Vb 2014: argentin iksz Ecuadorban, Falcaóék zárkóznak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.12. 01:06
null
Palacio harcolt ki tizenegyest az argentinoknak a meccs elején (Fotó: Reuters)
A 2014-es labdarúgó világbajnokság selejtezőében a dél-amerikai zónában Argentína 1–1-es döntetlent játszott Ecuadorban, míg Kolumbia 2–0-ra legyőzte Perut, ezzel Radamel Falcaóék három pontra felzárkóztak a Sabella-csapatra. Uruguay fontos győzelmet aratott Venezuelában, így átvette a pótselejtezőt érő ötödik helyezést északi riválisától. A negyedik helytől azonban még messze van, Chile ugyanis magabiztosan legyőzte Bolíviát, és megerősítette pozícióját a biztos továbbjutást érő negyedik helyen.

A három pont reményében lépett pályára a dél-amerikai zónában éllovas Argentína Ecuador ellen, a 2850 méteren fekvő Quitó városában. Lionel Messi ismét csak a cserék között kezdett, és minden bizonnyal elégedett lehetett az első percekkel, ugyanis Rodrigo Palacio már a harmadik minutumban tizenegyest harcolt ki. A támadót Alexander Dominguez, a hazaiak kapusa ütötte el, aki megúszta az esetet egy sárga lappal. A büntetőt ellenben nem tudta hárítani, Sergio Agüero a jobb alsóba lőtt.

A nagy lelkesedéssel játszó ecuadoriak nem törtek meg a korán bekapott góltól, és a 17. percben egy bal oldali szabadrúgást követően Segundo Castillo fejesével egyenlítettek. Ezt követően felváltva forogtak veszélyben a kapuk, hol az argentin védelemnek kellett tisztáznia, hol Domingueznek kellett hárítani gyors egymásutánban Di María és Agüero próbálkozását. A második félidőben a vendégek főleg kontrákkal operáltak, ebben a 60. perctől már Messi is a segítségükre volt. A Barca támadója előtt a 82. percben adódott a legnagyobb lehetőség, azonban egy szóló után nem találta el a kaput. A hazaiak is több esetben reklamáltak büntetőt, de a paraguayi bírót ez nem hatotta meg. A hajrában Javier Mascherano a kiállítás sorsára jutott, miután a televíziós felvételek tanúsága szerint megrúgta az őt leszállító kisautó sofőrjét, aki előtte lespriccelte vízzel. Az esetből persze nagy tömegjelent kerekedett, amelynek következtében hét perc lett a ráadás. Gól azonban már nem esett, így megosztoztak a pontokon a felek.

MASCHERANO MAGYARÁZATA A KIÁLLÍTÁSRA
„Nagy dolog, ha valaki beismeri a hibáját. A történtek nagyon kínosak a számomra, és elszomorítanak engem. Remélem, hogy a hibám nem lesz hatással az argentin válogatottról kialakult képre" – búslakodott a Barcelona játékosa, aki nem mindennapi magyarázatot adott tettére.
„Hibáztam, ezért elnézést kérek. Nem az a fajta játékos vagyok, aki vitákat generál, ezért is érzem kínos helyzetben magam. A hordágyas kocsi túl gyorsan ment, úgy éreztem, hogy le fogok esni. Figyelmeztetni akartam a sofőrt, de a mozdulatomra nincs mentség" – indokolt Mascherano.

MASCHERANO RÚGÁSA 1:30-TÓL

Falcao büntetőből talált be Perunak (Fotó: Reuters)
Falcao büntetőből talált be Perunak (Fotó: Reuters)

Az argentin iksznek köszönhetően három pontra zárkózott fel az egy meccsel kevesebbet játszó Kolumbia, miután Radamel Falcaóék 2–0-ra legyőzték Perut. A 11. percben a pályafutását a Monacóban folytató támadó talált be tizenegyesből, majd még a szünet előtt Teofilo Gutiérrez alakította ki a végeredményt. A kolumbiaiak irányították a játékot, sikerük teljes mértékben megérdemelt volt, ráadásul a vendégek az utolsó húsz percet már emberhátrányban voltak kénytelenek lejátszani.

A vasárnaptól Brazíliában a Konföderációs Kupán szereplő Uruguay Edinson Cavani góljával győzte le Venezuelát, amely a hajrában nemhogy egyenlíteni nem tudott, Tomas Rincón kiállításával emberhátrányba is került.

Chile egy perc alatt két gólt szerzett, ezzel megnyugtató előnyhöz jutott Bolíviával szemben, és bár a vendégek kapaszkodtak, s a hajráig nyíltan tartották a meccset, Arturo Vidal 92. percben esett találata eldöntötte a meccset.

VB 2014
DÉL-AMERIKA

14. FORDULÓ
KOLUMBIA–PERU 2–0 (2–0)

Barranquilla, Metropolitano Stadion. V: Ricci (brazil)
Kolumbia: Ospina – Zúniga, Perea, M. Yepes, Armero – C. Sánchez – Aguilar (Mejia, 82.), Cuadrado (Guarín, 77.), M. Torres – Gutiérrez (Muriel, 81.), Falcao. Szövetségi kapitány: José Pékerman.
Peru: Fernández –Herrera (Farfán, 32.), Zambrano, A. Rodríguez, Yotún (Carrillo, 30.) – Retamozo (Lobaton, 63.), Ballón, Luis Advíncula, Vargas – Guerrero, Pizarro. Szövetségi kapitány: Sergio Markarián.
G: Falcao (12. – 11-esből), Gutiérrez (45.)
Kiállítva: Zambrano (69.)

ECUADOR–ARGENTÍNA 1–1 (1–1)
Quito, Olimpiai Stadion. V: Cáceres (paraguayi)
Ecuador: Domínguez – Paredes (Ibarra, 69.), Guagua, Erazo, Ayoví – Noboa (Saritama, 68.), Castillo, Valencia, Montero – Rojas (Anangono, 89.), Caicedo. Szövetségi kapitány: Reinaldo Rueda.
Argentína: Romero – Peruzzi, F. Fernández, Basanta, Garay – Rojo, Banega (Biglia, 75.), Mascherano, Di María – Palacio (Brana, 90.), Agüero (Messi, 60.). Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella.
G: Castillo (17.), ill. Agüero (4. – 11-esből)
Kiállítva: Mascherano (88.)

VENEZUELA–URUGUAY 0–1 (0–1)
Ciudad Guayana. V: Paulo Cesar De Oliveira (brazil)
VENEZUELA: D. Hernández – Cichero (Seijas, 56.), Rosales, Vizcarrondo, Túnez – César González (R. Blanco, 73.), Lucena, Rincón, Arango – Feltscher (Aristeguieta, 55.), Rondón. Szövetségi kapitány: César Farías
URUGUAY: Muslera – Maxi Pereira, Lugano, Godín, Cáceres – Diego Pérez, Gargano, C. Rodríguez (Á. Pereira, 83.), G. Ramírez (Á. González, 59.) – Forlán (Egurén, 76.), Cavani. Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez
G: Cavani (28.)
K: Rincón (Venezuela, 84.)

CHILE–BOLÍVIA 3–1 (2–1)
Santiago de Chile. V: Dario Ubríaco (argentin)
CHILE: Bravo – Medel, M. González, Rojas, Mena (Beausejour, 74.) – D. Pizarro, M. Díaz, Vidal, Alexis Sánchez – Paredes (Jara, 53.), Vargas. Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli
BOLÍVIA: Galarza – Bejarano, Zenteno, Raldes, L. Gutiérrez – Mojica, Veizaga, Arze (J. Campos, 69.), D. Chávez (R. Cardozo, a szünetben) – Chumacero (E. Rojas, a szünetben), M. Moreno. Szövetségi kapitány: Xabier Azkergorta
G: Vargas (16.), Alexis Sánchez (17.), Vidal (92.), ill. M. Moreno (31.)

AZ ÁLLÁS
1. Argentína 13 7 5 1 25– 9 26
2. Kolumbia 12 7 2 3 21– 7 23
3. Ecuador 12 6 3 3 17–12 21
4. Chile 13 7 0 6 21–21 21
5. Uruguay 12 4 4 4 18–21 16
6. Venezuela 13 4 4 5 10–14 16
7. Peru 12 4 2 6 12–17 14
8. Bolívia 13 2 4 7 15–24 10
9. Paraguay 12 2 2 8 9–23 8
Az 1–4. helyezett kijut a vb-re, az 5. helyezett interkontinentális pótselejtezőt játszik Ázsia képviselőjével.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik