Micsoda futball! Belgium csillagos ötös meccsen jutott tovább

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.01. 21:54
null
Tim Howard mindent megtett az amerikaiak életben maradásáért (Fotók: Action Images)
Utolsóként a belga labdarúgó-válogatott jutott be a negyeddöntőbe a világbajnokságon, miután a vb eddigi egyik legmagasabb színvonalú meccsén 2–1-re legyőzte az Egyesült Államokat. A gól nélküli rendes játékidő után a belgák a csereként beálló Romalu Lukaku vezetésével, Kevin De Bruyne és az ő góljával 2–0-ra vezettek, ám az ifjú Julian Green szépített, és a kicsit későn ébredő amerikaiak közel jártak az egyenlítéshez is. Belgium továbbjutásával mindegyik csoportelső csapat bejutott a negyeddöntőbe.

 

VB 2014
NYOLCADDÖNTŐ
BELGIUM–EGYESÜLT ÁLLAMOK 2–1 (0–0, 0–0, 2–0)
Salvador, Arena Fonte Nova, 51 227 néző. Vezette: Hajmudi (algériai)
BELGIUM: Courtois – Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen – Fellaini, Witsel – Mertens (Mirallas, 60.), De Bruyne, Hazard (Chadli, 111.) – Origi (Lukaku, 91.). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots
EGYESÜLT ÁLLAMOK: Howard – Cameron, O. Gonzalez, Besler, Beasley – Zusi (Wondolowski, 72.), J. Jones, Bradley – F. Johnson (Yedlin, 32.), Dempsey, Bedoya (Green, 105+2.). Szövetségi kapitány: Jürgen Klinsmann
Gólszerző: De Bruyne (93.), Lukaku (105.), ill. Green (107.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A belga kapitány, Marc Wilmots kihagyta a csapatból az első két mérkőzésen kezdő Lukakut, aki nem szerzett még gólt a vb-n. Dél-Korea ellen Kevin Mirallas játszott a belga csapatban elöl, ezúttal viszont az oroszok elleni hajrában fontos gólt szerző Divock Origi lépett pályára kezdőként. Az amerikaiaknál kimaradt az eddigi alapember Kyle Beckerman, aki helyett a korábban már többször is bevetett Geoff Cameron került be a védelembe, onnan pedig Fabian Johnson lépett előrébb.

Origi csapatba állítása gyorsan kifizetődhetett volna Wilmots részéről, hiszen a fiatal támadó fél perc alatt helyzetben találta magát egy indítást követően, ám lapos lövése után lábbal védett Tim Howard. Remek iramban kezdődött az összecsapás, a belgák a támadók – különösen Origi – gyorsaságára alapozva mélységi, lapos passzokkal építkeztek előre, míg az amerikaiak elsősorban a beadásokban bíztak, a bal oldalon többször sikerült megbontaniuk a „vörös ördögök” védelmét.

A magas iramnak Cameron lett a kárvallottja, aki egy ígéretesen induló belga ellentámadást csak úgy tudott megakadályozni, hogy jókorát rúgott Dries Mertensbe. A sárga lap egyértelmű volt, az áldozat pedig szerencsére megúszta súlyos sérülés nélkül. Ez a szituáció is jelezte, hogy mindkét csapat rendkívül támadó szellemben játszott: az amerikaiaknál ismét Clint Dempsey vitte a prímet, aki előbb egy szögletnél maradt le kevéssel a labdáról, majd 17 méterről eleresztett lövését védte Thibaut Courtois. A túloldalon öt a három elleni kontra teremtett óriási gólszerzési lehetőséget, ám De Bruyne jó csel után Howarddal szemben állva mellé lőtt. A nagy rohanásba csak egy őrült, amerikainak tűnő szurkoló csempészett némi szünetet, amikor belógott a pályára.

Fél óra elteltével a Klinsmann-csapat elveszítette egyik vb-legjobbját, Fabian Johnsont, aki meghúzódott, a seattle-i DeAndre Yedlin érkezett a helyére. A tengerentúliak védelme Matt Besler vezetésével rengeteget dolgozott, de a szélekről belőtt labdákkal elöl is teremtettek veszélyt; az egyik ilyen után Graham Zusi állt szembe 16 méterre a kapuval, de „eltörte” a labdát. A túloldalon egy újabb Origi, De Bruyne akcióval feleltek a belgák, Howard azonban a helyén volt.

Az első félidőt remekül jellemezte, hogy a FIFA 42 (25, ill. 17) esetet jegyzett fel a „veszélyes támadás” kategóriájába, aminek ha csak a fele is igaz, kiváló eseménytörténetet jelez – ettől függetlenül 0–0-val vonultak pihenőre a csapatok.

A második játékrész Mertens-fejessel és Howard-védéssel indult, majd egy Vertonghen-beadás okozott veszélyt az amerikai kapu előtt, ám De Bruyne lemaradt a labdáról, Origi pedig nem találta el, mert az megpattant Besleren. A vörös mezesek egyre közelebb jártak a gólhoz, Origi fejese után a lécre pattant a labda, majd Vertonghen előbb a kapusba lőtt, aztán kapásból a bal felső fölé-mellé.

A belgák nyomtak, de a fel-fellazuló védelem mellett ritkán az amerikaiak is eljutottak a tizenhatosig. Wimots frissített, Mertens helyére Kevin Mirallas érkezett, ennek ellenére hatvan perc után először érződött némi fáradtság a feleken, vissza is vettek némiképp az iramból.

A 71. percben újabb nagy helyzettel jelentkeztek a belgák, Origi azonban ismét nem tudott túljárni Howard eszén. Klinsmann is változtatott, méghozzá csatárt küldött be: a szürke Graham Zusit Chris Wondolowski váltotta. Ennek ellenére továbbra is a Team USA kapuja előtt zajlott az élet: Origi újabb zseniális csele után Mirallas került ziccerbe, ám Howard lábbal sokadszor hárított nagyot.

Az utolsó tíz percre óriási nyomás alá kerültek az amerikaiak, még Daniel Van Buyten is helyzetbe került, de a szerencse a Klinsmann-csapattal volt. Origi próbálkozását Howard tolta fölé, Hazard lövése a 88. percben az oldalhálóban landolt, Kompany „schürrlézését” meg kitolta a kapus. Ráadásul a 93. percben az amerikaiaké volt a meccslabda: Jones stukkolása után Wondolowski állt a kapuval szemben, lövése azonban csúnyán fölé szállt. A kapura lövési arány 30:5 volt 93 perc után, gól mégsem született – jött a hosszabbítás.

Kevin De Bruyne törte meg a jeget
Kevin De Bruyne törte meg a jeget

A ráadásnak Origi helyett már Lukakuval vágott neki Belgium, és az első akciózása után megszerezte a vezetést az európai gárda. A támadó elviharzott a szélen, a labdája nem volt pontos, de eljutott Kevin De Bruyne-höz, aki két védő elfektetése után a jobb alsó sarokba lőtt. Remek gól, 1–0!

Lukaku ficánkolt a fáradó védők között, és érezni lehetett, hogy a belgák nagyon közel járnak a meccs eldöntéséhez. A 104. percben Mirallas lövésénél újra Howard jelentette a végállomást, a következő belga támadásnál azonban már ő is tehetetlen volt: a kontra végén De Bruyne tálalt Romelu Lukaku elé, aki 10 méterről a kapu jobb oldalába bombázott. 2–0

Klinsmann a hosszabbítás második félideje előtt becserélte Julian Greent, a Bayern München játékosa a legfiatalabb amerikai pályára lépő lett a vb-ken, és pillanatokkal később a legfiatalabb gólszerző is: Michael Bradley remek labdája után kapásból továbbított gyönyörűen a kapuba. 2–1

Az Egyesült Államok ráadásul pillanatokkal később kis híján kiegyenlített, amikor Yedlin beadásából Jones alig lőtt a kapu mellé. A túloldalon a Howard–Lukaku párharcban újabb strigulát húzott be a kapus, majd egy egészen kiváló szabadrúgáskombináció végén Dempsey lőtt közvetlen közelről Courtois-ba. Az utolsó percekre nem maradt több muníció az Egyesült Államokban – ezzel mind a nyolc csoportelső bejutott a negyeddöntőbe!

Brazíliából tudósító munkatársaink a Sony Xperia Z2 okostelefonok Background defocus alkalmazásával maguk állíthatják be a háttér mélységét felvétel közben. (x)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik