Vb 2014: a BL-ben bevezetik a jelölősprayt, a PL-ben nem

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.20. 17:57
null
A következő idénytől Európában is láthatjuk a jelölősprayt (Fotó: Reuters)
A Bajnokok Ligájában bevezetik, a Premier League-ben egyelőre nem a világbajnokságon használt jelölősprayt.

 

A borotvahabra emlékeztető segédeszközzel a játékvezetők pontosan ki tudják jelölni, hogy a sorfalnak milyen távolságra kell állnia a labdától. A spray a folytatásban nem akadályozza a játékot, hiszen egy-két percen belül elpárolog.

Az Argentínában és Brazíliában már régebb óta alkalmazott habot a következő idényben a Bajnokok Ligájában is bevezetik, a Premier League-ben azonban egyelőre nem érzik szükségesnek a használatát.

Az angol szövetség (FA) ettől függetlenül nem zárta ki, hogy a jövőben „felszereli” a szigetországi bírókat a spray-jel, de erre nem az előttünk álló idényben kerül sor.

A jelőlőspray egyébként körülbelül 80 százalék vízből áll, nagyjából 20 százalék bután gázt tartalmaz, illetve egy százalék felületaktív anyag és két százalék egyéb összetevő van benne. A bután kifújáskor a nyomás változására felduzzad, és kis butáncseppeket képez a földön, amelyeket víz borít. Amikor a bután elpárolog, csak vízet és a felületaktív anyag csapadékát hagyja maga után, így tűnik el a csík a pályáról.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik