Amikor a monitor előtt ülve kitárul a futballvilág

PAUNOCH PÉTER (BLOG)PAUNOCH PÉTER (BLOG)
Vágólapra másolva!
2020.04.09. 16:19
null
A videós futballelemző platformok a legapróbb részletekre kiterjedő megfigyelést tesznek lehetővé (Fotó: wyscout.com)
A futballscouting egyik hazai úttörőjeként ezúttal a megfigyelés egy olya formájára szeretném felhívni a figyelmet, amely a nemzetközi piacon már eddig is hangsúlyos részét képezte a szerződtetni kívánt labdarúgók kiválasztásának, de jelen helyzetben még nagyobb szerepet kaphat a nyári átigazolási időszak előtt, ez pedig a videós megfigyelés, annak előnyei, mankói.

 

Ahogy arról már a korábbi blogbejegyzésemben is szóltam, a koronavírus-járvány következtében a személyes játékosmegfigyelés várhatóan csökkenni fog, ha újra is indulnak a bajnokságok. Egyrészt azért, mert várhatóan jó néhány bajokságban zárt kapus meccsekkel folytatódhat a félbeszakadt idény, másrészt a nemzetközi közlekedésben várható fennakadások, illetve a még hosszú ideig meglévő egészségügyi kockázat miatt a scoutok inkább választják a monitorok képernyőit a megfigyelésre, sem mint a stadionok lelátóit. Azt azonban le kell szögezni, hogy manapság már nem úgy történik egy videós megfigyelés, mint mondjuk a 2000-es évek elején, amikor még rongyosra tekerték a klubok, edzők a VHS-kazettákat, hogy bizonyos meccsjelenetekben újra és újra megnézzék kiszemeltjeiket.

Ha a csapatoknak nem lesz lehetőségük a helyszínen, mérkőzésszituációkbanmegfigyelni a játékosokat, akkor maradnak az adatbázisokkal összekötött olyan videós platformok, mint például a Wyscout és az InStat Football. Ezeknek az az előnye – túl azon, hogy csak egy laptopra, számítógépre van szükség az elérésükhöz –, hogy a hozzájuk értő felhasználó, megfigyelő mindent készen kap, ami húsz éve még elképzelhetetlen lett volna. Először is a világ szinte összes első osztályú bajnoksága elérhető ezen rendszereken keresztül, bárhonnan választhatunk elemzésre mérkőzést, illetve futballistát. A rendszerek különböző szűrési opciókkal vannak ellátva, ami alapján rendkívül sokrétű keresést tudunk végezni a játékosok posztjára, életkorára, szerződésük hosszára, nemzetközi tapasztalataikra tekintettel.

A második fontos jellemzőjük, amint arra fentebb utaltam, hogy statisztikai adatbázisokkal vannak összekötve, tehát túl azon, hogy egy játékos összes felnőtt tétmeccsét vissza tudjuk nézni, képet kapunk a legkülönfélébb statisztikai jelzőszámairól. Passz- és párharcstatisztikák, lövés mutatók és tulajdonképpen minden egyes játékelemre vonatkozó számok visszakereshetők és nemcsak az adott idényt vagy egy menedzser által figyelmünkbe ajánlott jobb meccseket, hanem egy teljes pályafutást vissza tudunk keresni, meg tudjuk vizsgálni, melyik idényben hogyan változtak a számunkra fontos jelzőszámok, mikor javult, mikor romlott a játékos teljesítménye. Továbbá ezzel összefüggésben adott statisztikai mutatók mentén is tudunk keresni. Például leszűrhetem egy adott bajnokság legjobban fejelő játékosait, de azt is ellenőrizhetem, kik indították a legtöbb góllal záruló támadást, vagy éppen kik adták el a legtöbb labdát a saját tizenhatosuk előterében. Mindezen szűrők segítségével nagyon személyre szabottan tudok keresni olyan típusú futballistát, akire az én futballfelfogásom, az általam képviselt klub szakmai elképzelései alapján szükség van adott poszton.

A harmadik rendkívül nagy előnye ezeknek a platformoknak, hogy nem kell teljes meccseket, de még csak hosszabb meccsrészleteket sem végignéznem egy részletes felméréshez, ugyanis tudok meccsszituációkra keresni. Például meg tudom nézni az általam kiválasztott balhátvéd pályafutásának összes olyan momentumát, amikor felfutott a szélen és beadott, de ugyanígy visszanézhetők az elveszített párharcai, lövései, cselei vagy bármi, amit választok, és én határozom meg, hogy hány jelenet érdekel, és mely szezonokból. A kiválasztott jeleneteket pedig szabadon szerkeszthetem, összevághatom, csoportosíthatom. Így alkothatok egy teljesen egyedi kisfilmet az általam megfigyelt játékos számomra legfontosabb tulajdonságaiból, momentumaiból.

Ugyanakkor már csak a lehetőségek szinte korlátlan tárháza miatt is elengedhetetlen, hogy értő kezek használják ezeket a platformokat. Olyan szakemberek, akik tisztában vannak azzal, hogy mit, hogyan és hol érdemes keresni. Vagyis egyrészt birtokában vannak a rendszerek tökéletes használatához, a bennük rejlő lehetőségek maximális kiaknázásához szükséges gyakorlati tudásnak, másrészt tisztában vannak azzal futballszakmailag, hogy melyek az igazán fontos statisztikai mutatók, azok a számok, amelyeket vizsgálni érdemes a rengeteg adatból ahhoz, hogy eljussanak a keresett karakterhez.

A profi scoutok ugyanis karakterekben vagy más szóval profilokban gondolkodnak. Például a játékost kereső klub meghatározza, hogy keres egy olyan, egy éven belül lejáró szerződésű, 25 évesnél nem idősebb, hatos poszton bevethető játékost, aki párharcerős, de a támadásépítésben is jeleskedik. A scout pedig ennek a meghatározott profilnak megfelelő játékosokat kezd el vizsgálni a videós platformokon keresztül. Kiemelt figyelmet fordít a párharcmutatókra, az előre irányuló passzstatisztikákra, a támadóaktivitásra, de ebben a konkrét esetben kevésbé nézi például a lövési hatékonyságot vagy a rúgótechnikát, mert a meghatározott profil szempontjából az kevésbé érdekes.

A fentiekből következik, hogy a scoutingmunka, még ha videós formáról is beszélünk, megfelelően felkészített szakembereket igényel. Ezért a hazai scoutingoktatásban évek óta fontos szerepet játszó olasz Riccardo Guffantival együttműködve élő, online videós játékosmegfigyelő képzést tervezünk indítani.

A legutóbbi blogbejegyzésem óta általános tendenciává vált a nemzetközi futballban a játékosok bércsökkentése a kialakult járványügyi helyzetben. Miután a klubok valószínűleg alacsonyabb költségvetéssel fognak működni a saját nevelésű játékosok mellett a piacon megnő az igény az olcsóbb játékosok iránt, de az olcsóbb labdarúgók között megfelelő minőséget képviselő játékos találni mindig nagy kihívás.

Meggyőződésem, hogy azok a klubok lesznek előnyben a következő átigazolási időszakokban, amelyek a lehető leghatékonyabban képesek kihasználni a videós platformok adta lehetőségeket, és azok felhasználásával olyan játékosadatbázist tudnak építeni, melyben prioritási sorrendben, posztonként megtalálhatók az általuk keresett profilok.

Ha ez megvan, akkor a klubok nem lesznek kiszolgáltatva a játékosügynököknek, az ügynökök által ajánlott játékosoknak, nem kell ad hoc módon választaniuk az ajánlások közül, hanem a saját szempontjaik alapján, a saját maguk által felépített adatbázisból tudnak válogatni, de ehhez mindenekelőtt megfelelően képzett, a videós adatbázisok rendszerében tökéletesen eligazodó szakemberekre van szükség. Persze úgy tűnhet, ezzel magam, illetve a játékosügynökök munkája ellen is beszélek, de valójában arról van szó, mindannyiunk közös érdeke, akik a magyar labdarúgásban dolgozunk, hogy minél jobb játékosok kerüljenek az NB I-be, ezt pedig szisztematikusan felépített, következetesen működő kiválasztással érhetjük el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik