Az elnyűhetetlen Jágr újabb csodája, négy között a csehek

Vágólapra másolva!
2011.05.11. 18:40
null
Jaromír Jágr show-műsorrá alakította az amerikaiak elleni elődöntőt (Fotó: Reuters)
Címkék
A mesterhármast jegyző Jaromír Jágr vezérletével hetedik mérkőzését is megnyerte a világbajnoki címvédő Csehország válogatottja a szlovákiai vb-n, s az Egyesült Államok felett aratott 4–0-s diadala után már az elődöntőre készülhet.

 

Pazarul kezdtek az amerikaiak elleni vb-negyeddöntőben a két csoportkört százszázalékosan záró csehek, az első harmad derekán már 7:1 volt a kapuralövési arány a javukra. Ty Conklin kapujába azonban nem tudtak betalálni, s Lukas Krajícek kétperces kiállítása után fellélegezhettek a tengerentúliak. Emberelőnyben Scott Gordon együttese is roppant veszélyesen játszott, a két perc letelte után egyenlően is állt a két csapat kapura lövési aránya, és odalett a világbajnoki címvédő korábbi mezőnyfölénye.

A harmad hajrájában is éppen az amerikaiak támadtak, amikor egy rossz passzra lecsapott Roman Cervenka, kiugratta Járomír Jágrot, aki meglódult Conklin kapuja felé. Cervenka és Karel Rachúnek is ment Jágrral – három az egyben rohantak be az amerikai harmadba, de a veterán nem cifrázta, passz helyett megcélozta Conklin kapuját, és a korong a kapusról a gólvonalon túlra csorgott.

SZAVAZÁS

Melyik válogatott nyeri meg a 2011-es jégkorong-világbajnokságot?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A második periódust Petr Cáslava kiállítása miatt emberhátrányban kezdte a cseh csapat, Rachúnek bottal ütése miatt néhány másodpercig dupla fórja volt a tengerentúliaknak. A fehér mezesek létszámfölényéből Blake Wheeler és James van Riemsdyk gyors kiállítása miatt húsz másodpercen belül létszámhátrány lett, sőt 43 másodpercig kettős fórban játszhatott Alois Hadamczik együttese.

A lehetőséget Jágr köszönte szépen, és az amerikai harmad jobb oldaláról eleresztett kapáslövésével növelte csapata előnyét (2–0). Csehország a lehető legjobban jött ki a második harmad elejének lelki hullámvasútjából, a pozsonyi csarnok pedig szinte felrobbant az északi szomszéd őrjöngve ünneplő szurkolóitól.

Innentől kezdve az történt a pályán, amit a csehek akartak, hol támadtak, hol hosszú másodpercekre eldugták a korongot, hol pedig visszaálltak védekezni. Gondosan ügyeltek arra, hogy ne történjen kiállítás, ne kerüljön emberelőnybe az amerikai csapat, ne kaphasson lendületet. Közben több amerikai kiállítás is a kanadai és svájci játékvezetők jóindulata miatt maradt el, néhányszor olyan helyzetben is továbbengedték a játékot, amelynél döntetlen esetén talán fújtak volna...

A harmadik harmad derekán Tomás Plekanec Michael Frolík passzából háromgólosra növelte a cseh előnyt. Az amerikaiaknak tíz percük maradt a csodatételre, de a nagy hátrány nem jobb játékot, hanem durvaságot szült: Mark Stuartot bottal ütésért kiküldték két percre, Jack Johnson pedig úgy ütközte le Patrick Eliást, hogy a cseh néhány percig a jégen feküdt – utóbbi esetből nem lett kiállítás.

Craig Smith kiállítása után az amerikaiak feladták, Jágr pedig Plekaneccel bemutatott remek kényszerítőjét követően mesterhármast jelentő találatával a kegyelemdöfést is megadta az amerikaiaknak (4–0). Az Omszk 39 éves játékosát felállva ünnepelte a pozsonyi közönség, a csehek meg újabb lépéssel közelebb kerültek a címvédéshez.

JÉGKORONG-VB, SZLOVÁKIA
NEGYEDDÖNTŐ, POZSONY
Csehország–Egyesült Államok 4–0 (1–0, 1–0, 2–0)
Gólszerzők: 18:45 Jágr (Cervenka, 1–0), 24:47 Jágr (Plekanec, Rachúnek – kettős emberelőny, 2–0), 50:33 Plekanec (Frolík, Zidlicky, 3–0), 56:25 Jágr (Plekanec – ee., 4–0)
KÉSŐBB
Svédország–Németország 20.15 (Tv: Sport1)
CSÜTÖRTÖKÖN
Finnország–Norvégia 16.15 (Tv: Sport2)
Kanada–Oroszország 20.15 (Tv: Sport1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik