Vb 2014: Suáreznek nehéz lesz leszoknia a harapásról

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.06.25. 10:10
Pszichológusok szerint Luis Suárez leszokhat az ellenfelek harapdálásáról, de ez nem lesz könnyű.

Az uruguayi csatár a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon az olaszok ellen 1–0-ra megnyert keddi meccsen a felvételek szerint beleharapott Giorgio Chiellini vállába, ezért a nemzetközi szövetség (FIFA) fegyelmi eljárást indított ellene. Az uruguayi csatár a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon az olaszok ellen 1–0-ra megnyert keddi meccsen a felvételek szerint beleharapott Giorgio Chiellini vállába, ezért a nemzetközi szövetség (FIFA) fegyelmi eljárást indított ellene.

„A csalódottságát és a dühét vezette le Chiellinin, aki megakadályozta, hogy a labdához férjen” – vélekedett Eva Kimonis, az ausztráliai Új-Dél-Wales Egyetem pszichológusa, hozzátéve, mások megharapása általános dolog gyerekkorban, felnőttekre viszont nem jellemző. Szerinte ez egy tágabb értelemben vett rossz magatartás, illetve agresszió egyik eleme, amely más formában, például verekedésben, hangoskodásban és erőszakos fellépésben is megnyilvánulhat, és főként a szenvedélyes, lobbanékony természetű emberekre jellemző.

„A harapás megnyilvánulhat valós vagy feltételezett fenyegetés hatására, illetve megelőző cselekvés is lehet a dominancia és a birtoklás kifejezésére” – fejtette ki Eva Kimonis.

A nyugat-ausztráliai Murdoch Egyetemen dolgozó kollégája, Corinne Reid szerint Suárez esetében az is meghatározó, hogy saját maga, illetve környezete hogyan értékeli a harapást.

„Ha elfogadhatónak tekinti ezt, és ebben társai, illetve edzői is megerősítik, akkor valószínűtlen a változás” – közölte arra utalva, hogy Diego Lugano csapatkapitány a keddi meccs után bőgőmasinának csúfolta Chiellinit, aki „férfiként mélységes csalódást okozott”.

Reid professzor szerint a viselkedési probléma beismerése fontos lépés lenne, mert akkor személyre szabott kezeléssel módosítani lehet a stressz ezen megnyilvánulását.

„A folyamat ebben az esetben sem gyors, mivel a berögzült szokásokon csak kellő elszántsággal és elhivatottsággal lehet változtatni” – tette hozzá.

A Liverpool 27 éves játékosa pályafutása során már többször keveredett hasonló esetbe: tavaly tízmeccses eltiltást kapott Branislav Ivanovic (Chelsea) megharapásáért, 2010-ben pedig még az Ajax Amsterdam légiósaként hét mérkőzésre száműzték, mert belemélyesztette fogait Otman Bakkalba (PSV).

Uruguay a győzelemmel bejutott a nyolcaddöntőbe, amelyben Kolumbiával találkozik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik