéséből 50 millió forinttal támogatja a jégkorongszakosztály működését.

Bács Zoltán egyetemi kancellár hozzátette: most, az első évben mintegy 200 millió forintból gazdálkodhat a szakosztály, egyébként az egyetem is több mint egymilliárd forintot költ sportra az idén.

Fodor András, a DEAC szakosztályvezetője, a Debreceni Hoki Klub elnöke elmondta: a jégkorongszakosztályt hivatalosan január végén alapították, a Magyar Jégkorongszövetség néhány nappal később fel is vette tagjai sorába a DEAC-ot, céljuk a legmagasabb osztály elérése volt.

A szakosztály vezetősége az új szervezeti modell kialakításával stabil, első osztályú, az Erste Ligában versenyképes felnőttcsapat kialakítását tervezi. Ebben meghatározó szerepet szánnak a debreceni, illetve az onnan indult játékosoknak, egyetemi hallgatóknak. További fontos célkitűzés a jégkorongsport brandjének erősítése, jelentős társadalmi és médiaérdeklődés létrehozása, valamint fenntartása – részletezte a szakosztályvezető.

Hozzátette: a DEAC vezetése tárgyalásokat folytat hazai és külföldi felnőtt játékosokkal, továbbá a Debreceni Hoki Klub meglévő juniorkeretéből öt-hat hokis kaphat lehetőséget, hogy az újjászerveződő felnőttegyüttesben szerepeljen, akár a következő idénytől. Közülük egy fiatal már a Debreceni Egyetem hallgatója, egy másik pedig ősztől szeretné ott folytatni a tanulmányait. A tervezett felnőttkeretből több játékos jelezte, hogy az élvonalbeli játék mellett a Debreceni Egyetemen tanulna tovább.

Az Erste Ligában, vagyis a jelenlegi legmagasabb osztályban a 2017–2018-as szezonban kilenc együttes (hat magyar, két erdélyi és egy osztrák, az újonc Vienna Capitals II) indult. Hozzájuk csatlakozna a következő szezontól a DEAC. Emellett a Magyar Kupában is jégre lépne a debreceni együttes – mondta Fodor András, megjegyezve, hogy a csaknem 30 éves múlttal büszkélkedő debreceni jégkorongsport jelenleg több mint 200 igazolt utánpótlás sportolót tud a soraiban hét korosztályban.

Ezzel az egyik legnagyobb utánpótlásbázissal rendelkező sportág a városban. A fiatalabbak képzését a jövőben változatlanul a Debreceni Hoki Klub végzi.

Szilvássy Zoltán rektor az MTI érdeklődésére elmondta: számos hazai és külföldi céggel tárgyalnak a debreceni jéghoki támogatásáról. Egyebek között gyógyszergyárak, energetikai vállalkozások, informatikai és élelmiszeripari vállalatok érdeklődnek „keletről és nyugatról egyaránt” – fűzte hozzá az elöljáró.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.09.28 19:14:15

Jégkorong nemzetisport.hu

Csoda, hogy a bejegyzés alatt szaporodnak a kedvelések és a megosztások?!

2018.09.23 00:04:16

Jégkorong KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. A Miskolcon balhézó véglényeket saját honfitársaik szégyellik a legjobban.

2018.09.07 19:15:40

Jégkorong nemzetisport.hu

A DVTK Jegesmedvék és a MAC Újbuda is északi szomszédunk élvonalában szerepel.

2018.09.07 19:50:46

Jégkorong nemzetisport.hu

A magyar élvonalbeli jégkorongbajnokság 2018–2019-es kiírásának adatbankja.

2018.09.08 10:33:45

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

Az Erste Ligában, az osztrák EBEL-ben és a szlovák Tipsport Ligában is lesz magyar csapat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS