Vb 2014: A Fradiból a vb-re - Besic a 24-es bosnyák keretben!

Vágólapra másolva!
2014.05.05. 11:15
null
Muhamed Besicre rövid nyári szünet vár: az NB I-es idény után a vb-re utazik a bosnyák válogatottal (Fotó: archív)
Muhamed Besic, a labdarúgó NB I-ben szereplő Ferencváros futballistája is helyet kapott a brazíliai világbajnokságra készülő bosnyák válogatott 24 fős világbajnoki keretében.

Safet Susic, a bosnyák nemzeti csapat szövetségi kapitánya ma délelőtt hirdette ki a 24 nevet tartalmazó névsort, amelyből mindenki elutazik a brazíliai vb-re, de csak 23 játékos nevezhető a tornára. Információink szerint a bosnyákok benevezik Besicet a 23 fős világbajnoki keretbe.

BESIC JOLLY JOKER LEHET
Muhamed Besic menedzsere, Georgi Attila kérdésünkre elmondta, mi szólhatott az NB I-es játékos mellett.

„Alapvetően nincs meghatározva, hogy védőként vagy középpályásként számolnak-e vele. Besic igazi jolly joker, több poszton is képes jó teljesítményre. Éppen ez szólhatott mellette” – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak Muhamed Besic kerettagságáról a ferencvárosi játékost itthon képviselő menedzser, Georgi Attila.

„A Ferencvárosban többször megnézték őt a bosnyák válogatott képviselői. Meggyőződhettek róla, hogy több pozícióban is képes magyar szinten mindenképpen kiemelkedő teljesítményre. Ezért arra számítok, hogy a világbajnokságon is fog játszani” – folytatta a játékosügynök.

Besic a Ferencvárosban játszott már a védelem közepén és a jobb oldalon (jelenleg is ott számol vele Thomas Doll vezetőedző), valamint szerepelt védekező középpályásként is. Ugyanakkor Georgi szerint adott helyzetben akár még bal oldali védőt is tud játszani.

A Nemzeti Sport Online még márciusban elemezte Besic vb-szereplésének esélyeit. Már akkor előrevetítettük, hogy a Ferencváros játékosának reális sansza van a meghívóra, köszönhetően elsősorban annak, hogy több poszton – belső és jobbhátvédként, illetve védekező középpályásként – is bevethető. Erről árulkodik az is, hogy a meghívásáról hírt adó bosnyák források egy része védőként, más részük középpályásként tünteti fel.

A korábbi hétszeres felnőttválogatott Besic meghívását alapvetően nem tekintik meglepetésnek a bosnyák lapok, más kérdés, mennyi esélye van arra, hogy szerepet is kapjon a világbajnokságon, ugyanis Susic idejében még nem játszott a nemzeti csapatban, nem is hívta őt a kapitány.

A bosnyák válogatottra május 15-től 12 napos összetartás vár, amely során felkészülési meccset játszik a csapat a bosnyák utánpótlás-válogatott ellen.

A bosnyákok beszámolója szerint a válogatott május 27-én elutazik az Egyesült Államokba edzőtáborozni, ahol május 30-án Elefántcsontparttal játszanak felkészülési meccset, majd június 3-án Mexikóval csapnak össze. Két nappal később a nemzeti csapat Sao Paulóba repül, és június 9-én játssza utolsó előkészületi mérkőzését a Santos utánpótláscsapatával.

MESSIÉK ELLEN
A bosnyákok Argentínával, Iránnal és Nigériával csapnak össze a vb F-csoportjában. Teljes vb-menetrend itt»

Elképzelhető, hogy így a Ferencváros nem számíthat Besicre az NB I-es idény hajrájában. A zöld-fehérek május 15. után két mérkőzést játszanak: 18-án Szombathelyen lépnek pályára, június 1-jén a Paksot fogadják.

Besic nagyon boldog, hogy bekerült a bosnyák válogatott vb-re utazó keretébe, és úgy fogalmazott, meghálálja a bizalmat.

„Reménykedtem benne, hogy meghívót kapok, aztán szóltak, hogy rajta vagyok a listán, és ennek nagyon örülök. Azt megígérhetem, hogy meghálálom a szövetségi kapitány, az edzők és a szurkolók bizalmát is, amiért hittek bennem. Nagyon büszke vagyok, hogy részese vagyok a Brazíliába utazó keretnek, amely Boszniát képviseli" – nyilatkozta Muhamed Besic a klix.ba-nak.

Safet Susic, a bosnyák válogatott szövetségi kapitánya mai kerethirdetése után Muhamed Besicről is szót ejtett, akivel kapcsolatban rendkívül hízelgő szavakat használt.

Besic az egyetlen játékos, aki Messit megállíthatja. Nagyon jól játszik Magyarországon, fényes karrier vár rá" – nyilatkozta Safet Susic a mai sajtótájékoztatón.

A BOSNYÁK VÁLOGATOTT 24 FŐS VB-KERETE
Kapusok:
Asmir Begovic (Stoke City – angol), Jasmin Fejzic (Aalen – német), Asmir Avdukic (Borac Banja Luka)
Védők: Muhamed Besic (Ferencváros – magyar), Emir Spahic (Bayer Leverkusen – német), Mensur Mujdza (Freiburg – német), Sead Kolasinac (Schalke – német), Ermin Bicakcic (Eintracht Braunschweig – német), Toni Sunjic (Zorja Luhanszk – ukrán), Ognjen Vranjes (Elazigspor – török), Ervin Zukanovic (Gent – belga), Avdija Vrsajevic (Hajduk Split – horvát)
Középpályások: Miralem Pjanic (Roma – olasz), Senad Lulic (Lazio – olasz), Sejad Salihovic (Hoffenheim – német), Izet Hajrovic (Galatasaray – török), Haris Medunjanin (Gaziantepspor – török), Senijad Ibricic (Erciyesspor – török), Zvjezdan Misimovic (Kujcsou Renhe – kínai), Anel Hadzic (Sturm Graz – osztrák), Tino Susic (Hajduk Split – horvát)
Támadók: Edin Dzeko (Manchester City – angol), Vedad Ibisevic (Stuttgart – német), Edin Visca (Istanbul BB – török)

NB I-ES JÁTÉKOSOK, AKIK MAGYARORSZÁGI PÁLYAFUTÁSUK ELŐTT, ALATT VAGY UTÁN JÁRTAK VILÁGBAJNOKSÁGON
1986: Rácz László (Szovjetunió, később Ferencváros)
1990: Christopher Sullivan (Egyesült Államok, a Győri ETO játékosaként), Peter Vermes (Egyesült Államok, korábban Rába ETO), Rácz (Szovjetunió, később Ferencváros), Muzsnay Zsolt (Románia, később FC Fehérvár)
1994: Emeka Ezeugo (Nigéria, a Honvéd játékosaként), Selymes Tibor (Románia, később Haladás, Debrecen), Giuseppe Signori (Olaszország, később Sopron)
1998: Cristian Dulca (Románia, később Honvéd)
2002: MacBeth Sibaya (Dél-Afrika, korábban III. ker. TVE), Marco Caneira (Portugália, később Videoton)
2006: Caneira (Portugália, később Videoton), Marek Heinz (Csehország, később Ferencváros), Densill Theobald (Trinidad és Tobago, később Újpest FC)
2010: Sibaya (Dél-Afrika, korábban III. ker. TVE), Benjamin (Elefántcsontpart, korábban Honvéd)
* Összeállításunk a teljesség igénye nélkül készült, ha tud még hasonló futballistákról, írja meg hozzászólásként.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik