Amikor 26 919 maci nem hagy hokizni - videók!

Vágólapra másolva!
2011.04.21. 13:53
null
Kóger és a macik a 2010-es Magyarország–Norvégia meccsen (Fotó: Tumbász Hédi)
Péntek este, a Magyarország–Spanyolország divízió 1-es jégkorong vb-mérkőzésen ismét röpülhetnek a lelátóról a plüssmacik: a szurkolók az első magyar gólt követően a jégre hajíthatják a játékokat, amelyeket rászoruló gyermekek kapnak meg. A „Dobj egy macit!” nagy népszerűségnek örvend, bár nem magyar „találmány” – eredete Kanadában keresendő, és Teddy bear toss néven fut.

Ha minden jól megy, magyar rekordot hoz a Papp László Budapest Sportarénában az éves „Dobj egy macit!”-kezdeményezés – eddig 4451 bedobott játék a rekord 2010-ből, ez péntek este az első magyar gól után megdőlhet.

A 2009-es első jótékonysági eseményen, a magyar–finn összecsapáson 4352 plüssmacit és más plüssállatot gyűjtöttek össze a szervezők, míg tavaly, a norvégok ellen már 4451 figurát dobtak a jégpályára. A világbajnokságon összegyűjtött plüssállatokat többek között a Bethesda Gyermekkórház, az Esze Tamás Gyermekotthon, valamint Budapest Főváros Önkormányzatának Templom utcai Gyermekotthona kapja majd.

A MAGYAR TÖRTÉNET

„Az első magyarországi „Dobj egy macit!” akciót három évvel ezelőtt, a Miskolci Jegesmedvék csapata szervezte meg. A kezdeményezés nagy sikert aratott, rengeteg plüssfigurát gyűjtöttek a játékosok és a szurkolók a rászoruló gyermekek számára. 2009-től a Telenorral együtt mi is minden évben megrendezzük ezt a jótékonysági akciót. Bízom benne, hogy a spanyolok elleni világbajnoki mérkőzésen nemcsak a magyar csapat arat győzelmet, de rengeteg játékot is gyűjtünk majd a gyerekeknek” – mondta Kovács Csaba, a Magyar Jégkorongszövetség alelnöke.

Ennyit a gyakorlati információkról, jöjjön a macidobálás-história. A legendárium az ontariói hokiligában (OHL) játszó Kitchener Rangerst tekinti a pionírcsapatnak, macidobálás állítólag már a nyolcvanas években előfordult (ennek bizonyíthatósága kérdéses), 1995-től viszont minden évben megtartják a sorszámmal ellátott Teddy bear tosst, általában decemberben. A játékokat mindig jótékonysági célra adják oda, minden évben más alapítványok oszthatják szét őket. 1995 óta a Kitchener Rangers meccsein 68043 maci hullott a jégre, évről évre több – 1995-ben Paul Traynor gólját még szerény 1452 plüssmedve bedobása követte, 2010-ben Jason Akesonét már 6831.

Hitmen-játékosok maciágyon (és Teddy bear toss mezben)
Hitmen-játékosok maciágyon (és Teddy bear toss mezben)

A világrekordhoz képest ez kifejezetten alacsony szám, mivel – ahogy a dobálás terjedni kezdett, főleg a WHL-ben és a CHL-ben – a klubok elkezdtek versengeni egymással. A tizenötezer macis álomhatárt először a Portland Winter Hawks szurkolói közelítették meg, akik 2006-ban előbb végigvártak a plüssökkel egy gól nélküli rendes játékidőt, majd a hirtelen halálban (itt már esett gól) a jégre szabadították a macikolóniát.

A Calgary Hitmen drukkerei – a Teddy bear toss nemzetközi nagymesterei – ezt gyorsan megdöntötték, egyben átlépték a tizenötezret macik számában. Portlandben, 2007-ben már húszezret számlált a medvecsapat (ráadásul a 20372 macit 6343 szurkoló dobta be, ez több mint három maci fejenként!), a jelenlegi rekordot a Calgary tartja, 26919 plüssel. Hogy miként néz ki az éves calgaryi buli? Tessék!

Calgaryban akkora szám a macidobálás, hogy a Hitmen játékosai évek óta külön Teddy bear toss mezben játszanak a nagy napon – a halálarcú logóemberke kap egy karácsonyi sapkát –, de lehet már klubszínekbe „öltöztetett” plüssmackót és a mókás eseményt megörökítő pólót is venni. A meccs után elárverezett mezekből és a macikból származó bevételt teljes egészében jótékonysági célokra fordítják. A legutóbbi „Dobj egy macit!” 40 percig tartott takarítással együtt, a plüssöket öt kisteherautó vitte el…

MIT DOBNAK MÉG?
Polipok (1952 óta, Detroitban - szerencsét hoz)
Gumikígyók (Phoenix, szintén szerencsét hoz)
Gumipatkányok (Miami, mióta találtak egy patkányt az öltözőben)
Gofri (Toronto, a szurkolói elégedetlenség kifejezéseként)
Különféle halak (szerte Észak-Amerikában)
Cipővédők (Montreal, az ötvenes években, gólok után)
Szexjátékok (Svédország, célozva egy Leksand-játékos aktuális botrányára)

Persze a vendégkapusok – a szabályok szerint a macik a hazai csapat első góljánál repülnek – néha alaposan keresztbe tesznek, és a szurkolók marka már viszkethet emiatt. Ez történt egy San Antonio Rampage–Texas Stars meccsen, amikor Richard Bachman ünneprontó módon 41 védéssel húzta le a rolót, és esze ágában sem volt „beindítani” a macidobálást.

„Egy kicsit én is rosszul éreztem magam, de 2–0 volt, és csak a poén kedvéért nem engedek be egy gólt” – mondta Bachman.

A drukkerek azért így is röppályára állíthatták a plüss-sereget: formabontó módon a Texas harmadik, üres kapus góljánál dobták be a macikat az utolsó percben. Előfordult az a ritka eset tehát, hogy a macik a vendégek gólja miatt hullottak.

Az ötlet Észak-Amerikából Európába is átterjedt: tartanak „Dobj egy macit!”-napot Finnországban, Ausztriában, Svédországban és Németországban is az utóbbi időben. A németeknél egy apró változás van: a meccs után repül minden, mert így nem kell megállítani a meccset a takarítás miatt!

„DOBJ EGY MACIT!” – PAZAR VIDEÓK

Portland, 2006

Portland, 2009

Duluth, 2009 – nem adták meg a gólt, de ez senkit sem érdekelt!

Miskolc, 2009 (az első magyar „Dobj egy macit!”)

Budapest, 2009

Budapest, 2010

Az (írott) szavak után jöjjenek a tettek, hiszen a magyar csúcsdöntés sorsa a kilátogatók kezében van – a magyar–spanyolra mindenki hozzon magával még egy macit!

Plüsszsákolás (Fotó: Tumbász Hédi)
Plüsszsákolás (Fotó: Tumbász Hédi)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik