Vb 2014: a bosnyákok és a görögök újfent győztek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.10. 22:39
null
Marek Hamsík gólja a pontszerzéshez sem volt elegendő a bosnyákok ellen (Fotók: Action Images)
A bosnyák labdarúgó-válogatott 2–1-es győzelmet aratott Szlovákia otthonában a világbajnoki selejtezősorozat európai zónájának G-csoportjában, míg a görögök hazai pályán hozták a kötelezőt a lettek ellen, így mindkét válogatott 19 pontot számlál, és továbbra is ádáz harcot folytat a csoport első helyéért.

 

SZLOVÁKIA–BOSZNIA-HERCEGOVINA

A két válogatott pénteki összecsapásán a szlovákok idegenben meglepetésre 1–0-ra győzni tudtak – ez volt a bosnyákok első veresége a selejtezősorozatban –, így Dzekóék visszavágásra készültek a Zsolnában rendezett összecsapáson.

Az első félidő hajrájában azonban távol kerültek a győzelemtől, hiszen Marek Hamsík góljával megszerezték a vezetést a hazaiak. Mintaszerű kontratámadás során Peter Pekarík robogott el a jobb szélen, majd középre passzolt Adam Nemechez, aki tovább tolta a labdát a támadáshoz a bal oldalon felzárkózó Napoli-játékoshoz, ő pedig egy átvétel után kilőtte a bal alsó sarkot.

A bosnyákok sokáig a második félidőben sem találtak fogást a szlovákokon, a 70. percben azonban összejött az egyenlítés. Zvjezdan Misimovic szögletét az egyik középhátvéd, Emir Spahic megcsúsztatta, a középen berobbanó Ermin Bicakcic pedig két méterről a kapuba bombázott.

A vendégek újult erőre kaptak az egyenlítő találattól, és nyolc perccel később már – mint később kiderült – a győztes gólnak örülhettek. A csereként beálló Izet Hajrovic 25 méterről nagyon eltalálta a labdát, amely a kapu bal oldalában kötött ki.

A folytatásban már nem esett újabb találat, így a bosnyákok megkönnyebbülve várhatták, hogy a görögök mire jutnak a lettek ellen.

GÖRÖGORSZÁG–LETTORSZÁG

A felek szeptemberi mérkőzését a görögök idegenben 2–1-re megnyerték, Fernando Santos legénységének ezúttal is csak a három pont volt az elfogadható eredmény, hogy ne szakadjon le a bosnyákoktól.

Szalpingidiszt nem lehetett megakadályozni a gólszerzésben
Szalpingidiszt nem lehetett megakadályozni a gólszerzésben

A hazaiak aktívabbak voltak, több veszélyt teremtettek az ellenfél kapuja előtt, így elmondható, hogy megérdemelten szerezték meg a vezetést az 58. percben.

Jorgosz Szamarasz átadását követően Dimitrisz Szalpingidisz köszönt be a letteknek, akik Ritvars Rugins 86. percbeli kiállítása miatt tíz emberrel fejezték be a mérkőzést, ahogy a hazaiak is, hiszen a 93. percben Konsztantinosz Kacuranisz megkapta a második sárga lapját.

Nyolc meccset követően a bosnyákok és a görögök is 19 pontosak, de sokatmondó a két válogatott gólkülönbsége. Míg előbbi csapat a 25 szerzett gólja mellett ötöt kapott (+20), addig utóbbi kilenc találatot ért el, és négyszer kapitulált (+5).

Bosznia-Hercegovinára még a Liechtenstein elleni hazai és a Litvánia elleni idegenbeli fellépés vár, míg Görögország fogadja Szlovákiát és Liechtensteint is.

LITVÁNIA–LIECHTENSTEIN

A litvánok a 18. percben egy hatalmas védelmi hibát követően szerezték meg a vezetést. Az egyik liechtensteini védő utolsó emberként elcsúszott, miközben a labdát vezette, Deivydas Matulevicius pedig lecsapott a labdára, és tizenegy méterről higgadtan, Peter Jehle mellett a kapu bal oldalába passzolt.

A második litván gólra a 40. percig kellett várni, amikor kis szögletet követően Edgaras Cesnauskis középre kanyarított a jobb oldalról, Tadas Kijanskas pedig öt méterről a jobb felső sarokba csúsztatta a labdát.

A második félidőben Mathias Christen többször is szembe került a litván kapussal, de egyszer sem tudott túljárni az eszén, így maradt a 2–0, második győzelmét aratta a selejtezősorozatban László Csaba együttese, esélye azonban már így sincs kijutni a jövő évi világbajnokságra.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK, EURÓPAI ZÓNA
G-CSOPORT
SZLOVÁKIA–BOSZNIA-HERCEGOVINA 1–2 (1–0)
Zsolna. V:
Fernández Borbalán (spanyol)
Szlovákia: Mucha – Pekarík, Skrtel, Durica, Hubocan – Kucka, Pecovsky – Sesták (Jendrisek, 62.), Hamsík, Weiss (Jakubko, 82.) – Nemec (Mak, 82.). Szövetségi kapitány: Jan Kozák
Bosznia-Hercegovina: Begovic – Mujdza (Zahirovic, 50.), Bicakcic, Spahic, Lulic – Medunjanin – Pjanic, Misimovic (Hajrovic, 77.), Salihovic (Visca, 69.) – Ibisevic, Dzeko. Szövetségi kapitány: Safet Susic
Gólszerző: Hamsík (42.), ill. Bicakcic (70.), Hajrovic (78.)

GÖRÖGORSZÁG–LETTORSZÁG 1–0 (0–0)
Pireusz. V:
Jakobsson (izlandi)
Görögország: Karnezis – Maniatisz, Tzavellasz (Karagunisz, 74.), Papasztatopulosz, Toroszidisz – Sziovasz, Kacuranisz, Ninisz – Szalpiggidisz (Hrisztodulopulosz, 64.), Szamarasz (Fetfacidisz, 88.), Mitroglu. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Lettország: Kolinko – Gorkss, Bulvitis, Gabovs, – Maksimenko, Cauna, Lazdins (Sinelnikovs, 61.), Zjuzins (Karasauskas, 68.), Laizans – Rugins, Verpakovskis (Rakels, 79.). Szövetségi kapitány: Marians Pahars
Gólszerző: Szalpingidisz (58.)

LITVÁNIA–LIECHTENSTEIN 2–0 (2–0)
Marijampole. V:
Szilagava (grúz)
Litvánia: Karcemerskas – Mikoliunas, Kijanskas, Mikuckis, Andriuskevicius – Ivaskevicius, Vicius – D. Cesnauskis (Sernas, 79.), Kalonas (Kuklys, 72.), E. Cesnauskis – Matulevicius (Sirgedas, 93.). Szövetségi kapitány: László Csaba
Liechtenstein: Jehle – Kaufmann, A. Christen, Martin Stocklasa, Quintana, M. Christen – Burgmeier, Polverino, Y. Oehri, Gubser (Erne, 75.) – Wieser. Szövetségi kapitány: René Pauritsch
Gólszerző: Matulevicius (18.), Kijanskas (40.)

 

AZ ÁLLÁS
1. Bosznia-Hercegovina 8 6 1 1 25–5 +20 19
2. Görögország 8 6 1 1 9–4 +5 19
3. Szlovákia 8 3 3 2 9–7 +2 12
4. Litvánia 8 2 2 4 7–10 –3 8
5. Lettország 8 2 1 5 8–16 –8 7
6. Liechtenstein 8 2 6 3–19 –16 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik