Erste Liga: az Újpest kiütésével a Gyergyó az élen zárja az alsóházat

Vágólapra másolva!
2020.02.16. 20:57
A hazai élvonalbeli jégkorongbajnokság (Erste Liga) középszakaszának alsóházában a Gyergyó 5–0-ra kiütötte az Újpestet, ezzel az utolsó forduló eredményeitől függetlenül megnyerte az alsóház küzdelmeit, míg az első harmadban 3–0-s hátrányba kerülő Vasas végül büntetőkkel győzött a Fehérvári Titánok ellen.

Az alsóház első helye volt a tét a Gyergyó–Újpest meccsen, ám a csapatok meglehetősen nehezen lendültek bele, csak a második harmad 15. percében esett az első gól – a meccs első emberelőnyét rögtön gólra váltotta a Gyergyó, Jerome Tendler volt eredményes. A második találatra viszont még húsz másodpercet sem kellett várni: Tendler ezúttal előkészítőként szerzett pontot, Antal Zsombor növelte a hazai előnyt.

A harmadik harmadban tovább folytatta jó előnykihasználását a Gyergyó, mindkétszer Pevel Vorobjov volt eredményes, az 5–0-s végeredményt pedig Tendler állította be hét másodperccel a dudaszó előtt. Ezzel a Gyergyó az utolsó forduló eredményeitől függetlenül megnyerte az alsóház küzdelmeit, az Újpest a második helyen zár majd, s az is eldőlt már korábban, hogy a Fehérvári Titánoké lesz a harmadik, még rájátszást érő hely.

A székesfehérváriaknak tehát már nem volt tétje a Vasas elleni vizitnek, ellenben a hazaiak azért hajtottak, hogy elmozduljanak az utolsó helyről. Nem úgy kezdtek, hogy ezt meg is teszik, hiszen a harmadik percben már kétgólos hátrányban voltak: Madácsi Benedek után Császár Hunor is betalált, az első szünet előtt 21 másodperccel aztán Colin Campbell is betalált, így igen távolinak tűnt ekkor a Vasas számára, hogy elmozduljon az utolsó helyről.

A második harmad során nem esett gól, egyre távolodott tehát a hazaiak számára a pontszerzés és a Hokiklub megelőzése. Az utolsó 12 percben viszont jött a piros-kék feltámadás: előbb Schmál Kristóf előnyös góljával szépített a Vasas, majd Szalma Zsolt találatával folytatódott a hazai zárkózás, s végül 35 másodperccel a vége előtt Czakó Barna egyenlített, hosszabbításra mentve a meccset.

A ráadás öt percében nem esett gól, a szétlövésben pedig hengerelt a Vasas: mindhárom fehérvári kísérletet hárította Tóth Károly, miközben Szalma, Szlama Dániel és Csiki Attila nem hibázott, így az idényben először győzött a Vasas a Titánok ellen, egyben az előzés is összejött.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA, KÖZÉPSZAKASZ
ALSÓHÁZ
Gyergyói HK (romániai)–Újpesti TE 5–0
(0–0, 2–0, 3–0)
Gyergyószentmiklós, 822
néző. V: Csata, Csomortáni, André, Rédai (romániaiak)
GYERGYÓ:
Cooke
Ferenc-Csibi, Jones (1) – Kozma, Raszulov (1) – Góga, Nagy Cs. – Orbán Sz.
Barabás, Tendler 2 (2), Valdix (3) – Csergő, Pesztunov (2), VorobjOv 2 – Antal Zs. 1, Benedek, Elekes – Daradics
Edző:
Cameron Malcolm
ÚJPEST:
Márkus
Kiss-Rusk, Saukko – Henderson, N. Nagy – Kovács Attila, Horváth Á.
Benk, E. Pance, Rafaj – Ainsworth, Di Diomete, Reed – Godó, Odnoga M., Nemes
Edző:
Baróti Zsolt
Kiállítások:
4 perc, ill. 12 perc+10 perc fegyelmi (Ainsworth)
Kapura lövések:
42–29
MESTERMÉRLEG

Cameron Malcolm:
– Az elejétől a végéig brillírozott mindegyik játékos. Jól működött az emberelőnyös és -hátrányos játékunk is, úgyhogy nagyon-nagyon elégedett vagyok, nem is lehetnék büszkébb.
Virág Csaba (másodedző):
– Öt az öt ellen nekünk is megvoltak a helyzeteink, a speciális egységek döntöttek: amíg a Gyergyó sok emberelőnyéből betalált, mi egyből sem. Rendkívül puhányak voltunk, az öt gólból négyet kipattanóból vagy harminc centiről kaptuk, ami nagyon gyenge eredmény tőlünk, pedig közeleg a rájátszás, ott pedig éppen ezek döntenek...

Schiller-Vasas HC–Fehérvári Titánok 4–3 (0–3, 0–0, 3–0, 0–0, 1–0) – szétlövésben
Vasas Jégcentrum, 300
néző. V: Mach, Nagy A., Fényi S., Muzsik
VASAS: TÓTH K.
Surányi, Tornyai – HETÉNYI P. (1), Seregély – Bukor (1), Inglis – Farkas B., Gáspár L.
Nagy M., SZALMA 2, Szlama – Béres (1), Czakó 1, Csiki A. (1) – Pápa B., Schmál 1, Turbucz (1) – Fliszár, Márton, Székely Mádai G.
Edző: Ladányi Balázs
FEHÉRVÁR: GYENES
Imre P., Mangone (1) – Kiss R., Vas Márk – Erdély B.
Balogh B., Vincze, Zion – C. Campbell 1 (1), MADÁCSI 1, Péter A. (2) – Buzás A. (1), Császár 1, Halasi
Edző: Kiss Dávid
Kiállítások:
10, ill. 8 perc
Kapura lövések: 50–40
MESTERMÉRLEG
Ladányi Balázs: – Az elején benn ragadtunk az öltözőben, ráadásul jött egy felesleges kiállítás, amiből meg is kaptuk a gólt. Nem jó így meccset kezdeni, és ebből az érzésből nem tudtunk kiszakadni, így kaptunk még néhányat. A második és a harmadik harmaddal elégedettek lehetünk, megvoltak a helyzeteink, és a harmadikban „megtaláltuk” az első gólt, majd szerencsére nem álltunk meg. Emelem a kalapomat, hogy 0–3-ról egy harmad alatt felálltunk és szétlövéssel sikerült nyernünk!
Kiss Dávid: – Reméltem, hogy tudunk tanulni a hibáinkból, hiszen amikor a Vasassal találkoztunk, az egyik csapat többgólos előnye ellenére mindig szorossá vált a játék. Most 2 perc 54 másodpercig játszottunk jól, amíg belőttük az első két gólt, utána elkezdtünk egyénieskedni. A Vasas nem adta fel, visszajött, és megérdemelten nyert.

 

AZ ALSÓHÁZ ÁLLÁSA
M GY HGY HV V L–K Gk P
1. Gyergyói Hoki Klub 7 5 2 25–9 +16 23
2. UTE 7 4 1 2 27–18 +9 19
3. Fehérvári Titánok 8 3 1 1 3 24–23 +1 14
4. Schiller-Vasas HC 7 1 1 1 4 14–26 –12 6
5. Hokiklub Budapest 7 1 1 5 15–29 –14 5

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik