Vb 2014: Scolari kihirdette a 23-as brazil keretet

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.07. 16:39
null
Scolari tudja: ha kiválasztott 23 játékosa nem hozza a vb-trófeát, akkor nincs bocsánat (Fotó: Reuters)
Luiz Felipe Scolari, a brazil labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerdai sajtótájékoztatóján kihirdette a selecao huszonhármas keretét a nyári világbajnokságra. A keretben – a várakozásoknak megfelelően – nincs ott a két korábbi aranylabdás, Kaká és Ronaldinho.

 

Scolari kerethirdetésére több mint hétszáz újságíró ült be – mondhatni, többen voltak, mint néhány NB I-es mérkőzésen… –, hogy meghallgassa, mi történik az „igazság óráján”. Azt Scolari már korábban tudatta, hogy Júlio César, David Luiz, Thiago Silva, Oscar, Paulinho, Ramires, Willian, Fred és Neymar helye biztos – a fennmaradó 14 névre volt kíváncsi az összegyűlt tömeg. „Felipao” egyből szűk keretet nevezett meg, ha nem lesz sérülés, a következő huszonhárom játékos szerepelhet a hazai rendezésű világbajnokságon, hogy elhódítsa Brazília hatodik vb-trófeáját – és leszámoljon az 1950-es átokkal.

BRAZÍLIA KERETE A 2014-ES LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁGRA
Kapusok: Jefferson (Botafogo), Júlio César (Toronto FC – kanadai), Víctor (Atlético Mineiro)
Védők:
Dani Alves (Barcelona – spanyol), Dante (Bayern München – német), David Luiz (Chelsea – angol), Henrique (Napoli – olasz), Maicon (Roma – olasz), Marcelo (Real Madrid – spanyol), Maxwell (PSG – francia), Thiago Silva (PSG – francia)
Középpályások: Fernandinho (Manchester City – angol), Hernanes (Internazionale – olasz), Luiz Gustavo (Wolfsburg – német), Oscar (Chelsea – angol), Paulinho (Tottenham Hotspur – angol), Ramires (Chelsea – angol), Willian (Chelsea – angol)
Támadók:
Bernard (Sahtar Doneck – ukrán), Fred (Fluminense), Hulk (Zenit – orosz), Jo (Atlético Mineiro), Neymar (Barcelona – spanyol)

A keret értelemszerűen a tavalyi, hazai pályán győztes Konföderációs Kupa-keretre épül, mindössze heten nem lesznek ott a vb-n az akkori kerettagok közül. Kimaradt a kapus Diego Cavalieri (Fluminense), továbbá a mezőnyjátékosok közül Filipe Luís (Atlético Madrid), Réver (Atlético Mineiro), Fernando (Sahtar Doneck), Jean (Fluminense), Jádson (Corinthians) és Lucas Moura (PSG). A többi 16 név megegyezik. Új név a tavalyihoz képest a keretben Víctor, Maicon, Henrique, Maxwell, Fernandinho, Ramires és Willian.

A vb-keretben a hazai bajnokságot mindössze négy játékos képviseli, két kapus és két csatár, azaz a tavalyihoz képest (11) erőteljesen visszaesett a brazil bajnokságban játszók száma egyrészt azért, mert Scolari helyettük Európában játszókat hívott be, másrészt mert többen (Paulinho, Bernard és Neymar) azóta kontinenst váltottak. Így fordulhat elő az is, hogy a legtöbb játékos Scolari korábbi klubjából, a Chelsea-ből kapott meghívót: a londoniak mind a négy brazilja utazhat haza a csúcseseményre.

„Tudom, hogy sok névvel egyetértenek és sok lesz, akivel nem, a döntés azonban a kapitányé. Arra kérem a szurkolókat, ha nem is értenek egyet A-val, B-vel vagy C-vel, a huszonhárom játékost, akik meghívót kapnak, tiszteljék. Mindenkire szükségünk van, hogy megnyerjük a világbajnokságot” – mondta a névsorolvasás előtt közvetlenül Scolari. A kapitány elmondta, hogy az utolsó döntést kedd este hozta meg, amikor Henriquét választotta ki, aki talán a legnagyobb meglepetés a listán.

„Boldog vagyok, és teljesen libabőrös – lelkendezett a csapathirdetés után Willian, aki az elmúlt két évben mindössze háromszor húzhatott címeres mezt. – Nagyon örülök a lehetőségnek, hogy ott lehetek a világbajnokságon. Ez sok játékos álma, ráadásul a saját hazánkban lesz a vébé. A felelősség nagy, de remélem segíteni tudom a brazil válogatottat és a társaimat.”

MOST NEM KÖVETELTEK BE KEDVENCEKET

A legutóbbi világbajnokságokkal szemben most nem volt hatalmas nyomás a kapitányon, hogy bevegyen a keretébe közönségkedvenceket – 1998-ban és 2002-ben Romário, 2010-ben Ronaldinho, Neymar és Ganso maradt ki a keretből, sokak nemtetszését kiváltva. A brazil aranylabdások közül Kaká (2 meccs, mindössze 106 játékperc) és Ronaldinho (3 meccs, 213 perc) is alig-alig kapott lehetőséget Scolarinál, mióta a kapitány újra átvette a selecao irányítását. Ezalatt „Felipao” 56 játékost hívott meg és 50-nek adott lehetőséget.

MÉG VÁLTOZTATHAT

A bő (vagy már szűkített – ez a szakvezetőkre van bízva) vb-keretet május 12-ig, a 23-as listát június 2-ig kell leadni a FIFA-nak. Scolari a világbajnokság nyitó mérkőzéséig (június 12., Brazília–Horvátország) változtathat még keretén, de a május 12-i leadás után kizárólag sérülés esetén.

Május 26-ától a brazil válogatott a teljesen felújított teresópolisi edzőkomplexumban készül, szigorúan elzárva a szurkolóktól. Június 2-án Panama, négy nappal később Szerbia ellen vív felkészülési mérkőzést a selecao, hogy aztán az A-csoportban Horvátországgal, Mexikóval és Kamerunnal mérkőzzön meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik