Vb 2014: a dánok alaposan meglepték az erőtlen cseheket

Vágólapra másolva!
2013.03.22. 22:27
null
A dánok két vállra fektették a cseheket (Fotó: Action Images)
A világbajnoki selejtezősorozat európai zónájának B-csoportjában az eddig nyeretlen dán labdarúgó-válogatott idegenben fölényes, 3–0-s győzelmet aratott az első három mérkőzésén veretlen Csehország otthonában, így megelőzte riválisát a táblázaton.

Az első félidőben mindkét csapat rengeteg technikai hibát követett el, így nagyon kevés helyzet alakult ki a két kapu előtt. A dánok legaktívabb játékosának Christian Eriksen bizonyult, az ugyanakkor mindent elmond a játék képéről, hogy az Ajax középpályása előtt egy 20 méterről elvégzett szabadrúgás alkalmával adódott a legnagyobb lehetőség a gólszerzésre, ám igazi veszély ekkor sem alakult ki, hiszen Eriksen kísérlete elakadt a hazai sorfalban.

A csehek szenvedtek, Stephan Andersennek gyakorlatilag semmi dolga nem akadt az első 45 percben, így érthető volt a hazai drukkerek által hallatott füttyszó a félidő lefújásakor.

A második félidő első tíz perce hasonlóan színvonaltalan játékot hozott, ám az 57. percben még így is megérdemelten szerzett vezetést a dán válogatott: egy levágódó lövést követően Cornelius elé került a labda, aki egy igazítás után 13 méterről hatalmas gólt ragasztott Petr Cech kapujának bal felső sarkába, 0–1.

A csehek játéka a kapott gól ellenére sem változott, az ekkor már Tomás Rosickyt is a soraikban tudó hazaiak nem találtak fogást a dánokon, akik a 67. percben megduplázták előnyüket. Eriksen bal oldali szögletét követően Simon Kjaer a „fellegekből” csúsztatta a labdát a csehek kapujába, 0–2.

A hajrában a dánok visszább álltak, így a csehek előtt adódtak kisebb lehetőségek, de valós veszélyt egyetlen hazai támadás sem hordozott magában. A 82. percben pedig jött a kegyelemdöfés. Niki Zimling csapott le a labdára a csehek térfelén, majd 20 méterről óriási gólt lőtt a jobb felső sarokba, 0–3.

Az utolsó percek már nem tartogattak semmilyen meglepetést, a dánok győzelme ilyen különbséggel is megérdemelt.

BULGÁRIA–MÁLTA

A bolgárok vezető góljára nem sokat kellett várni. A 6. percben Emil Gargorov játszotta meg a támadást a jobb oldalon kísérő Alekszandar Tonevet, aki egy átvétel után kilőtte a hosszú alsó sarkot. A Lovrencsics Gergőt is foglalkoztató Lech Poznan támadójának ez volt az első gólja címeres mezben, 1–0.

Bő harminc perccel később jött a második. A bolgárok jobb oldali támadója a bal szélről húzott befelé, átjátszott két védőt, majd 25 méterről lövésre szánta el magát, a labda pedig Andrew Hogg hathatós közreműködésével kötött ki a vendégek kapujában. A máltai kapus csúnyán bevédte Tonev középre tartó kísérletét, 2–0.

A második játékrészből két perc sem telt el, amikor a vendéglátók tovább növelték előnyüket. Georgi Milanov húzott el a bal oldalon, középre passzolt labdáját pedig Ivelin Popov a kapuba pofozta, 3–0.

Az 55. percben Gadzsev szerelte a máltai tizenhatos előterében a cselezgetésbe kezdő Dimechet, majd Gargorov elé tálalt, aki 15 méterről a kapufa segítségével a bal alsó sarokba lőtt, 4–0.

Ha a máltai játékosok azt hitték, hogy ennyivel megússzák, akkor tévedtek. A 68. percben a büntetőterület előtt passzolgató bolgárok közül Tonev lőtt 23 méterről a máltai kapu jobb alsó sarkába, 5–0. A válogatott mezben első góljait szerző játékos ezen a mérkőzésen másodszor lépett pályára kezdőként hazája nemzeti csapatában.

Ám még ezzel sem volt vége. A 78. percben egy szöglet utáni kavarodás végén a kapufáról kipattanó labdát Ivan Ivanov kotorta közvetlen közelről a kapuba, 6–0.

Bulgária ezzel a győzelemmel folytatta a csoportelső, ám egy mérkőzéssel kevesebbet játszó Olaszország üldözését.

VB 2014, EURÓPAI SELEJTEZŐK
B-CSOPORT
CSEHORSZÁG–DÁNIA 0–3 (0–0)
Olmütz
, Andruv. V: Manuel Neves (portugál)
CSEHORSZÁG: Cech – Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limbersky – Plasil (Kozák, 74.), Darida – Vydra, Jirácek (Rosicky, 61.), Krejcí (Dockal, 64.) – Lafata. Szövetségi kapitány: Michal Bílek
DÁNIA: S. Andersen – Jacobsen, Kjaer, Agger, S. Busk Poulsen – Zimling, Stokholm – N. Jörgensen (Rommedahl, 66.), Eriksen, Krohn-Dehli – Cornelius (Makienok, 85.). Szövetségi kapitány: Morten Olsen
Gólszerző: Cornelius (57.), Kjaer (67.), Zimling (82.)

BULGÁRIA–MÁLTA 6–0 (2–0)
Szófia
, Vaszil Levszki Stadion (zárt kapuk mögött). V: Eitan Smuelevitz (izraeli)
BULGÁRIA: Mihajlov – J. Minev (Dimitrov, 63.), I. Ivanov, Bodurov, V. Minev – Gadzsev (Szarmov, 70.), I. Popov, G. Iliev, G. Milanov – Tonev, Gargorov (Bozsinov, 56.). Szövetségi kapitány: Luboszlav Penev
MÁLTA: Hogg – Caruana, Agius, Dimech, Briffa (Camilleri, 56.) – Failla, Schembri, P. Fenech (R. Muscat, 70.), Herrera, R. Fenech – Mifsud. Szövetségi kapitány: Pietro Ghedin
Gólszerző: Tonev (6., 38., 68.), I. Popov (47.), Gargorov (55.), I. Ivanov (78.)

AZ ÁLLÁS
1. Olaszország 4 3 1 10–4 +6 10
2. Bulgária 5 2 3 10–3 +7 9
3. Dánia
41
2
1
5–4
+1
5
4. Csehország 4
1 2 1 3–4 -1
5
5. Örményország 3 1 2 2–4 –2 3
6. Málta 4 4 1–12 –11 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik