Az osztrákok és a lettek kerültek az alsóházba

Vágólapra másolva!
2011.05.04. 19:06
null
Daniel Nielsen (jobbra) és Nichlas Hardt (balra, mindkettő dán) szorítja ollóba a lett Mikelis Dedlihst (Fotó: Reuters)
Címkék
A Szlovákiában zajló A-csoportos jégkorong-világbajnokságon szerdán késő délutánra kialakult az alsóházi rájátszás mezőnye, amely Ausztriával és Lettországgal vált teljessé. Előbbi gárda Norvégiától, utóbbi Dániától kapott ki a csoportkör harmadik, utolsó fordulójában. Az alsóházi rájátszásba Szlovénia és Fehéroroszország került még.
VB-MENETREND – KATTINTSON A KÉPRE
VB-MENETREND – KATTINTSON A KÉPRE

 

DÁNIA–LETTORSZÁG

A találkozó tétje a biztos bennmaradás, illetve a vesztesnek kijáró alsóházi rájátszás volt. Helyzeti előnyben az egypontos lettek voltak, akik korábban szétlövésig vitték Finnország ellen. Ellenben a dánokkal, akik a finnektől és a csehektől is súlyos vereséget szenvedtek. A dánoké azonban híresen egymeccses csapat, legalábbis az elmúlt években rendre arra a találkozóra szívták meg magukat – de arra aztán nagyon –, amelyen a legnagyobb esély mutatkozott számukra a győzelemre. Taktikájuk aztán többnyire be is jött. Mint ahogyan ezúttal is, de nem szaladjunk a történtek elé. Már csak azért sem, mert a dánok ugyanis a lettek ellen is príma mérkőzést játszottak.

Amint arra számítani lehetett, mintha a dán keretet kicserélték volna. Persze, a túloldalon azért nem állt szembe olyan veretes rivális, mint a csoportkör korábbi két találkozóján. A dánok legjobbja, Mads Christensen a második perc végén vezetéshez juttatta övéit. Előnyét bő húsz percig megőrizte az dán válogatott, akkor a lettek egy közeli, takarásból leadott lövéssel egyenlítettek. Christensennek öt perc kellett, hogy a dánokat másodszor is előnyhöz juttassa: a jobb oldalon egy remek átemelős, majd ütemkivárós csel után szép lövéssel fejezte be az akciót.

Kevéssel később a másfél percig tartó kettős fórban játszó dánok nagy lehetőséget puskáztak el előnyük növelésére, sőt egy önfeláldozó blokk után ziccert vittek a lettek, amelyet csak kiállítás árán tudott megakadályozni Daniel Nielsen. A hajrá a letteké volt, aki Jekabs Redlihs találatával a 36. percben ismételten egyenlítettek.

SZAVAZÁS

Melyik válogatott nyeri meg a 2011-es jégkorong-világbajnokságot?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A harmadik harmad eleje kiegyenlített mezőnyjátékot hozott sok helyzettel, a kapuk felváltva forogtak veszélyben. A két csapat közül idővel mégis a lett látszott elszántabbnak, ez abban mutatkozott meg, hogy támadásaiban, lövéseiben egyre inkább érződött a gól, mint a dánokénál. A hajrára végképp felbillent a pálya – az addig közel azonos kapura lövési mutató a harmadik felvonásban 14–5 volt a letteknek –, ekkor leginkább a dán kapus, Frederik Andersen bravúrjain múlt – az utolsó percben botját is elhagyta egyszer, úgy állt vissza a ketrec előtt –, hogy együttese tartotta az ikszet. Az eredmény a 60. percre sem változott, jöhetett a ráadás, amelynek öt percén gyorsan, egyetlen lett kapura lövéssel, cikázó mezőnyjátékkal túljutottak a felek, következtek a büntetők. A párharc a negyedik páros végén dőlt el, amikor hét elvétett büntetőt követően Christensen – ki más – értékesítette a sajátját, a középdöntőbe lőve Dániát.

AUSZTRIA–NORVÉGIA

A svédeket szétlövésben legyűrő, az amerikaiakat jó kis csatára késztető Norvégia semmi esélyt nem adott arra Ausztriának, hogy utóbbi a győzelemért járó három ponttal megelőzze ellenfelét, így cseréljenek helyet a C-csoport utolsó két helyén.

A hetedik perc közepén indult be a norvég gólgyártás, de onnantól nem volt pardon. Három perccel később kettő, újabb perc elteltével háromgólos volt az északiak előnye – utóbbi találatuk fórból született –, így a hátralévő közel 50 perc már csak puszta formalitásnak tűnt. Az is volt. Norvégia a második játékrész utolsó percében tudta növelni a különbséget, amely az 50. percben nőtt ötre. Norvégia így a csoportkörben bemutatott biztató játékkal és két ponttal kezdi meg szereplését a középdöntőben.

A mérkőzés végi statisztika viszont közel azonos erőket sejtet – 25 osztrák és 27 norvég kapura lövés –, viszont Lars Haugen kapus shutouttal zárt, ellenben Jürgen Penker 81.48 százalékos hatékonysággal dolgozott a ketrec előtt.

SZLOVÁKIA 2011, JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG,
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
C-CSOPORT
Dánia–Lettország 3–2 – szétlövés után (1–0, 1–2, 0–0, 0–0, 1–0)
Gólszerző: 1:43 Christensen (1–0) 23:03 Cipulis (1–1), 28:28 Christensen (ee. – 2–1), 35:14 Redlihs (ee. – 2–2), 65:00 Christensen (győztes gól a szétlövésben, 3–2)
Finnország–Csehország – később
D-CSOPORT
Ausztria–Norvégia 0–5 (0–3, 0–1, 0–1)
Gólszerző: 6:26 Koivu (0–1), 9:31 Olimb (0–2), 10:27 Holos (ee. – 0-3), 39:41 Spets (0–4), 49:51 Bastiansen (ee. – 0–5)
Svédország–Egyesült Államok – később
A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Egyesült Államok 2 2 9–3 6
2. Norvégia 3 1 1 1 12–8 5
3. Svédország 2 1 1 7–5 4
4. Ausztria 3 3 1–13 0
A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Csehország 2 2 10–2 6
2. Finnország 2 1 1 8–3 5
3. Dánia 3 1 1 1 4–13 2
4. Lettország 3 2 1 6–10 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik