Másodszor már nem jött be a hollandoknak a 0–0: Messiék döntősök!

Vágólapra másolva!
2014.07.09. 21:52
null
A meccs elején a csatárok helyett Cillessen vállalta magára a trükközést (Fotók: Action Images)
Nem született gól a brazíliai világbajnokság második elődöntőjén, amelynek végén tizenegyesrúgások döntöttek. Az oranjének ezúttal azonban nem hozott szerencsét az idegfelmérő: Ron Vlaar és Wesley Sneijder lövését is védte Sergio Romero, így vasárnap Németország–Argentína finálét rendeznek a riói Maracanában.

 

VB 2014
ELŐDÖNTŐ

HOLLANDIA–ARGENTÍNA 0–0 – 11-esekkel 2–4
Sao Paulo
, Arena Corinthians, 63 267 néző. Vezette: Cakir (török)
HOLLANDIA:
Cillessen – De Vrij, Martins Indi (Janmaat, a szünetben), Vlaar – Kuyt, Wijnaldum, N. de Jong (Clasie, 62.), Blind – Sneijder – Van Persie (Huntelaar, 96.), Robben. Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
ARGENTÍNA: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – E. Pérez (Palacio, 81.), Mascherano, Biglia – Messi – Higuaín (Agüero, 82.), Lavezzi (M. Rodríguez, 101.). Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella
Tizenegyesrúgások (a vastaggal jelzettek belőtték):
Vlaar, Messi, Robben, Garay, Sneijder, Agüero, Kuyt, M. Rodríguez. 2–4

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

ÖSSZEFOGLALÓ

HOL A HOLLAND KAPURA LÖVÉS? A hétfőn elhunyt Alfredo Di Stéfano emlékére gyászszünettel kezdődött a mérkőzés, amely előtt az argentin szurkolók a himnusz teljes átélése mellett becsempésztek egy kis emlékeztetőt is a braziloknak a tegnapi meccs eredményéről.

Már az első percekben nagy taktikai csata bontakozott ki, ami azt is jelentette, hogy a helyzetkialakításra törekvő támadók akarata helyett inkább a védőké érvényesült. Mindkét csapat a széleken kereste ellenfele gyenge pontját, ám ezen akciók után egyik oldalon sem volt szükség vérnyomásmérőkre.

Az első lövés Wesley Sneijder nevéhez fűződött, amire a másik tízes, Lionel Messi válaszolt, utóbbi esetben Jasper Cillessen védett. Az első nagyobb helyzet Ezequiel Garay nevéhez volt köthető, aki az ötösről, bevetődve fejelt a léc fölé – mint utóbb kiderült, ez volt az egyetlen az első félidőben.

A mérkőzésbe Cillessen Gonzalo Higuaínnal szembeni látványos csele vitt némi izgalmat, Javier Mascherano elterülése pedig riadalmat, az összefejelés szerencsére nem járt együtt számottevő következménnyel.

Szürkeségben csordogált a meccs, különösen a keddi első félidőt jellemző német reflektorfény után. Arjen Robben például alig volt játékban, Robin van Persie ugyancsak passzív volt, a csoportmeccseken mutatott látványos holland foci erejéből az első félidőben ezúttal egy kaput találó lövésre sem tellett. Nem mintha Messiéket elégedettséggel tölthette volna el az az egy…

A csatárok csak szenvedtek 
az összecsapáson
A csatárok csak szenvedtek az összecsapáson

ELŐDÖNTŐHÖZ NEM MÉLTÓ UNALOM. Szünetben a sárgás, és tűzzel játszó, elég sokszor megforgatott Bruno Martins Indit biztonsági okokból levitte Louis Van Gaal, Dirk Kuyt lett a balhátvéd, Daley Blind beljebb lépett eggyel, a beálló Daryl Janmaat pedig átvette a jobbhátvéd pozícióját.

A mérkőzés színvonalában a második félidő sem hozott változást, a kapuk egyáltalán nem forogtak veszélyben. A találkozó alighanem a 67. percében érte el a mélypontját, amikor a vb amúgy egyik legjobb hollandja, Blind úgy rúgta ki a félpályáról az oldalvonalon túlra a labdát egy visszapassz esetében, hogy a saját térfélen csak három holland volt, argentin egy szál sem!

A hangszálkímélő mérkőzés 71. percben a lelkesebb kommentátorok már felemelhették hangjukat, esemény volt: Ezequiel Lavezzi lövését blokkolták 15 méterre a kaputól! Az eső sem kedvezett a játékosoknak, néhány pocsék indítás, beadás között Van Persie és Higuaín is veszélyeztetett – egyaránt lesről.

Ritkán került középpontba a labda az esős összecsapáson
Ritkán került középpontba a labda az esős összecsapáson

Amikor már szinte a játékosok is a hosszabbítást várták, a rendes játékidő ráadásába lépve Robben váltott ütemet, és egy jó csel után a felgyorsítás kis híján gólt eredményezett, ám az ötös sarkáról leadott lövésbe még hatástalanítani tudta a becsúszó Mascherano. Jött a plusz 2x15 perc…

ROBBEN BEINDUL. A mérkőzés végére felpörgő Robben körül forogtak az események a hosszabbítás első félidejében is, felturbózott lépései többször riadalmat keltettek az albiceleste védőiben, a 99. percben ő találta el először holland részről a kaput. Ugyanakkor a Bayern szélsője egyedül maradt szólóival, érezte ezt Van Gaal is, aki a formáját nem találó Van Persie helyére Huntelaart küldte be (egyúttal kizárta, hogy Tim Krul jön az esetleges 11-esekre). A túloldalon Maxi Rodríguez ékezett utolsó frissítésként, míg a másik csereember, Sergio Agüero nem sokkal maradt le Rodrigo Palacio beadásáról a 105. percben.

A 115. percben Palacio fején volt a meccslabda, amikor nyolc méterre a kaputól szemben maradt Cillessennel, ám a kapus könnyedén húzta le a labdát. Két perccel később Messi alakított ki helyzetet, a szélről beadott labdája után azonban Maxi Rodríguez rosszul találta el a labdát, ismét a kapus volt a végállomás. Tizenegyesek döntöttek.

Az „orosz rulettet” a hollandok kezdték, és Ron Vlaar rögtön hibázott, avagy Romero védett. Messi előnyhöz juttatta az argentinokat. Robben egyenlített, Garay kíméletlenül bevágta. Sneijder lövését is kiütötte Romero, Agüero tovább növelte a különbséget. Kuyt életben tartotta az oranjét, Maxi Rodríguez lövésébe beleért Cillessen, ám a labda a lécről bevágódott! ARGENTÍNA JUTOTT A DÖNTŐBE!

A kétszeres vb-győztes Argentína 24 év, 1990 után jutott ismét fináléba, amelyben immár harmadszor találkozik Németországgal. A vb-k történetében ezzel ez a párosítás lesz a leggyakoribb: 1986-ban a dél-amerikaiak (3–2), 1990-ben az európaiak (még NSZK-ként, 1–0) örülhettek.

Sneijder nem elég pontos lövése a hollandok döntőjébe került
Sneijder nem elég pontos lövése a hollandok döntőjébe került

 

A KERETEK

Hollandia
Kapusok: 1 Jasper Cillessen (Ajax), 23 Tim Krul (Newcastle United – angol), 22 Michel Vorm (Swansea City – walesi, PL)
Védők: 5 Daley Blind (Ajax), 7 Daryl Janmaat (Feyenoord), 14 Terence Kongolo (Feyenoord), 4 Bruno Martins Indi (Feyenoord), 2 Ron Vlaar (Aston Villa – angol), 13 Joël Veltman (Ajax), 12 Paul Verhaegh (Augsburg – német), 3 Stefan de Vrij (Feyenoord)
Középpályások: 16 Jordy Clasie (Feyenoord), 18 Leroy Fer (Norwich City – angol), 8 Jonathan de Guzmán (Swansea City – walesi, PL), 6 Nigel de Jong (AC Milan – olasz), 10 Wesley Sneijder (Galatasaray – török), 20 Georginio Wijnaldum (PSV)
Támadók: 21 Memphis Depay (PSV), 19 Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04 – német), 15 Dirk Kuyt (Fenerbahce – török), 17 Jeremain Lens (Dinamo Kijev – ukrán), 9 Robin van Persie (Manchester United – angol), 11 Arjen Robben (Bayern München – német)
Szövetségi kapitány: Louis van Gaal

Argentína
Kapusok: 1Sergio Romero(Monaco – francia), 21Mariano Andújar(Catania – olasz), 12Agustín Orión (Boca Juniors)
Védők: 2 Ezequiel Garay(Benfica – portugál), 17Federico Fernández(Napoli – olasz), 4 Pablo Zabaleta(Manchester City – angol), 16Marcos Rojo(Sporting CP – portugál), 23José María Basanta (Monterrey – mexikói), 3Hugo Campagnaro(Internazionale – olasz), 15Martín Demichelis (Manchester City – angol)
Középpályások: 5Fernando Gago(Boca Juniors), 6 Lucas Biglia(Lazio – olasz), 14Javier Mascherano(Barcelona – spanyol), 7Ángel Di María(Real Madrid – spanyol), 11 Maxi Rodríguez (Newell's Old Boys), 19Ricardo Álvarez(Internazionale – olasz), 13Augusto Fernández(Celta Vigo – spanyol), 8Enzo Pérez(Benfica – portugál)
Támadók: 20Sergio Agüero(Manchester City – angol), 10Lionel Messi(Barcelona – spanyol), 9Gonzalo Higuaín(Napoli – olasz), 22Ezequiel Lavezzi(PSG – francia), 18Rodrigo Palacio(Internazionale – olasz)
Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik