Nigéria legyűrte a bosnyákokat, Besicék ezzel kiestek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.21. 23:54
null
A mérkőzés egyetlen (megadott) gólját Nigéria szerezte (Fotók: Reuters)
Bosznia-Hercegovina egygólos vereséget szenvedett Nigériától, így a csoportkör után biztosan elbúcsúzik a világbajnokságtól.

 

VB 2014
F-CSOPORT, 2. FORDULÓ
NIGÉRIA–BOSZNIA-HERCEGOVINA 1–0 (1–0)
Cuibá,
Arena Pantanal, 40 499 néző. Vezette: O'Leary (új-zélandi)
NIGÉRIA: Enyeama – Ambrose, Yobo, Oshaniwa, Omeruo – Musa (Shola Ameobi, 65.), Onazi, Mikel, Babatunde (Uzoenyi, 75.) – Odemwingie – Emenike. Szövetségi kapitány: Stephen Keshi
BOSZNIA-HERCEGOVINA: Begovic – Mujdza, Sunjic, Spahic, Medunjanin (Susic, 64.) – Pjanic, Misimovic, Besic – Hajrovic (Ibisevic, 57.), Dzeko, Lulic (Salihovic, 58.). Szövetségi kapitány: Safet Susic
Gólszerző: Odemwingie (29.)

A találkozó első perceiben kiegyenlített mezőnyjátékot láthattunk, majd érződött, hogy a bosnyákok számára fontosabb a találkozó, hiszen egyre veszélyesebb akciókat vezettek. Sőt, a 21. percben Edin Dzeko higgadtan értékesített egy ziccert, ám az új-zélandi játékvezető tévesen les miatt érvénytelenítette a találatot. A rossz ítélet nem szegte a bosnyákok kedvét, támadásban maradtak. Az afrikaiak védekezése elég rendezetlen volt, többször kerültek ígéretes lövőhelyzetbe a bosnyákok. A nigériai kapus, Vincent Enyeama volt az, aki bravúrjaival tartotta a döntetlent és a lelket társaiban.

Besic (jobbra) ezúttal is kezdőként kapott lehetőséget
Besic (jobbra) ezúttal is kezdőként kapott lehetőséget

Ami nem jött össze a bosnyákoknak, sikerült a 29. percben Nigériának. Sőt, az afrikaiak igazi helyzet és gólveszélyes mezőnymunka nélkül jutottak vezető találathoz. Emmanuel Emenike húzott el harcosan a jobb oldalon, majd lapos beadásával megtalálta az akciót lényegében egyedül követő társat, a rövidre érkező Peter Odemwingiét, aki köténygólt lőtt Asmir Begovicnak (1–0). A védekező középpályásként szerepet kapó Muhamed Besic a félpályán még a gólszerzővel csatázott, de utána picit lemaradt róla, és meghagyta a szerelés, blokkolás lehetőségét védőtársainak, akik darabra megvoltak a hátsó alakzatban. Lehet, hogy jobban kellett volna igyekeznie a visszazárással Besicnek?

A meg nem adott találat még nem, viszont a kapott már megfogta a bosnyákokat, akik a szünetig hátralévő időben már nem tudták azt a lendületes, veszélyes támadójátékukat felmutatni, mint korábban. Szenvedésük, tanácstalanságuk a nigériaiak malmára hajtotta a vizet, akik különösebb erőlködés védekezték ki a támadásaikat.

A szünet után változatlanul Bosznia-Hercegovina lépett fel támadólag, de a helyzetek Nigéria ellen adódtak. Az afrikaiak hátul biztosan zártak, elöl pedig színezték is a játékot, még Begovictól is kellett a bravúr. Az idő múlásával és a fáradtság jelentkezésével a színezés afrikai részről alábbhagyott, és a helyét átvette az idővel való játszadozás. Hirtelen sok lett a nigériai ápolás... A védekezés azonban rendezett maradt, az ötlettelen bosnyákok ellen pedig ez is elég volt az eredmény megtartásához. A lelátón olykor fütty is felharsant – kevés volt a csel, a passz, sokkal több az eladott vagy a vaktában kirúgott labda –, nem kifejezetten volt élvezetes a meccs. Nigéria annyira már nem akart, Bosznia-Hercegovina pedig nem igazán tudott látványosan, gólra törően és eredményesen futballozni.

Besicnek volt a hajrában egy kimondottan kemény szerelése – megúszta a sárga lapot – és egy nagy mentése a bosnyák alapvonalnál. A 86. percben ismét egy durva megmozdulással jelentkezett a ferencvárosiak légiósa, aki rengeteget futott, dolgozott, egyszemélyes középpályát alkotott a védők és a támadók között.

A huszáros bosnyák hajrából hiányzott az erő, miként Dzeko 91. percben közelről leadott fejeséből az irányzék, 93. percben kapura zúdított lövésénél a szerencse – középre tartó lövését Enyeama lábbal kapufára mentette –, így maradt az eredmény: a bosnyákok kiestek, Nigéria pedig tett egy lépést a továbbjutás felé.

A 3. fordulóban NigériaArgentína és Bosznia-HercegovinaIrán mérkőzést rendeznek.

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Argentína 2 2 3–1 +2 6
2. Nigéria 2 1 1 1–0 +1 4
3. Irán 2 1 1 0–1 –1 1
4. Bosznia-Hercegovina 2 2 1–3 –2 0

 

A KERETEK

Nigéria
Kapusok: 1Vincent Enyeama(Lille – francia), 16Austin Ejide(Hapoel Beer Seva – izraeli), 21Chigozie Agbim(Gombe United)
Védők: 13Juwon Oshaniwa(Asdod – izraeli), 5Efe Ambrose (Celtic – skót), 14Godfrey Oboabona(Caykur Rizespor – török), 6Azubuike Egwuekwe(Warri Wolves), 22Kenneth Omeruo(Middlesbrough – angol), 2Joseph Yobo(Norwich City – angol), 12Kunle Odunlami(Sunshine Stars)
Középpályások: 3 Ejike Uzoenyi (Mamelodi Sundowns – dél-afrikai), 10John Obi Mikel(Chelsea – angol), 17Ogenyi Onazi(Lazio – olasz), 15Ramon Azeez(Almería – spanyol), 4Reuben Gabriel(Waasland-Beveren – belga), 20Michael Uchebo(Cercle Bruges – belga)
Támadók:
7Ahmed Musa(CSZKA Moszkva – orosz), 23 Shola Ameobi(Newcastle United – angol), 11Victor Moses(Liverpool – angol), 9Emmanuel Emenike(Fenerbahce – török), 8Peter Odemwingie (Stoke City – angol), 18 Michel Babatunde (Voliny Luck – ukrán), 19Uche Nwofor (Heerenveen – holland)
Szövetségi kapitány: Stephen Keshi

Bosznia-Hercegovina
Kapusok: 1Asmir Begovic(Stoke City – angol), 12Jasmin Fejzic(Aalen – német), 22Asmir Avdukic (Borac Banja Luka)
Védők: 7Muhamed Besic(Ferencváros – magyar), 4Emir Spahic(Leverkusen – német), 13Mensur Mujdza(Freiburg – német), 5Sead Kolasinac(Schalke 04 – német), 3Ermin Bicakcic (Braunschweig – német), 15Toni Sunjic(Zorja Luhanszk – ukrán), 6Ognjen Vranjes(Elazigspor – török), 2Avdija Vrsajevic(Hajduk Split – horvát)
Középpályások:
8Miralem Pjanic(Roma – olasz), 16Senad Lulic(Lazio – olasz), 23Sejad Salihovic (Hoffenheim – német), 20Izet Hajrovic(Galatasaray – török), 18Haris Medunjanin(Gaziantepspor – török), 17Senijad Ibricic(Erciyesspor – török), 10Zvjezdan Misimovic(Kujcsou Renhe – kínai), 21 Anel Hadzic(Sturm Graz – osztrák), 14Tino Susic(Hajduk Split – horvát)
Támadók: 11Edin Dzeko(Manchester City – angol), 9Vedad Ibisevic(Stuttgart – német), 19Edin Visca (Istanbul BB – török)
Szövetségi kapitány: Safet Susic

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik