Telt ház, Pirlo „százados”, ’50-es vb-emlékek

Vágólapra másolva!
2013.06.16. 17:13
null
Andrea Pirlóra és Mario Balotellire a Konföderációs Kupán (is) kulcsszerep várhat (Fotó: Action Images – archív)
Vasárnap két mérkőzéssel folytatódik a brazíliai Konföderációs Kupa (úgy is, mint a jövő évi világbajnokság főpróbája): az A-csoportban Mexikó–Olaszország találkozóra kerül sor közép-európai idő szerint 21 órakor, a B jelű négyesben pedig a spanyol és az uruguayi válogatott néz egymással farkasszemet pontban éjfélkor.

 

MEXIKÓ–OLASZORSZÁG

A szurkolók tudhatnak valamit. A házigazda brazilok három csoportmeccsére, a döntőre, a mai Spanyolország–Uruguay összecsapásra, valamint a riói Maracanában sorra kerülő szintén vasárnapi mexikói–olasz ütközetre már nem lehet jegyet kapni a Konföderációs Kupán. Az utóbbi kilencven percnél maradva: bár egyik csapat sem kápráztatta el híveit az utóbbi időben, úgy tetszik, a drukkerek maradéktalanul bíznak bennük, vagy éppenséggel az is elképzelhető, hogy kölcsönösen a másik félnek szól a nagy érdeklődés.

Az Európa-bajnoki ezüstérmesnél Cesare Prandelli kissé átszabta együttesét (vagy mondjuk inkább úgy: felfrissítette) a torna óta: a keretben nyolc új játékos található a 2012-es Eb-hez képest. Andrea Pirlo speciel nem tartozik közéjük, sőt: a 100. válogatott meccsére készül – ilyen magasságokba csak Fabio Cannavaro (136), Gianluigi Buffon (128), Paolo Maldini (126), és, időrendben elsőként, Dino Zoff (112) jutott el az azzurróknál.

Mario Balotelli a találkozó előtt kisebb sérüléssel bajlódott, de minden bizonnyal pályára léphet a vasárnap esti mérkőzésen, az azonban biztos, hogy az olaszok eddig csak egyszer kaptak ki Mexikótól, és vasárnap már a hetedik győzelmükre hajtanak.

„Egyértelműen győzni akarunk. Jól ismerjük Mexikó játékát, taktikáját, játékosait” – jelentette ki határozottan Prandelli, aki hozzátette: a 4–3–2–1-es hadrendben küldi pályára a csapatát, mert megítélése szerint – Pirlo, De Rossi, Montolivo és Marchisio személye miatt – ez a leghatékonyabb felállás az olasz válogatott számára.

„Mexikó, köszöni szépen, nagyon jól van! Igen, a vébéselejtezőkön gyengélkedünk, ennek ellenére most nincs nyomás rajtunk. Tudjuk, hogyan kell legyőzni a nagy csapatokat. Ezt már bebizonyítottuk a tavalyi olimpián is, amikor a döntőben felülmúltuk Brazíliát” – fogalmazott nem kevésbé eltökélten a mexikóiak mestere, José Manuel de la Torre.

SPANYOLORSZÁG–URUGUAY

Amíg a címvédő brazil együttesben mindössze két olyan játékost (Júlio César, Dani Alves) találunk, aki ott volt a négy évvel ezelőtti Konföderációs Kupán is, addig a spanyol válogatott jelenlegi kerete 14 helyen egyezik a 2009-es KK-kerettel! Vicente del Bosque azóta világbajnokságot nyerő és Európa-bajnoki címét megvédő társulata maga az állandóság, ezt bizonyítja Iker Casillas, Raúl Albiol, Gerard Piqué, David Villa, Xavi, Fernando Torres, Cesc Fabregas, Pepe Reina, Álvaro Arbeloa, David Silva, Sergio Busquets, Juan Mata, Santi Cazorla és Sergio Ramos ismétlődő jelenléte is.

Az összeszokottság tehát címekkel párosult eddig, kérdés, lesz-e újabb elsőség. A selección gyűjteményéből mindenesetre csak a Konföderációs Kupa hiányzik a jelenleg elérhető trófeák közül.

„Jó formában érkeztünk Brazíliába, a csapaton belül jó a hangulat, ami a kimerítő szezon után különleges jelentőséggel bír” – vezette fel a tornát Del Bosque szövetségi kapitány, hozzátéve, odafigyelnek majd mindegyik ellenfelükre, hiszen egytől egyig kiváló csapatról van szó.

Itt van mindjárt az első rivális, Uruguay. Amelynek támadóegységét, bízvást kijelenthető, bármelyik nemzeti együttes elfogadná a világon, hisz Edinson Cavani, Diego Forlán és Luis Suárez alkotja. Utóbbi két csatár már minden idők két legeredményesebb játékosa a La Celestében 33, illetve 32 góllal, a kétszeres olimpiai első, egyszeres világbajnok, legendás Héctor Scaronét (31) megelőzve.

Az uruk számára kellemes lehet felidézni az 1950-es vb emlékeit, a tornának ugyanis Brazília adott otthont, és a vetélkedést – éppen a vendéglátó gárda előtt – végül meg is nyerték az „égszínkékek” (kétszázezer letargikus állapotba kerülő brazil drukker szeme láttára a Maracanában).

Jó, ha tisztában van vele a világ: a diadallal végződő négyes finálénak a Spanyolország elleni 2:2-vel vágott neki Uruguay…

KONFÖDERÁCIÓS KUPA
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
21.00:
Mexikó–Olaszország (Tv: M1)

B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Június 17., vasárnap
0.00:
Spanyolország–Uruguay (Tv: M1)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik