Argentína csak a hosszabbításban győzte le az óriásit küzdő Svájcot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.01. 17:55
null
Messi gólpasszt adott Di Maríának, Argentína pedig továbbjutott (Fotó: Action Images)
Az argentin válogatott is bejutott a negyeddöntőbe a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon, miután hosszabbítás után 1–0-ra legyőzte Svájcot.

VB 2014, NYOLCADDÖNTŐ
ARGENTÍNA–SVÁJC 1–0 (0–0, 0–0, 0–0) – h. u.
Sao Paulo,
Arena de Sao Paulo. Vezette: Eriksson (svéd)
ARGENTÍNA:
Romero – Zabaleta, F. Fernández, Garay, Rojo (Basanta, 105+1.) – Gago (Biglia, 106.), Mascherano, Di María – Lavezzi (Palacio, 78.), Messi, Higuaín. Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella
SVÁJC: Benaglio – Lichtsteiner, Djourou, Schär, R. Rodriguez – Behrami, Inler – Xhaka (G. Fernandes, 66.), Shaqiri, Mehmedi (Dzemaili, 113.) – Drmic (Seferovic, 82.). Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld.
G: Di María (118.)

Az argentin válogatott százszázalékos teljesítménnyel, három egygólos győzelemmel zárta a csoportját, míg a svájciak úgy jutottak tovább, hogy Ecuador és Honduras legyőzése mellett belefért egy nagy verés is Franciaországtól (2–5).

Nem véletlen, hogy ennek a meccsnek a dél-amerikaiak voltak az esélyesei, Alejandro Sabella kapitány Lionel Messi mellett Gonzalo Higuaínnak és Ezequiel Lavezzinek is bizalmat szavazott, Ángel Di Maríáról már nem is beszélve, szóval igen erős támadószekció rohamozhatta Diego Benaglio kapuját.

A svájci csapat azonban nagyon fegyelmezetten játszott, ennek köszönhetően az argentinok sokáig képtelenek voltak helyzetbe kerülni. Sőt, a 27. percben Admir Mehmedi előtt nyílt lehetőség, de nem tudott túljárni Sergio Romero eszén.

Az egyedüli csatárt, Josip Drmicet szinte lehetetlen volt megjátszani, a 39. percben viszont a nemrég Nürnbergből a Bayer Leverkusenhez igazoló 21 éves futballista egyedül roboghatott Romero kapujára, ám a tizenhatoshoz érve érthetetlenül löbbölni próbált, csemegeként kínálva fel a labdát a dél-amerikai kapusnak.

Az argentin csapat hiába birtokolta többet a labdát, mezőnyfölénye meddő volt, így a szünetben 0–0 állt az eredményjelzőn.

Sabella nem változtatott a második játékrészre, viszont együttese sem tudott váltani, a svájciak pedig továbbra is jól állták a sarat. A 60. perc után azonban már feljegyezhettünk helyzeteket argentin részről is, előbb Higuaín fejesét ütötte ki Benaglio, majd pedig Messi lőtt kevéssel kapu fölé.

A 78. percben Messi két csel után tüzelt, Benaglio hatalmas bravúrral ért le, a csereként beállt Rodrigo Palacio pedig nem tudott már ismételni.

Gól viszont nem született a folytatásban sem – ez volt az eddigi hétből a negyedik nyolcaddöntő, amely nem dőlt el a rendes játékidő alatt.

A hosszabbítás első fele helyzet nélkül telt el, Svájc egyenrangú ellenfele volt Argentínának. A dél-amerikai együttes továbbra sem igazán találta a fogást ellenfelén. A ráadás második félidejében aztán végre újra feljegyezhettünk valamit: az amúgy elég sok labdát eladó Angel Di María ígéretes lövéssel próbálkozott, de ő sem tudott kifogni Benaglión.

Már-már úgy tűnt, hogy tizenegyesek döntenek ezen a meccsen, de Stephan Lichtsteiner labdát veszített a saját térfelén, Messi meglódulhatott, majd a tizenhatoshoz érve önzetlenül jobbra tolta a labdát, Di María pedig állítgatás nélkül a jobb sarokba lőtt (1–0).

A svájciak ezután mentek előre, a végén egy szögletnél Benaglio kapus is előrejött, ám nem előtte adódott egyenlítési lehetőség: a csereként beállt Blerim Dzemaili három méterről a kapufára fejelt, a visszapattanót pedig kapu mellé rúgta. Benaglio már majdhogynem középcsatárként tartózkodott elöl, és a túloldalon Di María majdnem be is ívelte a labdát az üresen hagyott kapuba. De a ráadásban Svájc kapott még egy esélyt, 19 méterről végezhetett el szabadrúgást, Xherdan Shaqiri azonban a sorfalat találta el, így Svájc kiesett, míg Argentína bejutott a negyeddöntőbe.









Brazíliából tudósító munkatársaink Sony Xperia Z2 okostelefonja a formatervezés magasiskolája. (x)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik