EBEL: remek Volán-siker Bécsben, már kettő az előny!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.08. 20:06
null
Nagyot játszott Bécsben a Fehérvár, 4–1-es sikerével kettőre növelte előnyét a párharcban (Fotó: Imago)
A Fehérvár AV19 jégkorongcsapata az EBEL rájátszásának negyeddöntőjében Bécsben bravúros, 4–1-es győzelmet aratott a Vienna Capitals felett, így 2–0-ra vezet a négy nyert mérkőzésig tartó párharcban.

A párharcot hazai győzelemmel nyitó Volán egy emberhátrány kivédekezésével kezdte a mérkőzést – majd egy góllal folytatta a 7. percben. A fehérváriak az első lehetőségüket gólra váltották: Kevin Wehrs lőtt távolról, Brandon Marino belepiszkált a korongba, amely meg is pihent a bécsiek kapujában.

Az első meccset szenzációs kezdéssel eldöntő Fehérvár ismét alaposan rálépett a gázpedálra a nyitó harmadban: a 11. percben Michael Boivin tüzelt a kék vonalról, a kipattanó üresen találta a lövésbe pillanatokkal előbb belenyúló Bartalis Istvánt, aki 0–2-re alakította az állást. A bécsi csarnok zengett a több százas, a vendégszektort megtöltő fehérvári szurkolótábortól!

A bécsieket teljesen megfogta a két gól, a Capitals ugyan átvészelt egy emberhátrányt, de nem nagyon volt ötlete a hátrány csökkentésére. Az osztrák Laola1 „halálosan higgadtnak” nevezte a Fehérvár első harmadbeli játékát.

Nem lehetett várni, hogy a Vienna Capitals bénultsága a második harmadra is megmarad, fel is pörögtek az osztrákok, akik a 27. percben emberelőnyből szépítettek Jonathan Ferland révén. Pedig Christian Engstrand mindent megtett, csak a fór során három nagyot védett, ám nyolc másodperccel a kiegészülés előtt kapitulálni kényszerült.

„Borzalmas energiákat igényelt a Vienna legyőzése”

A gól után a fehérváriak kihasználatlanul hagytak egy emberelőnyt, majd nem sokkal később még egyet, a Capitals megtartotta az 1–2-es eredményt. Egészen a 35. percig, amikor mesteri akciót vitt végig a pályán a Volán. Szinte rajzolni lehetett a korong útját a jégen, Szirányi Bence a saját kapu mögött szerelt, elindult előre, Andrew Sarauerhez passzolt, a kanadai légiós a lehető legjobb ütemben Frank Banham elé továbbított, ő visszaadta a korongot a jobb oldali kapuvasnál érkező Szirányinak, aki közvetlen közelről a kapuba lőtt. Pazar gól, 1–3 – ráadásul nagyon jókor is jött, mert a Capitals kezdett kellemetlen nyomást kifejteni a magyar kapura.

A 43. percben Engstrandnak egy teljes támadás alatt nem volt bárdja, mert az kicsúszott a kezéből, jó fél percet támadott úgy a Capitals, hogy a kapus csak kézzel védhetett – meleg pillanatok voltak, de megúszta a Volán, mint ahogy a Boivin kiállítása utáni emberhátrányt is. Az 51. percben eldőlt a meccs: a kapu mögül a korong Orbán Attiláig került vissza, ő nullszögből a hosszú felsőbe talált. Csaknem négyezer osztrák nézte, ahogy a csarnokban már csak a Volán-szurkolók hangja hallatszik: „Itthon vagyunk!” „Itthon vagyunk!”

A bécsiek az 57. percben utolsó nagy esélyüket is elpuskázták, Matt Watkins büntetőjét Engstrand kivédte, indulhatott a vendégtábor örömünnepe! A Volán talán a vártnál magabiztosabban hozta ezt a meccset, csak a második harmad első tíz percében volt egy kisebb megingás a játékában – igaz, a Vienna Capitals talán ekkor nyújtotta a legjobb teljesítményt a párharc eddig lejátszott hat harmadában. Ameddig a bécsi szurkolók a parkolóba baktattak, addig a Volán táborból zúgott a „Szép volt, fiúk!” és az „Auf Wiedersehen.” Az előbbi biztos, az utóbbira még várni kell – de a Fehérvár AV19 2–0-ra vezet a Vienna Capitals elleni párharcban!

A többi meccsen kiszakadt a gólzsák: a Villach hosszabbításban 6–5-re verte meg a Salzburgot, Bolzanóban a hazaiak 6–4-re győzték le a Linzet, mindkét párharc 1–1-re áll. Klagenfurtban 88 percig gyűrte egymást a KAC és a Znojmo, a vendégek 6–5-re győztek. Két mérkőzés után csak a Fehérvár tudott előnyt szerezni a negyeddöntő párharcaiban.

EBEL, RÁJÁTSZÁS
NEGYEDDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
UPC VIENNA CAPITALS (osztrák, 5.)
FEHÉRVÁR AV 19 (4.) 1–4 (0–2, 1–1, 0–1)
Bécs, 4200
néző. Vezette: Kellner (osztrák), Trilar (szlovén), Nothegger, Rakovic (mindkettő osztrák)
Vienna: Zaba – Carson, F. Iberer, Nödl, Watkins, Rotter – P. Lakos, Fraser, Magowan, Bois, Grosslercher – P. Peter, Klimbacher, FERLAND 1, MacArthur, Foucault (1) – Fischer, Schiechl.
Fehérvár: ENGSTRAND – Boivin (1), ORBÁN 1, MARINO 1, Sikorcin (2), Benk – SZIRÁNYI B. 1, Wehrs (2), Banham (1), Sarauer, Kóger D. – Varga A., EJDEPALM, Vincze P., BARTALIS 1, Kovács Cs. (1) – Tokaji, Magosi B., Erdély, NÉMETH A. (1).
Gólok. 6:27: Marino (Wehrs, Sikorcin, 0–1). 10:10: Bartalis (Kovács Cs., Boivin, 0–2). 26:28: Ferland (Foucault – emberelőny, 1–2). 35:43: Szirányi B. (Banham, Wehrs, 1–3). 50:37: Orbán (Németh A., Sikorcin, 1–4)

A további mérkőzések időpontjai
Fehérvár–Vienna Capitals: március 10., 19.15
Vienna Capitals–Fehérvár: március 13., 19.15
Fehérvár–Vienna Capitals: március 16. – ha szükséges
Vienna Capitals–Fehérvár: március 18. – ha szükséges
Fehérvár–Vienna Capitals: március 20. – ha szükséges

A TÖBBI MÉRKŐZÉSEN
Villach (6.)–Salzburg (1.) 6–5 (2–2, 3–2, 0–1, 1–0) – hosszabbítás után
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–1

Bozen (7.)–Linz (2.) 6–4 (3–2, 1–2, 2–0)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–1

Klagenfurt (8.)–Znojmo (3.) 5–6 (2–2, 1–2, 2–1) – kétszeri hosszabbítás után
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik