Hazai pálya Brazíliának, a horvátok kipipálva

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.12. 21:50
null
A brazil Paulinho és a horvát Luka Modric küzdelme (Fotók: Reuters)
Brazília kétgólos győzelmével indult a 2014-es labdarúgó-világbajnokság, pedig a 29. percig az esélytelenebb horvátok vezettek – igaz, Marcelo öngóljával –, és a 71. percig őrizték az ikszet. Neymar duplájával azonban fordított a házigazda, majd a hosszabbítás első percében Oscar állította be a végeredményt.  

 

VB 2014
A-CSOPORT

BRAZÍLIA–HORVÁTORSZÁG 3–1 (1–1)
Sao Paulo, Arena Corinthians, 62 103 néző. Vezette: Nisimura (japán)
BRAZÍLIA:
Júlio CésarDani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo Paulinho (Hernanes, 63.), Luiz GustavoHulk (Bernard, 68.), Oscar, Neymar (Ramires, 88.)Fred. Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari
HORVÁTORSZÁG: PletikosaSrna, Corluka, Lovren, Vrsaljko Modric, RakiticPerisic, Kovacic, (Brozovic, 61.), OlicJelavic (Rebic, 78.). Szövetségi kapitány: Niko Kovac
Gólszerző: Neymar (29., 71. – a másodikat 11-esből), Oscar (91.), ill. Marcelo (11. – öngól)

A horvát Ivica Olic iramodik meg, a brazil Dani Alves üldözi
A horvát Ivica Olic iramodik meg, a brazil Dani Alves üldözi

A nagy akarással, de picit nyögvenyelősen kezdő brazilok a 7. percben kapták meg az első figyelmeztetést – Ivica Olic fejelt a kapu mellé egy jobb oldali beadást hét méterről –, de nem reagáltak rá kellőképpen. A 11. percben aztán a támadásokkal mindig bátran fellépő Dani Alves maradt le a kontráról, az általa üresen hagyott szélen Olic húzott el, majd célozta meg középen Nikica Jelavicot. Balról érkező labdája meg is találta a társat, aki viszont sután próbálkozott kapásból. Ám végül így lett jó, legalábbis a horvátoknak… A labda gellert kapott, és a visszazáró Marcelóról a saját kapujába pattant. Öngól! A vb-tornák történetének első brazil öngólja (0–1).

Brazíliát megfogta a hátrány, ívelgetni próbált a házigazda, ami nem kifejezetten brazilos stílus. Viszont nem kellett sokat várni, amíg újra rátalált a saját, lendületes, technikás játékára. A 22. percben Neymar szólózott az alapvonalon, majd beadását kivágva egy pillanatra felszabadult a horvát kapu, Oscar viszont távolról tüzelt, de Stipe Pletikosa látványos vetődéssel kitolta a jobb felső felé csavarodó kiflit.

Marcelo öngólja a horvátokat juttatta vezetéshez
Marcelo öngólja a horvátokat juttatta vezetéshez

A labda birtoklásáért a könyökét is használó Neymar a második esetet már nem úszta meg sárga lap nélkül, ám a horvátok sem úszták meg az ő lövését a 29. percben. A brazilok kulcsembere középen tört kapura, az addig fegyelmezetten záró horvátok közül senki nem támadta meg őt kellő komolysággal – vagy állította meg taktikai faulttal –, így Neymar 22 méterről elvállalta, és a laposan meglőtt labdája a bal oldali kapufa tövéről vágódott a kapuba, Pletikosa hiába nyújtózkodott (1–1).

Lendületben maradtak a brazilok, Neymar nemkülönben. A 41. percben a jobbösszekötő helyén leendő barcelonai klubtársa, Ivan Rakitic borította fel, de a sértett 25 méteres szabadrúgását szögletre mentették a horvátok. Hulk és Fred erősen kilógott a hazaiaktól, statikusságukon megtört a brazil lendület. Ha pedig kihagyták őket az akcióból, létszámban voltak kevesen a befejezéshez. A szünethez közeledve a horvátoknál egyre kevesebbet volt a labda, energiájuk döntő részét felemésztette a védekezés.

A horvátoknak komoly feladatot jelentett Neymar semlegesítése
A horvátoknak komoly feladatot jelentett Neymar semlegesítése
A fordulást követően leginkább egy kis sebesség hiányzott a brazilokból ahhoz, hogy vitathatatlan mezőnyfölényük mellett helyzetekig is eljussanak. Így viszont a horvátoknak kedveztek, akik sikerrel védekeztek ellenük, távol tartva az ellent az igazán veszélyes területektől. Pedig Oscar és Neymar ficánkolt, mint angolna a vízben, de ez önmagában kevés volt. A szórványos horvát akciók alig jutottak túl a felezővonalon, de ha mégis, akkor a további kivitelezés két-három játékos kilátástalan küzdelmére korlátozódott. A társak inkább hátul zárva szurkoltak, hátha még egyszer kisegíti őket az ellenfél… A 67. percben Neymart állította meg sárga lapért cserébe kőkeményen Vedran Corluka, a 25 méteres szabadrúgást Daniel Alves rúgta egy méterrel a kapu fölé.

Neymar megkezdte: az első meccsen duplázott
Neymar megkezdte: az első meccsen duplázott

Luiz Felipe Scolari is érezte, hogy támadásban váltania kell, ezért lekapta a keveset mutató, ritkán játékba avatkozó Hulkot, és a Neymarékhoz hasonlóan mozgékony Bernardot vetette be. A váltás még ki sem forrhatta magát, a japán játékvezető a brazilok segítségére sietett. Nisimura Juicsi a második félidő közepén kimondottan könnyű síppal fújta be a büntetőt, amikor Dejan Lovren szorításában Fred a földre került a horvát kaputól nyolc méterre. A 71. percben Neymar nekifutás helyett szambázott egy keveset, lövésébe Pletikosa belekapott, de hárítani nem tudott (2–1).

A gólelőnyhöz jutó házigazda próbálta tartani a labdát, már nem mindenáron törekedett az akciók befejezésére. Ennek érdekében még vissza is vett az addig sem őrült tempójából. A horvátoknak kezdeményezniük kellett volna, és jártak ugyan a brazil tizenhatos környékén, ám nem volt bennük kellő átütőerő, idővel már erő sem nagyon. Viszont védekezniük kellett David Luizéknak is, akik hátul becsülettel tették a dolgukat. A hajrá perceire lejött Neymar, érkezett a helyére a védekezéshez is értő középpályás, Ramires, ám a végszót Oscar mondta ki, aki labdaszerzés után iramodott meg a horvát kapu felé, és a 91. percben, 18 méterről ütemtelenül lőtt egy kontra végén a jobb alsóba (3–1).

A brazilok megérdemelten nyertek, de azért ehhez a győzelemhez elkélt a bírói segítség is, amely a második félidő közepén döntőnek bizonyult. A horvátok számára onnan már nem lehetett visszaút.

IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETI A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJÁT!

A BRAZIL KERET

Kapusok: 1 Jefferson (Botafogo), 12 Júlio César (Toronto FC – kanadai), 22 Victor (Atlético Mineiro)
Védők: 2 Dani Alves (Barcelona – spanyol), 13 Dante (Bayern München – német), 4 David Luiz (Chelsea – angol), 15 Henrique (Napoli – olasz), 23 Maicon (Roma – olasz), 6 Marcelo (Real Madrid – spanyol), 14 Maxwell (PSG – francia), 3 Thiago Silva (PSG – francia)
Középpályások: 5 Fernandinho (Manchester City – angol), 18 Hernanes (Internazionale – olasz), 17 Luiz Gustavo (Wolfsburg – német), 11 Oscar (Chelsea – angol), 8 Paulinho (Tottenham – angol), 16 Ramires (Chelsea – angol), 19 Willian (Chelsea – angol)
Támadók: 20 Bernard (Sahtar Doneck – ukrán), 9 Fred (Fluminense), 7 Hulk (Zenit – orosz), 21 Jo (Atlético Mineiro), 10 Neymar (Barcelona – spanyol)
Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari

A HORVÁT KERET
Kapusok: 1 Stipe Pletikosa (FK Rosztov – orosz), 23 Danijel Subasic (Monaco – francia), 12 Oliver Zelenika (Lokomotiva Zagreb)
Védők: 11 Darijo Srna (Sahtar Doneck – ukrán), 6 Dejan Lovren (Southampton – angol), 5 Vedran Corluka (Lokomotiv Moszkva – orosz), 13 Gordon Schildenfeld (Panathinaikosz – görög), 3 Danijel Pranjic (Panathinaikosz – görög), 21 Domagoj Vida (Dinamo Kijev – ukrán), 2 Sime Vrsaljko (Genoa – olasz)
Középpályások: 10 Luka Modric (Real Madrid – spanyol), 7 Ivan Rakitic (Sevilla – spanyol), 8 Ognjen Vukojevic (Dinamo Kijev – ukrán), 4 Ivan Perisic (Wolfsburg – német), 20 Mateo Kovacic (Internazionale – olasz), 14 Marcelo Brozovic (Dinamo Zagreb), 15 Milan Badelj (Hamburg), 19 Sammir (Getafe – spanyol)
Támadók: 17 Mario Mandzukic (Bayern München – német), 18 Ivica Olic (Wolfsburg – német), 22 Eduardo (Sahtar Doneck – ukrán), 9 Nikica Jelavic (Hull City – angol), 16 Ante Rebic (Fiorentina – olasz)
Szövetségi kapitány: Niko Kovac

A MÉRKŐZÉS PERCRŐL PERCRE FRISSÜLŐ, ÉLŐ TUDÓSÍTÁSÁT ITT TALÁLJA MEG!

A TALÁLKOZÓ BEHARANGOZÓJÁT ITT OLVASHATJA EL!

AZ A-CSOPORT PROGRAMJA
1 2014. 06. 12., 22.00 Sao Paulo Brazília–Horvátország
2 2014. 06. 13., 18.00 Natal Mexikó–Kamerun
17 2014. 06. 17., 21.00 Fortaleza Brazília–Mexikó
18 2014. 06. 19., 00.00 Manaus Kamerun–Horvátország
33 2014. 06. 23., 22.00 Brazíliaváros Kamerun–Brazília
34 2014. 06. 23., 22.00 Recife Horvátország–Mexikó

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik