Vb 2014: a Zöld-foki-szigeteket megbüntették, Tunézia továbbjutott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.12. 15:36
null
Valószínűleg ma elment a kedvük a tánctól a zöld-fokiaknak... (Fotó: Reuters)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hivatalos honlapján tette közzé, hogy a Zöld-foki-szigeteket játékos jogosulatlan szerepeltetése miatt megbüntette a világbajnoki selejtezősorozatban, így a csoportja második helyén végző Tunézia jutott tovább.

 

A Zöld-foki-szigetek válogatottjának Fernando Varela jogosulatlan szerepeltetése miatt kell bűnhődnie. A Steaua Bucuresti 25 esztendős védője négymeccses eltiltást kapott, miután március 23-án kiállították az Egyenlítői-Guinea ellen 4–3-ra elveszített világbajnoki selejtezőn. Varela azonban ezek után csak két meccset töltött le az eltiltásából, s a Tunézia elleni szombati találkozón már pályára lépett.

Látszólag egyértelmű a FIFA ítélete, a helyzet azonban nem ilyen egyszerű: a fent említett vb-selejtező három pontját, 3–0-s gólkülönbséggel a Zöld-foki-szigetek válogatottja kapta meg, mert Egyenlítői-Guineánál Emilio Nsue jogosulatlanul szerepelt. Így a zöld-fokiak vélhetően azt hitték, hogy ha egyszer „játék nélkül” odaítélték nekik a három pontot, akkor Varela piros lapját sem kell figyelembe venniük.

A FIFA egyébként július 19-én döntött úgy, hogy az Egyenlítői-Guinea–Zöld-foki-szigetek találkozó három pontját a vendégek kapják, így Varela a négymeccses eltiltásából kettőt a határozat előtt már letöltött, azt követően azonban Tunézia ellen már játszott. Más kérdés, hogy a sportszerűtlenséget így is, úgy is elkövette, azaz a FIFA emiatt ragaszkodott a négy mérkőzéshez.

Vissza a tárgyhoz: azzal, hogy Tunézia 3–0-val megkapta a Zöld-foki-szigetek elleni meccset – amelyet egyébként Vareláék nyertek meg 2–0-ra –, visszaelőzte ellenfelét a tabellán, és 14 pontot számlál, míg a zöld-foki együttes csak kilencet.

A hírek szerint állítólag az F-csoportban is lehetnek még bonyodalmak, ahol a Kongói Köztársaság előzheti meg Burkina Fasót, és lehet csoportelső, de ebben az ügyben konkrétum még nem szivárgott ki.

A második selejtezőkörből továbbjutó tíz csoportelsőt szeptember 16-án, hétfőn sorolják öt párba, és az öt párharc győztese lehet ott a brazíliai vb-n.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik