Vb 2014: Anglia fél gőzzel is jobb volt Perunál

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.30. 22:53
null
Az angolok Sturridge góljával szereztek vezetést (Fotó: Reuters)
Peru mezőnyben sokáig felvette a versenyt Angliával, de a brazíliai világbajnokságra készülő együttes a Wembleyben fél gőzzel is sima, háromgólos győzelmet aratott.



Peru a hetedikként végzett a vb-selejtezők során a dél-amerikai zónában – és brazil rendezők még ott sem voltak, mert különben nyolcadikok –, ám a világranglista 42. helyén álló együttes egyáltalán nem megszeppent ellenfél benyomását keltette a telt házas Wembleyben. Sőt, nem állt be kapuja elé, de még a térfelére sem különösebben, abszolút kulturált futballal próbálta meg felvenni a versenyt Angliával. A világranglistán 11. helyen található vendéglátóktól talán még saját híveik sem várnak túl sokat Brazíliában – végső győzelmet, vagy bármilyen színű érmet –, ennek megfelelően nem is tudták az akaratukat ráerőltetni a sokat dolgozó dél-amerikaiakra.

A 19. percben aztán éppen Joe Hartnak kellett látványos vetődéssel menteni Jean Deza, védőn megpattanó lövését. Az ellentámadásból fél perccel később az angolok juthattak volna vezetéshez, de a rendkívül agilis Daniel Sturridge az ötösön árválkodva a kapu előtt keresztbe lőtt. Ami nem sikerült a Liverpool jó klubszezont maga mögött hagyott támadójának a félidő felénél, az összejött a 32. percben: betalált Raúl Fernández kapujába. Egy szemfülesen elvégzett bedobást fedezett le Sturridge, majd csinált egy testcselt is, és amikor elért a tizenhatos csücskéig, megcélozta a hosszú felsőt (1–0). A 45. percben Hart újabb bravúrjára volt szükség, hogy az angolok megússzák a kapott gólt. Gary Cahill hibázott sorozatban – kilépett az emberéről, abszolút holttérbe futott, lelkesen lest jelzett, amikor társa méterekkel lógott be, majd az akció végén hevesen reklamált –, Luis Ramírez azonban elpuskázta a ziccert.

A szünet után a vendégek tűntek aktívabbnak, de nem az idő és az állás sürgette őket, inkább a tempót látványosan kényelmesre vevő angolok adtak területet nekik. Más kérdés: a séta is eredményre vezetett: Cahill egy szöglet után volt eredményes fejjel (2–0). A 70. percben Raúl Fernández egy angol szögeltnél rosszul mozdult ki a kapujából, ütközött saját védőjével, Phil Jagielka pedig kötényben el is lőtte neki a Cahill fejéről éppen elé kerülő labdát (3–0). Gary Lineker, az angolok egykori gólzsákja ekkor jegyezte meg twitterén: „nem lehetne a büntetőket majd szögletre cserélni a vb-n?" A BBC rádiósai eközben azon morfondíroztak: a világ egyik legjobb játékvezetője, az amúgy mondjuk sportszerű találkozót kiválóan kézben tartó Kassai Viktor hogy a csudába nem lehet ott Brazíliában?

A háromgólos különbség nem tett jót a mérkőzésnek, hiszen elvette a dél-amerikaiak kedvét a további erőfeszítésektől. Az angolokon a sorozatos cserék frissítettek valamelyest, de a mutatott teljesítményben és játékban ez nem köszönt vissza.

Anglia még két felkészülési mérkőzést játszik a vb-rajtig (június 4-én Ecuador, majd június 7-én Honduras ellen), a torna csoportkörét Olaszország ellen kezdi (június 14.), utána Uruguay (június 19.), majd Costa Rica (június 24.) ellen lép pályára.



FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
ANGLIA–PERU 3–0 (1–0)
London,
Wembley Stadion. V: Kassai Viktor
ANGLIA: Hart – G. Johnson, Cahill, Jagielka (Smalling, 73.), Baines (Stones, 75.) – Gerrard (Wilshere, 66.), Henderson – Lallana (Milner, 73.), Rooney (Sterling, 66.), Welbeck – Sturridge (Barkley, 82.). Szövetségi kapitány: Roy Hodgson
G: Sturridge (32.), Cahill (65.), Jagielka (70.)

VILÁGBAJNOKI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
SVÁJC–JAMAICA 1–0 (0–0)
HONDURAS–TÖRÖKORSZÁG 0–2 (0–0)
IRÁN–ANGOLA 1–1 (0–1)

TOVÁBBI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Ausztria–Izland 1–1 (1–0)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik