Vb 2014: pusztító ghánai csapás az egyiptomi vb-álmokra

Vágólapra másolva!
2013.10.15. 20:19
null
Ghána útja a 6–1-es diadal után egyenes a brazíliai világbajnokságra (Fotó: Reuters, archív)
Alighanem ismét lemondhat a világbajnoki szereplésről az egyiptomi labdarúgó-válogatott azzal, hogy 6–1-es vereséget szenvedett Ghánától az afrikai 3. selejtezőkör 1. meccsén. Ha Egyiptom nem dolgozza le az ötgólos hátrányt a visszavágón, ismét lemarad a vb-ről – mint ahogy 1990 óta mindig.

A Ghána–Egyiptom mérkőzés méltán nevezhető az afrikai, világbajnoki szereplésért folyó páros mérkőzések „ékkövének”: egy hétszeres és egy négyszeres Afrika-bajnok csapott össze. Az egyiptomiak 1990 óta hajszolják hiába a világbajnoki kvalifikációt – azóta nyertek négy Afrikai Nemzetek Kupáját, de a vb-selejtezőkön mindig buktak. Most is.

A ghánai henger már az 5. percben beindult – Asamoah Gyan adta meg az alaphangot. Az első gólnál gólpasszt jegyző Michael Essien a 23. percben egyéni akció után Vael Gomaa közreműködésével növelte az előnyt, Mohamed Abutrika büntetőből szépített. Ez nem is lett volna feltétlenül rossz félidei eredmény az egyiptomiaknak, ám Sulley Muntari szabadrúgása után a 44. percben Majeed Waris fejjel a kapuba talált – 3–1-es eredménnyel fordultak a csapatok.

A második 45 percben már csak a ghánaiak voltak a pályán, és további három gólt pakoltak be: előbb Asamoah Gyan duplázott, majd Muntari belőtt egy büntetőt, a vége előtt pedig Christian Atsu alakította ki a 6–1-es végeredményt – a legutóbbi világbajnokságon negyeddöntős Ghána alighanem újra vb-résztvevő lesz, a visszavágó formalitásnak tűnik.

VB-SELEJTEZŐ, AFRIKAI ZÓNA
3. SELEJTEZŐKÖR, 1. MÉRKŐZÉS
Ghána–Egyiptom 6–1
(Asamoah Gyan 5., 53., Gomaa 22. – öngól, Waris 44., Muntari 72. – 11-esből, Atsu 89., ill. Abutrika 41. – 11-esből)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik