Vb 2014: komikus gól után fordított Nigéria, közel a kijutás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.13. 17:00
null
Emenike duplája a vb-kvalifikáció küszöbére juttatta Nigériát (Fotó: Reuters, archív)
Nigéria óriási lépést tett a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság felé, miután a 3. selejtezőkör 1. mérkőzésén Emmanuel Emenike duplájával 2–1-re győzött Etiópiában. Az afrikai zónában öt párban mérkőznek meg a csapatok oda-vissza vágós alapon a vb-részvételért.

Afrika két legnépesebb országa összecsapásának első félidejében Etiópia irányított és birtokolta többet a labdát, ám ziccerig nem jutott – a szünet előtt legjobbjuknak, a belga Lierse-ben játszó Saladin Saidnak volt lehetősége, de lövését védeni tudta Vincent Enyeama.

Az 57. percben megszerezte a vezetést az etiópiai válogatott, óriási mázlival: Behailu Assefa beadása a kapu felé kanyarodott, Enyeama megfogta azt, de már csak a gólvonal mögött – a játékvezető középre mutatott, vad ünneplés kezdődött, amelyből Assefa egy sárga lapot érő mezlevétellel vette ki a részét.

Az etiópiai buli bő tíz percig tartott, a 67. percben Emmanuel Emenike ugyanis egy egyéni akciót követően átlövéssel kiegyenlített. A hajrát a nigériaiak nyitották meg, Ahmed Musa (aki korábban egy elmaradt tizenegyest kért számon a játékvezetőn) tüzelt a lécre, Etiópia részéről Addis Hintsa fejelt kapu mellé egy szöglet után. Said is elrontott egy újabb lehetőséget, és bánhatta: a 90. percben Emenike tizenegyest harcolt ki, majd értékesítette azt – Nigéria 2–1-re győzött Addisz-Abebában.

A Tunézia–Kamerun presztízsmeccsen Afrika meghatározó csapatai közül feszült egymásnak kettő, más kérdés, hogy nem sokra mentek, a találkozó 0–0-val zárult. A válogatottságot korábban lemondó, de a csapatba „visszaimádkozott" Samuel Eto'o sem tudott betalálni, a kameruniak Joel Matip és Pierre Webó révén puskáztak el nagyon nagy helyzeteket – a tunéziaiak pedig a mérkőzés elején eltékozolt lehetőségeket bánhatják elsősorban.

Webó nagy helyzete

VB 2014, AFRIKAI 3. SELEJTEZŐKÖR, 1. MÉRKŐZÉS
Etiópia–Nigéria 1–2
(Assefa 57., ill. Emenike 67., 90. – a másodikat 11-esből)
KÉSŐBB
Tunézia–Kamerun 0–0
KEDDEN
Ghána–Egyiptom 18.00
SZOMBATON JÁTSZOTTÁK
Burkina Faso–Algéria 3–2 (Pitroipa 45+2., D. Koné 65., Bancé 86. – 11-esből, ill. Feguli 50., Medzsani 69.)
Elefántcsontpart–Szenegál 3–1 (Drogba 5. – 11-esből, Sané 14. – öngól, S. Kalou 49., ill. P. Cissé 96.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik