A Dab nem tudta megnehezíteni a Volán dolgát

Vágólapra másolva!
2010.03.19. 20:21
null
Osztálynyi volt a különbség a fáradt Dab és a jól pörgő Volán között (Fotó: Mirkó István)
Címkék
Az élvonalbeli jégkorongbajnokság döntőjének első felvonásán a címvédő Sapa Fehérvár AV 19 dunaújvárosi győzelmével megtette az első lépést a klub történetének tizenegyedik bajnoki címe felé. A párharc az egyik fél negyedik győzelméig tart, folytatás vasárnap 12 órai kezdettel Székesfehérváron.

Az újvárosiak a nagy sikerként megélt és megnyert, ötfordulós elődöntős párharc utolsó felvonásának másnapján léptek pályára a döntő első mérkőzésén. És ez bizony erősen érződött a játékukon: ez is másnap volt, igaz nem úgy...

Hiába a hazai pálya, a Volán ellen nem sok esélyük volt a győzelemre, még a tisztes vereségre sem nagyon. Az erőviszonyok mellett az ötmeccses elődöntős-sorozat is a vendégek felé billentette a mérleg nyelvét. Méghozzá erősen.

SZAVAZÁS

Abszolút favortija a hokidöntőnek a Fehérvár, nyer-e meccset a Dab?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

De milyen erősen. Egészen a 34. másodpercig kellett várni az első találatra, akkor Palkovics Krisztián húzott el, majd egy csel után Ladányi Balázshoz játszott, akinek már nem volt nehéz dolga és az üres kapuba lőtt. (0–1)

Két perccel később Nathan Martz is beköszönt Peter Sevelának, a fehérvári támadó Mihály Árpád cselei utáni lecsorgót lőtte az újvárosiak hálójába. (0–2)

Máris eldőlt volna? Igen, bár ebben a kezdés előtt sem lehettünk túlságosan bizonytalanok. A harmad közepén kétszer is emberhátrányban játszhatott a Fehérvár – az elsőnél Hetényi Zoltán kapujából messze kikorcsolyázva emelte a korongot szándékosan játéktéren kívülre –, de ez nem látszott meg a játék képén. Mintha ekkor egyenlítődtek volna ki az erőviszonyok.

A harmad végét Palkovics elegáns köténygólja jelentette. (0–3)

A második felvonásra kapust cseréltek az újvárosiak, érkezett Kiss Tamás, de azért az érezhető volt: nem Sevelán ment el az első játékrész. A harmadot Volán-hátrány vezette fel, mintha direkt gyakorolni akarták volna a négy az öt elleni játékot a vendégek. Az újvárosiak ebből a szituációból sem hoztak ki maguknak sokat. Hogy azt ne mondjuk, semmit.

A 26. percben Kóger Dániel egy kapu mögül visszatett korongot lőhetett kapura bántóan egyedül, elsőre Kiss még védett, a fehérvár támadó másikra már nem kegyelmezett. (0–4)

A 27. percben Kurt MacSweyn keményen ütközött, kapott is érte két percet, a Volán fórban játszhatott. A vendégek azonban jobbára csak passzolgattak, keresték a legjobb helyzetet, lőni pedig mintha elfelejtettek volna. Nem is változott az eredmény, bár ehhez kellett a hazai védelem sok munkája is.

A harmad utolsó említésre méltó momentumaként a Volán már nem volt ilyen kegyes: az újabb előnyt Tokaji Viktor távolról eleresztett bombájával váltotta gólra. (0–5)

A harmadik harmadot ismételten egy gyors vendéggól vezette fel, talán mind közül a legszemrevalóbb: két gyors passz és egy csel után Fekete Dániel lőtt köténygólt. (0–6)

A harmadból a Volán ezt követően már láthatólag nem akart olyan sok mindent kihozni, talán tartalékoltak a tárból a következő találkozóra is, így egészen a hajráig kellett várni az újabb fehérvári találatra. Az újvárosi védők korongot vesztettek saját harmadukban, Vas János pedig közelről a bal felsőbe lőtt. (0–7)

Kiss Tamás kapus szemmel láthatóan nehezen tette túl magát az újabb kapott gólon, pedig helyzete kiszolgáltatott volt.

Ez már közelített a kiütéshez, de abszolút megfelelt a két együttes közötti pénteki különbségnek. Amit azért általánosíthatunk is. Majd vasárnap elválik: mennyire tudja összeszedni és kipihenni magát a Dab?

OB I, DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS 
DAB.DOCLER–SAPA FEHÉRVÁR AV 19 0–7 (0–3, 0–2, 0–2)
Dunaújváros, 2000 néző. V: Kincses, Halassy, Wolf, Nagy A.
DAB: Sevela (Kiss T.) – Hegyi I Á., Pozsgai, Magosi, MacSweyn, Korol – Kiss D., Vargyas, Azari, Papp V., Borsos – Orbán, Lencsés, Mestyán, Szilassy, Kiss Á. – Tőkési, Fisera, Virág T., Jonkl, Horváth G. Edző: J.P. MacCallum
ALBA VOLÁN: HETÉNYI Z. – Andersson, Ackeström, Palkovics, Vas M., LADÁNYI – Horváth A., TOKAJI, Vas J., Fekete D., Kovács Cs. – Alén, Jobb, Mihály Á., MARTZ, Benk – Sofron, Nagy G., Kóger. Edző: Jarmo Tolvanen
Gólok. 0:35: Ladányi (Palkovics, VasM., 0–1). 2:27: Martz (Benk, Mihály Á., 0–2). 19:15: Palkovics (Ladányi, Jobb, 0–3). 25:58: Kóger (Sofron, Nagy G., 0–4). 38:23: Tokaji (Mihály Á. – emberelőny, 0–5). 40:53: Fekete D. (Kovács Cs., Vas J., 0–6). 55:07: Vas J. (Kovács Cs., Andersson, 0–7)
Kiállítások: 12, ill. 8 perc
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Fehérvár javára
MESTERMÉRLEG
J.P. MacCallum: – Nagyon fáradtak voltunk, nem is csak fizikailag, hanem elsősorban mentálisan. Remélem, vasárnap jobbak leszünk, és ezeket a gyors gólokat el tudjuk kerülni, mert a Fehérvár nem az a csapat, amely ellen az ilyesmi megengedhető.
Jarmo Tolvanen: – Megtettük, amit meg kellett tennünk. Szerencsére gyors gólokkal kezdtünk. Utána ugyan feljött a DAB, később mégiscsak kiütközött a két csapat közti különbség. Egészen biztos vagyok benne, hogy a pihentebb Dunaújváros ellen más meccset játszunk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik