Svájci bicsaklás: öt gólig meg sem álltak a franciák

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.20. 20:55
null
Karim Benzema ma is tarthatatlan volt (Fotó: Reuters)
Az E-csoport rangadóján a franciák 5–2-re lemosták a máskor olyan remekül védekező svájciakat.


VB 2014
E-CSOPORT, 2. FORDULÓ
SVÁJCFRANCIAORSZÁG 2–5
Salvador,
Arena Fonte Nova, 51 003 néző. Vezette: Kuipers (holland)
SVÁJC: Benaglio – Lichtsteiner, Von Bergen (Senderos, 9.), Djourou, R. Rodríguez – Inler, Behrami (Dzemaili, a szünetben) – Shaqiri, Xhaka, Mehmedi – Seferovic (Drmic, 69.). Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld
FRANCIAORSZÁG:
Lloris – Debuchy, Varane, Sakho (Koscielny, 66.), Evra – Sissoko, Cabaye, Matuidi – Valbuena (Griezmann, 82.), Giroud (Pogba, 63.), Benzema. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Dzemaili (81.), Xhaka (87.), ill. Giroud (17.), Matuidi (18.), Valbuena (40.), Benzema (67.), Sissoko (73.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Az első körben diadalmaskodó két csapat találkozott a svájci–francia szomszédvár-rangadón, amely pechesen kezdődött a svájciak számára, lévén Steve von Bergent hamar le kellett cserélni, mert szemen rúgta őt véletlenül Olivier Giroud. A csatár nem sokkal később eredeti szakmájában is megvillant: 10 méterről a bal felsőbe fejelt egy szögletet. 0–1!

Fel sem ocsúdtak a sokkból a svájciak, máris megkapták a második találatot: Valon Behrami egy váratlan ötlettől vezérelve Karim Benzemát indította, aki kidobta balra Blaise Matuidinek, aki az ötös bal sarka elől a gyászosan helyezkedő kapus mellett a rövid sarokba lőtt. 0–2!

A két gól között 67 másodperc telt el…

A svájci retesznek se híre, se hamva nem volt, Johan Djourou teljesen fölöslegesen buktatta Karim Benzemát, de a sértett gyengén helyezett lövését fogta Diego Benaglio, a kipattanót pedig Yohan Cabaye pár lépésről a lécre vágta.

Ez sem dobta fel azonban a svájciakat, a következő veszélyes gall kontra után máris 0–3 lett az állás: Giroud beadását Mathieu Valbuena vágta a kapuba.

Bátrabban támadtak a svájciak a pihenő után, de igazi helyzetig nem jutottak, ugyanakkor a franciák is visszavettek a tempóból. A 65. percben Admir Mehmedi szépíthetett volna, ám az ötös bal csücske elől az égbe lőtt, a másik oldalon ugyanilyen pozícióból Karim Benzema ellenben a kapus lábai között a hálóba talált, a csereként beállt Paul Pogba passzából. 0–4!

Ha egy üzlet beindul: Benzema öt perc múlva, a 73. percben gólpasszal szolgálta ki Moussa Sissokót. 0–5! Hogy ne keseredjenek el teljesen a svájciak sem, arról a csereként beállt Blerim Dzemaili gondoskodott, aki megszerezte a vb első szabadrúgásgólját (1–5), majd egy kontra végén Granit Xhaka is betalált (2–5)!

A legvégén Benzema még egyszer a hálóba talált, de két másodperccel korábban már véget ért a mérkőzés. Második gólját „veszíti el” a tornán, no és kihagyott egy büntetőt is – így csak három találatnál jár, két assziszt és egy „öngólpassz” mellett.

A találkozón összesen hét játékos szerzett gólt, amely a vb-történelemben holtversenyben rekord. Legutóbb 1982-ben a Magyarország–Salvador 10–1-en volt hét különböző gólszerző…

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJÁT ITT NÉZHETI MEG!

KEMÉNY ESTE VOLT EZ SZÁMUNKRA – HITZFELD

„Természetesen nagyon csalódott vagyok, kemény este volt ez a számunkra – kezdte összegzését Ottmar Hitzfeld a salvadori mérkőzés után. – Nem sikerült megmutatnunk, mire vagyunk képesek. Jól kezdtünk, de a második gólra már nem tudtunk reagálni. Nehéz volt feljebb zárkózni. Meg kellett próbálnunk játszani, de közben teret hagytunk az ellentámadásoknak.”

A német tréner szerint az, hogy 5–0 után szereztek két gólt, jól jött, de későn. „Ezzel együtt van még esélyünk a továbbjutásra” – emlékeztette a sajtótájékoztatón jelen lévőket.

Didier Deschamps azzal kezdte, hogy csapata teljesítménye több mint tökéletes volt.

„Jó csapattal játszottunk, amely ellen öt gólt szereztünk, ez mindenképpen szép este. Hat pont két meccs után, ideálisnak nevezhető – utalt arra, hogy előzőleg a hondurasiakat is legyőzte a francia válogatott. – Ecuador ellen be kell fejeznünk a munkát, és azután egy új verseny kezdődik.”

Haris Seferovic, a svájciak csatára azt mondta, 3–0-nál tudták, hogy vége: „Nehéz meccs volt ez nekünk, úgy vagyunk vele, hogy legjobb gyorsan elfelejteni, és inkább előre kell tekinteni.”

A középpályás Granit Xhaka egyrészt az egyénileg elkövetett hibákról beszélt, másrészt arról, hogy míg a franciák éltek az esélyeikkel, ők több helyzetüket kihagyták.

Karim Benzema, aki három találattal holtversenyben az élen áll a góllövőlistán, a csapatjátékot, a sok mozgást és a hatékony ellentámadásokat emelte ki. A francia támadó pénteken egyszer volt eredményes, emellett büntetőt hibázott, az utolsó támadásnál pedig, amikor újból a kapuba talált, a bíró már véget vetett a mérkőzésnek.

„Nem hallottam, hogy a bíró lefújta a meccset, de nem baj, hogy így történt. A lényeg, hogy hatékonyabbá vált a játékunk, most pedig jól kipihenjük magunkat az ecuadoriak elleni mérkőzésre” – tette hozzá.

Az ugyancsak gólt szerző Blaise Matuidi szerint büszkék lehetnek egy ilyen mérkőzés után: „Nem lepett meg a jó teljesítményünk. Egy ideje mérkőzéseken és edzésen is azt érezzük, hogy közösség alakult ki. Jó a hangulat, mindenki segíteni akar a társának” – mondta a középpályás.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 2 2 8–2 +6 6
2. Svájc 2 1 1 4–6 –2 3
3. Ecuador 1 1 1–2 –1 0
4. Honduras 1 1 0–3 –3 0

Franciaország nagy lépést tett a 16 közé kerülés felé, de még nem jutott tovább. Ha viszont Ecuador és Honduras döntetlent játszik egymással, akkor a franciák már továbbjutók az utolsó csoportkör eredményeitől függetlenül.

KERETEK

Svájc

Kapusok: 1Diego Benaglio(Wolfsburg – német), 21Roman Bürki(Grasshoppers), 12Yann Sommer (FC Basel)
Védők: 20Johan Djourou(Hamburg – német), 6Michael Lang(Grasshoppers), 2 Stephan Lichtsteiner (Juventus – olasz), 13Ricardo Rodríguez(Wolfsburg – német), 22 Fabian Schär(FC Basel), 4PhilippeSenderos(Valencia – spanyol), 5Steve von Bergen(Young Boys), 3Reto Ziegler(Sassuolo – olasz), 14Valentin Stocker(FC Basel)
Középpályások: 7Tranquillo Barnetta(Eintracht Frankfurt – német), 11Valon Behrami(Napoli – olasz), 15Blerim Dzemaili(Napoli – olasz), 16Gelson Fernandes(Freiburg – német), 8 Gökhan Inler(Napoli – olasz), 23Xherdan Shaqiri(Bayern München – német), 10Granit Xhaka(Mönchengladbach – német)
Támadók: 19Josip Drmic(Nürnberg – német), 17Mario Gavranovic(FC Zürich), 18 Admir Mehmedi(Freiburg – német), 9Haris Seferovic(Real Sociedad – spanyol)
Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld (német)

Franciaország
Kapusok: 1Hugo Lloris(Tottenham – angol), 23Mickaël Landreau(Bastia), 16 Stéphane Ruffier (Saint-Étienne)
Védők: 4Raphaël Varane(Real Madrid – spanyol), 5 Mamadou Sakho(Liverpool – angol), 2Mathieu Debuchy(Newcastle – angol), 21Laurent Koscielny(Arsenal – angol), 17 Lucas Digne(PSG), 13Eliaquim Mangala(Porto – portugál), 15 Bacary Sagna(Arsenal – angol), 3Patrice Evra (Manchester United – angol)
Középpályások: 6Yohan Cabaye(PSG), 19 Paul Pogba(Juventus – olasz), 14 Blaise Matuidi(PSG), 18Moussa Sissoko(Newcastle – angol), 12Rio Mavuba(Lille), 8Mathieu Valbuena(Marseille), 7Rémy Cabella(Montpellier), 22 Morgan Schneiderlin (Southampton – angol)
Támadók: 10Karim Benzema(Real Madrid – spanyol), 11Antoine Griezmann(Real Sociedad – spanyol), 9Olivier Giroud(Arsenal – angol), 20Loic Rémy(Newcastle – angol)
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik