Irán és Nigéria elszalasztotta a lehetőséget…

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.16. 20:49
null
Hogy szokták mondani? A játék küzdő jellege dominált (Fotó: Action Images)
Irán és Nigéria gól nélküli döntetlent játszott egymással a foci vb F-csoportjában, a brazíliai torna eddigi legalacsonyabb színvonalú mérkőzésén. Így az első forduló után mindkét csapat az argentinoktól kikapó Bosznia-Hercegovina előtt áll, de játékukat látva kevesebb esélyük van a továbbjutásra, mint Muhamed Besicéknek.

VB 2014
F-CSOPORT

IRÁN–NIGÉRIA 0–0
Curitiba, Arena da Baixada, 39 081 néző. Vezette: Carlos Vera (ecuadori)
IRÁN: A. Hagigi – Heidari (Sodzsaei, 89.), Hadzsszafi, Hosszeini, Szadegi – Nekunam, Tejmurjan, Montazeri, Gucsannedzsad – Dedzsagah (Dzsahanbahs, 78.), Puladi. Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz
NIGÉRIA: Enyeama – Ambrose, Oshaniwa, Oboabona (Yobo, 29.), Omeruo – Mikel, Onazi, Azeez (Odemwingie, 69.) – Musa, Moses (Ameobi, 52.), Emenike. Szövetségi kapitány: Stephen Keshi

Nem hozott szerencsét a vb 13. mérkőzése…

A sorsolás után három mérkőzésre mondhattuk, hogy Magyarországon az átlagszurkoló számára az érdektelenség határát súrolja: a Honduras–Ecuador és az Algéria–Dél-Korea mellett az Irán–Nigéria volt az. Egy részlet még kiemelhette volna e meccset a háromból, de elhárult az a minimális „veszély”, hogy a magyar és a nigériai válogatottság között rágódó Otigba Kennethet meghívják az afrikai 23-as keretbe.

Ilyen esetben az ember abban bízik, hogy a két csapat majd egymásnak esik, és ha nem is a legmagasabb színvonalú, de érdekes, gólokban gazdag, fordulatos meccset vív egymással. Ez sem jött össze, a selejtezősorozatban egyaránt jól védekező, mondhatni meglehetően óvatos focit játszó csapatok nem adták fel alapelvüket, és nem a gólt, hanem a kapott gól elkerülését tartották szem előtt.

A kapuk közelébe kerülve pontatlanná váltak a passzok és a beívelések, ezt megunva jöttek a szintén pontatlan távoli lövések – az első félidő legnagyobb lehetősége egy iráni szöglet után Vincent Enyeama látványos vetődése volt az iráni gólfelelős, Reza Gucsannedzsad fejese után.

A második félidőre sem javult az összkép, bosszantó – vagy megmosolyogtató, attól függően, ki mennyire hergelte fel magát a látottakon – hibák sorozatát láthattuk, és tényleg úgy tűnt, hogy egyetlen jó megoldás eldöntheti a meccset. Már csak az volt a kérdés, hogy eljön-e az egy-egy pontot az egyik oldalon hárommá duzzasztó sziporka – elég lett volna egy pontosan beívelt szöglet is.

Ez végül nem jött el, megszületett a vb első döntetlenje, méghozzá gól nélkül.

Nem mi vagyunk finnyásak, a lelátón – a hivatalos jelentések szerint – helyet foglaló 39 ezer ember is szenvedett (leszámítva azokat a pillanatokat, amikor meglátta magát az óriáskivetítőn), és hangos füttyszóval reagált egy-egy jelenetre.

A döntetlennek Bosznia-Hercegovina örülhet, egyik riválisával szemben sem került lépéshátrányba az Argentínától elszenvedett veresége után.

„Ilyen nehéz meccsre számítottam. Mikelt, Mosest vagy Odemwingie-t nem könnyű megállítani, de jól védekeztünk. A játékosaim nagy része amatőr bajnokságban játszik, ezt fontosnak tartom kiemelni, mert sokan nem tudják” – nyilatkozta Irán szövetségi kapitánya, a portugál Carlos Queiroz.

„Nem nyertünk, így az emberek azt hiszik majd, hogy rosszul játszottunk, pedig nem ez a helyzet, csupán a gólok hiányoztak. El kell azonban ismerni Irán teljesítményét is. Eltervezték, hogy megszállják a saját térfelüket, és ezt meg is valósították” – értékelt a Nigériát irányító Stephen Keshi.

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSA ITT OLVASHATÓ.

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Argentína 1 1 2–1 +1 3
2. Irán 1 1 0–0 0 1
2. Nigéria 1 1 0–0 0 1
4. Bosznia-Hercegovina 1 1 1–2 –1 0

 

A KERETEK

Irán
Kapusok: 22Daniel Davari(Braunschweig – német), 12Alireza Hagigi(Sporting Covilha – portugál), 1Rahman Ahmadi(Szepahan)
Védők: 2Hoszro Heidari(Eszteglal), 13Hosszein Mahini(Perszepolisz), 20Merdad Beitasur (Vancouver Whitecaps – kanadai), 15Pedzsman Montazeri(Umm-Szalal – katari), 4Dzsalal Hosszeini (Perszepolisz), 5Amir Hosszein Szadegi(Eszteglal), 17Ahmad Alenemeh(Naft Teherán), 19Hasem Beikzadeh (Eszteglal), 3Ehszan Hadzsszafi(Szepahan), 23Merdad Puladi(Perszepolisz)
Középpályások:
6Dzsavad Nekunam(Kuvait SC – kuvaiti), 14Andranik Tejmurjan (Eszteglal), 8 Reza Hagigi(Perszepolisz), 11Gaszem Haddadifar(Zob Ahan), 18Bahtiar Rahmani(Fulad), 21Askan Dedzsagah(Fulham – angol), 7Maszud Sodzsaei(Las Palmas – spanyol)
Támadók: 9Alireza Dzsahanbahs(NEC Nijmegen – holland), 16Reza Gucsannedzsad (Charlton – angol), 10Karim Anszarifard(Traktor Szazi)
Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz (portugál)

Nigéria
Kapusok: 1Vincent Enyeama(Lille – francia), 16Austin Ejide(Hapoel Beer Seva – izraeli), 21Chigozie Agbim(Gombe United)
Védők: 13Juwon Oshaniwa(Asdod – izraeli), 5Efe Ambrose (Celtic – skót), 14Godfrey Oboabona(Caykur Rizespor – török), 6Azubuike Egwuekwe(Warri Wolves), 22Kenneth Omeruo(Middlesbrough – angol), 2Joseph Yobo(Norwich City – angol), 12Kunle Odunlami(Sunshine Stars)
Középpályások: 3 Ejike Uzoenyi (Mamelodi Sundowns – dél-afrikai), 10John Obi Mikel(Chelsea – angol), 17Ogenyi Onazi(Lazio – olasz), 15Ramon Azeez(Almería – spanyol), 4Reuben Gabriel(Waasland-Beveren – belga), 20Michael Uchebo(Cercle Bruges – belga)
Támadók:
7Ahmed Musa(CSZKA Moszkva – orosz), 23 Shola Ameobi(Newcastle United – angol), 11Victor Moses(Liverpool – angol), 9Emmanuel Emenike(Fenerbahce – török), 8Peter Odemwingie (Stoke City – angol), 18 Michel Babatunde (Voliny Luck – ukrán), 19Uche Nwofor (Heerenveen – holland)
Szövetségi kapitány: Stephen Keshi

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik