Vb 2014: pénzbüntetés a románoknak a magyarellenes megnyilvánulásért

Vágólapra másolva!
2013.05.15. 14:57
null
A román szurkolók amszterdami molinója
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) pénzbüntetéssel zárta le azt a fegyelmi vizsgálatot, amelyet a románok ellen indított egy, a szurkolóik által a hollandok elleni világbajnoki selejtezőn felmutatott transzparens miatt – derült ki a román szövetség honlapján megjelent tájékoztatásból. A román szövetségnek 20 ezer svájci frankot plusz az eljárási díjat (2000 svájci frank) kell befizetni a FIFA pénztárába a magyarokat sértő felirat miatt.

 

A FIFA fegyelmi bizottsága egyben arra figyelmeztette a román tagszervezetét, hogy hasonló kihágások megismétlődése esetén súlyosabb szankciókkal kell számolnia.

A FRF tudatta, fellebbez a döntés ellen, mert úgy tartja, semmi sem történt, ami a fegyelmi eljárás elindítását és a büntetés kiszabását indokolná – olvasható az MTI kolozsvári tudósításában.

Mint beszámoltunk róla, a román szurkolók magyarellenes megnyilvánulásai miatt a FIFA-hoz és az Európai Labdarúgó-szövetséghez (UEFA) fordult Markó Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője, aki arra kérte a két labdarúgó szövetséget, hogy a „legnagyobb szigorúsággal” járjon el az ügyben.

A Rapid Bucuresti szurkolói egy magyar zászlót égettek el március közepén a CFR otthonában rendezett bajnoki mérkőzésen, majd március végén román szurkolók egy csoportja a magyarságot sértő feliratot függesztett ki a holland és a román labdarúgó-válogatott amszterdami mérkőzésén.

„Egy rongyégetésért letartóztatnátok, miközben éveken keresztül mosolyogva tűrtétek az RMDSZ állampolitikává előlépett etnikai terrorizmusát” – állt a nézőtéren kifüggesztett transzparensen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik