Vb 2014: Anglia kijutott, Ukrajna pótselejtezős, Montenegró leégett

Vágólapra másolva!
2013.10.15. 22:52
null
Wayne Rooney (balra) fejese után nyugodott meg végleg az angol válogatott (Fotó: Reuters)
Anglia Lengyelország ellen aratott 2–0-s sikerével kijutott a brazíliai világbajnokságra. A pótselejtezőt érő 2. helyet a San Marinóban 8–0-ra nyerő Ukrajna szerezte meg; a szeptemberben még a csoport élén álló Montenegró hazai pályán csúfos vereséget szenvedett Moldova ellen.

Mivel Ukrajna San Marinó-i győzelme borítékolható volt, Angliának is győznie kellett a Wembleyben minden mindegy alapon pályára lépő Lengyelország ellen. A londoni meccsen a játék képe eleinte jellemző volt a helyzetre: az angolokat görcsössé tette a nagy tét, míg a lengyelek felszabadultan játszva sorra alakították ki a helyzeteket.

Az egyedül kiugró Robert Lewandowski próbálkozását Joe Hart hatalmas bravúrral paskolta centikkel a kapu mellé, majd Hartnak Waldemar Sobota lövését kellett bravúrral hárítania. Egy percig sem ült le a játék, a túloldalon is egyre-másra alakultak ki helyzetek, s az angolok görcsössége percről percre elszállt.

Andros Townsend előbb Daniel Sturridge-ot hozta helyzetbe (a védő mellé lőtt), majd 23 méteres bődületes bombája a lécen landolt – a kipattanó után Sturridge került helyzetbe, de Wojciech Szczesny bravúrral hárított. A válogatott mérkőzéseken ritkán látható, élvezetes játék folyt, az angolok erősen nyomtak, a lengyelek pedig ellentámadásokkal próbálkoztak.

Danny Welbeck a 30. percben hat méterről a kapu előtti tömörülésben féltérden célozta meg a kaput, de az üres kapu mellé csorgott a labda. Négy perccel a szünet előtt a bal oldalon elhúzó Leighton Baines ívelt középre, ahol a fejvédőjét elhagyó Wayne Rooney bólintása után a labda utat talált a lengyel kapuba.

Megtört a jég, a Townsend, Baines páros által repített angolok álltak továbbjutásra. A szünet előtt Sobota talált be a túloldalon, de les miatt érvénytelenítették a találatot.

A második félidőben is maradt a nagy iram, de az angolok már magabiztosabbak voltak, a helyenként előforduló hibáknál pedig Hart volt a helyén – szenzációs meccse volt a Manchester City kapusának, legalább akkora érdeme van a kvalifikáció kiharcolásában, mint a gólokat szerző mezőnyjátékosoknak. Merthogy még egy gól született, Steven Gerrard Jack Wilshere indítása után Kamil Glik mellett becselezte magát, és a kapuba pöckölte a labdát.

Az angolok ezzel kijutottak a vb-re, amelyen hiba lenne az esélyesek között emlegetni őket, hiszen a lengyel válogatottnál sokkal erősebb csapatok ellen kellene ugyanilyen jól játszaniuk. Ez jelenleg még túl nagy elvárásnak tűnik.

Ukrajna győzelme egy pillanatig sem volt kétséges San Marinóban, ahol negyedóra után már 2–0-ra vezetett Mihail Fomenko csapata. A házigazdáktól az 57. percben kiállították Mirko Palazzit, de ekkor már 5–0-ra vezetett Ukrajna, s a piros lapot követő tizenegyest értékesítő Marko Devics mesterhármasig jutott. A végén még Alessandro Della Vallét is kiállították San Marinótól, a fölényes győzelemmel az ukránok a csoport második helyét biztosították be, s készülhetnek a pótselejtezőre.

A szeptember elején még a csoport élén álló Montenegró teljes szétesése a Moldova elleni hazai vereséggel teljesedett be: az első öt mérkőzéséből négyet megnyerő, ám a márciusi moldovai diadal óta csupán egy pontot szerző válogatott hazai zakóval zárta a sorozatot.

Az első félidőben hátrányba kerülő montenegróiak a második játékrész elején Sztevan Jovetics tizenegyeséből még egyenlítettek, de utána teljesen szétestek, 11 perc alatt kapott három góllal kilátástalan helyzetbe kerültek, s Jovetics 90. percben szerzett második gólja már csak szépségtapasz volt. Branko Brnovics csapata lemaradt a pótselejtezőről.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK, EURÓPAI ZÓNA
H-CSOPORT

Anglia–Lengyelország 2–0 (1–0)
London, Wembley.V: Skomina (szlovén)
Anglia: Hart – Smalling, Jagielka, Cahill, Baines – Gerrard, Carrick (Lampard, 71.) – Townsend (J. Milner, 86.), Rooney, Welbeck – Sturridge (Wilshere, 82.). Szövetségi kapitány: Roy Hodgson
Lengyelország: Szczesny – Jedrzejczyk, Celeban, Glik, Wojtkowiak – Krychowiak, M. Lewandowski (Klich, a szünetben) – Blaszczykowski, Mierzejewski (Zielinski, 75.), Sobota (Peszko, 65.) – R. Lewandowski. Szövetségi kapitány: Waldemar Fornalik
Gólszerző: Rooney (41.), Gerrard (88.)


San Marino–Ukrajna 0–8 (0–3)
Serravalle, Stadio Olimpico.V: Lechner (osztrák)
San Marino: A. Simoncini – F. Vitaioli (Genghini, 84.), Ales Della Valle, D. Simoncini, Palazzi – C. Valentini (Benedettini, 73.), Battistini, Berretti (Alex Della Valle, 60.), Cervellini, M. Vitaioli – D. Rinaldi. Szövetségi kapitány: Giampaolo Mazza
Ukrajna: Pjatov – Mandzsiuk, Kucser, Sevcsuk – Tyimoscsuk – Jarmolenko (Fedeckij, 66.), Rotan, Guszev, Konopljanka (Morozjuk, 77.) – Devics, Szeleznyov (Bezusz, 64.). Szövetségi kapitány: Mihail Fomenko
Gólszerző: Szeleznyov (13., 19. – az elsőt 11-esből), Devics (15., 51., 58. – a harmadikat 11-esből), Jarmolenko (55.), Bezusz (65.), Mandziuk (90.)
Kiállítva: Palazzi (57.), Della Valle (90.)

Montenegró–Moldova 2–5 (0–1)
Podgorica, Podgorica Stadion.V: Schörgenhofer (osztrák)
Montenegró: Polekszics – Pavicsevics, Kecsojevics, Jovanovics (Krkotics, 4.) – Zverotics, Drincsics, V. Bozsovics, Boskovics (Kaszalicsa, a szünetben) – Becsiraj (Veszovics, 77.), Jovetics, Damjanovics. Szövetségi kapitány: Branko Brnovics
Moldova: Cebanu – Armas, Golovatenco, Ionita, Racu – Gatcan, Dedov, Gheorghiev, Bordian – Antoniuc, Sidorenco (Frunza, 84.). Szövetségi kapitány: Ion Caras
Gólszerző
: Jovetics (55., 91. – az elsőt 11-esből), ill. Antoniuc (28., 89.), Armas (62.), Sidorenco (64.), Ionita (73.)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Anglia 10 6 4 31–4 +27 22
2. Ukrajna 10 6 3 1 28–4 +24 21
3. Montenegró 10 4 3 3 18–17 +1 15
4. Lengyelország 10 3 4 3 18–12 +6 13
5. Moldova 10 3 2 5 12–17 –5 11
6. San Marino 10 10 1–54 –53 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik