Vb 2014: német öröm és némi üröm az örmények ellen

Vágólapra másolva!
2014.06.06. 22:34
null
Podolski (balra) és Schürrle párosa hozta össze a németek első találatát - a hatból (Fotó: Reuters)
Felkészülési mérkőzésen a brazíliai labdarúgó-világbajnokságra hangoló német válogatott Mainzban gól nélküli első felvonást követően öttel nyert Örményország ellen. Üröm az örömben, hogy a szünet előtt a német együttes egyik jó formát mutató klasszisa, Marco Reus egy teljesen ártalmatlan szituációban súlyosnak tűnő sérülést szenvedett.

A kezdés után bátran nekirontottak az örmények a házigazdáknak – a 3. percben már komoly gólszerzési lehetőségük adódott –, de a németek nem estek kétségbe, és gyors, pontos játékukat előrántva átvették az irányítást. A súlypont abszolút áttevődött a vendégek térfelére, és a helyzetek is jöttek. A 13. percben Hrayr Mkoyan mentette a gólvonalról Marco Reus, kapuson már átkínlódott labdáját, ezt követően ígéretes pozícióban Thomas Müller rúgott látványos lyukat egy beadásnál, majd ismét Reus ziccere következett, amit a remek napot kifogó örmény kapus, Roman Berezovskiy hárított. Nagyon érett a németek gólja, de csak nem akart megszületni a szívósan védekező vendégek ellen. A szünet előtt ismét Reus vált főszereplővé: a jó formát mutató támadót le kellett cserélni, miután egy vétlen szituációban a kezdőkörben súlyosnak tűnő sérülést szenvedett.

Reus sérülése aggodalmat kelthet a németekben
Reus sérülése aggodalmat kelthet a németekben

A fordulást követően már nem kegyelmeztek a németek, egészen pontosan André Schürrle, aki a rövidre érkezve parádés mozdulattal juttatta a kapuba a labdát. Hiába lógott védője a nyakán, és hiába zárta jól a szöget az örmény kapus, a vendégek két játékosa csak egymást tudta felborítani (1–0). A gól picit felpiszkálta az örmények önérzetét, helyzetük is adódott, de Mesut Özil erre remek egyéni megmozdulás végén kapufával válaszolt. A 68. percben az alig egy perce pályán lévő Kevin Grosskreutz hozott össze egy büntetőt a vendégeknek, akik lendületes támadást vezettek. A büntetőt a 69. percben Henrikh Mkhitaryan váltotta higgadtan gólra, az ellenkező irányba induló Roman Weidenfellernek esélye sem volt a hárításra (1–1).

Nem sokáig volt iksz az állás, az Arsenalt erősítő német páros a 71. percben visszavette a vezetést a házigazdáknak: Özil simította le a labdát a kilépő Podolski elé, aki a hosszúba lőtt (2–1). Ez beindította a hazai gólgyártást: Höwedes (3–1), majd Klose (4–1) is fejessel veszélyeztetett, bár előbbinek a kapus által kitolt labdát testtel még be kellett sodornia a kapuba, hogy még véletlenül se legyen szükség videobíróra. Amúgy Klose a 69. találatát szerezte a válogatottban, így immár egyedül áll a német örökranglista élén, megelőzve Gerd Müllert. A végeredményt a hajrára érkező Mario Götze állította be, méghozzá duplával. Első találatánál Podolski a harmadik asszisztját könyvelhette el, ezt amúgy kötényben. Példája ragadós volt: Götze is kötényben tette el a labdát Berezovskiynak. A 89. percben aztán vérbeli nyári fesztiválra emlékeztetett az örmény kapu előtere: feküdt a fűben, és kúszott-mászott ott mindenki, aki örmény volt. A végszót akkor is Götze mondta ki.

A második félidő német örömfutballt hozott, és a bejezésekkel sem volt probléma, most már tényleg elkezdhetnek aggódni a vb-riválisok. Reus ide vagy oda, ez a német válogatott bombaerős, remek formában van, szakmai szempontokat figyelembe véve nem véletlen a vb talán legnagyobb favoritja.

A németek a csoportkörben Portugáliával (június 16.), Ghánával (21.) és az Egyesült Államokkal (26.) találkoznak.

VB-FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
NÉMETORSZÁG–ÖRMÉNYORSZÁG 6–1 (0–0)
Coface Aréna, Mainz, 27
ezer néző. V: H. Lechner (osztrák)
NÉMETORSZÁG: Weidenfeller – J. Boateng (Grosskreutz, 67.), Mertesacker, Hummels, Höwedes – Lahm (Özil, a szünetben), Khedira (Schweinsteiger, 59.) – Schürrle (Götze, 75.), Kroos, Reus (Podolski, 45.) – T. Müller (Klose, 67.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
G: Schürrle (52.), Podolski (71.), Höwedes (73.), Klose (76.), Götze (82., 89.) ill. Mkhitaryan (69. – 11-esből)
KÉSŐBB
Brazília–Szerbia
KORÁBBAN
Oroszország–Marokkó 2–0


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik