Vb 2014: portugál-svéd, görög-román - a pótselejtezők párosítása

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.21. 14:14
null
C. Ronaldo vagy Ibrahimovic? Portugália vagy Svédország?
Zürichben elkészítették a 2014-es labdarúgó-világbajnokság európai pótselejtezőinek párosítását, amelynek értelmében Portugália–Svédország, Ukrajna–Franciaország, Görögország–Románia és Izland–Horvátország párharcokra kerül majd sor.

 

A portugálok, a görögök, a horvátok és az ukránok kiemeltként, míg a franciák, a svédek, a románok és az izlandiak nem kiemeltként várhatták a Zürichben tartott sorsolást.

Alexander Frei, a Basel és a svájci válogatott korábbi gólvágója segédkezett, a tavasszal visszavonult támadó kezében voltak a nemzeti csapatok nevét tartalmazó sárga gömbök.

Frei elsőként a portugálokat húzta ki, majd rögtön utánuk a svédeket, így a Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic párosból az egyik biztosan lemarad a vb-ről.

A két nemzet labdarúgó-válogatottjának legutóbbi két tétmérkőzése a 2010-es vb selejtezősorozatában (a mieink csoportjában) gól nélküli döntetlenre végződött. A svédek 1984 novembere óta nyeretlenek a portugálok ellen, míg hazai pályán ezt megelőzően 1981-ben tudtak legutóbb ellenük diadalmaskodni. A játékoskeretek alapján a portugálok az esélyesek, de a svédek mellett szólhat, hogy hazai pályán vívhatják a visszavágót.

Ezt követően az ukránok neve „került elő", akik másodpercekkel később már bosszankodhattak is, hiszen a mindenki által elkerülni kívánt franciákkal mérkőznek.

A sárga-kékek még sosem verték meg a „gallokat", akik négy győzelem mellett három döntetlent számlálnak pótselejtezős riválisuk ellen. Legutóbb a 2012-es Európa-bajnokságon „futottak össze" a csapatok, a franciák akkor Jérémy Ménez és Yohan Cabaye góljaival 2–0-ra nyertek.

A sorsolás második felében kiderült, hogy a magyar válogatottal egy csoportban szereplő románok a görögökkel küzdhetnek meg a vb-részvételért, ráadásul a párharcot a 2004-es Európa-bajnok kezdi otthon.

A két válogatott tétmeccset már 1989 óta nem játszott egymással, a legutóbbi hét találkozásuk egyaránt felkészülési mérkőzés volt, amelyek közül háromszor a románok kerekedtek felül (és négyszer a görögök). Így történt ez legutóbb is, 2011 novemberében Altachban 3–1-re nyert Victor Piturca legénysége.

Végezetül pedig már csak az volt kérdés, hogy az IzlandHorvátország párosításban melyik fél kezd hazai pályán. A sors végül a horvátoknak kedvezett, ők játszhatják az első meccset idegenben.

A negyedikként kisorsolt párharc két résztvevőjének közös múltja nem nevezhető veretesnek, hiszen eddig pontosan annyiszor találkoztak egymással, ahányszor az előttünk álló egy hónap során fognak: kétszer.

A horvátok 2005 márciusában 4–0-ra, ugyanazon év szeptemberében pedig 3–1-re győzték le a szigetországi válogatottat.

VB 2014, EURÓPAI ZÓNA
A PÓTSELEJTEZŐK PÁROSÍTÁSA
Portugália (14.)–Svédország (25.)
Ukrajna (20.)–Franciaország (21.)
Görögország (15.)–Románia (29.)
Izland (46.)–Horvátország (18.)
Az első mérkőzéseket november 15-én rendezik az elöl álló csapatok otthonában, a visszavágókra 19-én kerül sor. Zárójelben az októberi világranglista-helyezések szerepelnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik