Óriásit szenvedtek a németek, de a nyolc között vannak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.30. 21:52
null
André Schürrle góljával kezdődött a hosszabbítás (Fotó: Reuters)
Németország hosszabbítás után 2–1-re legyőzte Algériát, és vb-negyeddöntős lett.

 

VB 2014, NYOLCADDÖNTŐ
NÉMETORSZÁG–ALGÉRIA 2–1 (0–0, 0–0, 1–0) – HOSSZABBÍTÁS UTÁN
Porto Alegre,
Beira-Rio, 43 063 néző. Vezette: Ricci (brazil)
NÉMETORSZÁG:
Neuer – Mustafi (Khedira, 70.), Mertesacker, J. Boateng, Höwedes – Schweinsteiger (Kramer, 109.), Lahm, Kroos – Özil, Th. Müller, Götze (Schürrle, 46.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
ALGÉRIA:
M'Bolhi – Mandi, Belkalem, Hallis (Bugerra, 97.), Gulam – Laszen, Mosztefa, Taider (Brahimi, 78.) – Feguli, Szudani (Dzsabu, 100.), Szlimani.Szövetségi kapitány:Vahid Halilhodzic
Gólszerző: Schürrle (92.), Özil (119.), ill. Dzsabu (121.)

Vahid Halilhodzic a vártnál támadóbb felfogású algériai csapatot küldött a pályára, ami a labdabirtoklási mutatón nem nagyon látszott (az első félidőben 65-70 százalékban a németek lábán járt a Brazuca), ellenben a veszélyes szituációk megoszlásán igen.

MEGLEPŐ KEZDÉS, ALGÉRIAI HELYZETEK

A 9. percben Manuel Neuer messzire kifutva mentett becsúszva Iszlam Szlimani elől, aki remek indítást kapott Fauzi Gulamtól. Nem sokkal később Per Mertesacker állította meg a középen veszélyesen megiramodó Szafir Taidert, a 15. percben pedig a jobb oldalon próbálkozó Szofian Feguli jó cselek után éles szögből a kapu fölé tüzelt – ha visszagurít…

Neuer kapus többször jól söprögetett (Fotó: Reuters)
Neuer kapus többször jól söprögetett (Fotó: Reuters)

Hamarosan Szlimani fejelt egy lesgólt, majd a bal oldalon megiramodó Fauzi Gulam célzott rosszul, lövése után a labda mellé ment. Ki hitte volna – ez mind-mind belefért az első húsz percbe. A német válogatott szemlátomást nem volt felkészülve ilyen nyíltan játszó, bátran támadó ellenfélre.

A LABDA IMMÁR A NÉMETEK LÁBÁN, DE NINCS EREDMÉNY

A Nationalelf játékosai jobb híján távoli lövésekkel próbálkoztak, de Raisz M'Bolhi kapust nem nagyon tudták zavarba hozni. Illetve egyszer igen, a 41. percben Toni Kroos lövése nyomán a labda kipattant az algériai kapusról, ő azonban eszmélt, és kiváló ütemben dobta bele magát Mario Götze közeli ismétlésébe.

Joachim Löw, a németek szakvezetője André Schürrle szünetbeli becserélésével próbált lendületet vinni csapata játékába, és a Chelsea szélsője majdnem az első akciójából a kapuba talált – közeli lövése a védőkről pattant szögletre.

A sarokrúgás utáni pillanatok is veszélyt tartogattak, az algériaiak szerencséjére Kroos beadásából Shkodran Mustafi M’Bolhi kapus ölébe fejelte a labdát. Egy algériai ellencsapás elhárítása után Philipp Lahm célozta meg a jobb felsőt 22 méterről, a meccs emberének megválasztott M’Bolhi szép légi parádé végén ujjheggyel szögletre tolta a labdát.

MÁR-MÁR ELURALKODIK AZ UNALOM…

Ezzel jó időre lezárultak az érdemi események. A német válogatott türelmesen, fokozódó intenzitással, de alapvetően ötlettelenül passzírozta térfelére az afrikai csapatot; a széleken még csak-csak sikerült a védők mögé kerülni, csakhogy a beadások egyszer sem értek célba.

Csupán egy kényszerű Löw-csere, valamint a helyét sepregetőként is megálló Neuer újabb mentő fejese törte meg az ismét eseménytelenségbe fulladó német passzolgatást. A hajrá kezdetén néhány percnyi algériai nekibuzdulás után Müller jó elfutása és Bastian Schweinsteiger célt tévesztő fejese hozott némi izgalmat a játékba.

THOMAS MÜLLER TÉRDRE ROGY, DE EZ SEM SEGÍT

És végre maradt is a pörgés! A németek elkapták a fonalat, egy szokás szerint a jobb oldalon épülő akció végén Khedira beadott, Thomas Müller fejesét M’Bolhi védte, a kipattanót Schürrle a vonalon álló Belkalembe vágta. Kisvártatva ismét Müller került jó helyzetbe, jó csel után közelről mellé lőtt.

Schürrle labdája útban a háló felé (Fotó: Reuters)
Schürrle labdája útban a háló felé (Fotó: Reuters)

A végjátékban egy szabadrúgásnál Thomas Müller még egy „nekifutásból térdre esek” trükköt is bevetett (ez a mi pozitív értelmezésünk), de hiába a figyelemelterelés, a sorfal átlöbbölése nem sikerült. Egy sokadik sikeres Neuer-söprögetés és egy Schweinsteiger-fejest követő M’Bolhi-védés fért még bele a kilencven percbe.

HOSSZABBÍTÁS

Alighogy elkezdődött a hosszabbítás, megszerezték a vezetést a németek: a 92. percben Müller rántotta meg a bal oldalt, és bár középre adása nem volt tökéletes, André Schürrle maga mögé nyúlva ballal olyan szerencsésen ért a labdához, hogy az egy pattanás után a vetődő M'Bolhi mellett a hosszú sarokba hullott. 1–0

Innentől leginkább a németeknek pattogott a labda, az algériai játékosok szemlátomást nemcsak elfáradtak, de a kapott gól miatt el is kedvetlenedtek. Gólszerzési lehetőség mindazonáltal előttük is nyílt, a 101. percben Mehdi Mosztefa egyenlíthetett volna, de tíz méterről a kapu mellé vágta a Khediráról elé pattanó labdát.

GÓLOKBAN GAZDAG VB-HEZ ILYEN FINIS DUKÁL

A ráadás végjátékában Özil még rúgatott volna egy gólt Schürrlével, de a társ kihagyta a ziccert, így a visszapattanó labdát Mesut Özil végül kénytelen maga a hálóba vágni. 2–0

Kiderült, ez a gól nagyon is kellett a német győzelemhez, hiszen a 121. percben az elalvó német védők mögött a bal oldalon a kapu elé berobbanó Abdelmumen Dzsabu nagyszerű közeli lövéssel szépített. 2–1

Németország sorozatban a 16. alkalommal jutott be a legjobb nyolc közé világbajnokságon, és készülhet a Franciaország elleni negyeddöntőre. Algéria utolsó afrikai csapatként búcsúzott a vb-től.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik