Pogba-fejes, Giroud-bomba, gólfesztivál - hangolnak a franciák

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.27. 22:54
null
Paul Pogba fejes góljával nyitottak a franciák (Fotó: Action Images)
A világbajnokságra készülő francia válogatott 4–0-ra legyőzte Norvégiát Párizsban felkészülési mérkőzésen. A hazaiak Paul Pogba góljával szereztek vezetést, s bár a norvégok az első félidő második felében irányítani tudtak, a fordulás után már csak egy csapat volt a pályán: Olivier Giroud két, Loic Rémy egy gólt szerzett – Mathieu Valbuena három gólpasszal zárt. A védelem most is megállta a helyét, a legutóbbi kilenc mérkőzéséből a hetediket hozta le kapott gól nélkül Didier Deschamps együttese.

A franciák nagyon erősen kezdtek a vb-t megelőző közvetlen felkészülés első mérkőzésén a legutóbbi hat barátságos mérkőzéséből csak egyet megnyerő Norvégia ellen, a széleken Valbuena és Griezmann nagyon jól szervezte a támadójátékot, és kulcsszerepe volt az első hazai helyzetek kidolgozásában. Az első tíz percben Griezmann, Giroud (mindkettő fejjel) és Pogba (lábbal) előtt is adódott helyzet, de a norvégok azt még megúszták.

A 15. percben a norvég tizenhatos előtt, a bal oldalon Griezmann, Matuidi és Valbuena háromszögezett, Matuidi passza után a lesről visszalépő Valbuena középre ívelt, ahol Pogba az ötös vonaláról a kővé dermedt védők és a gólvonalon maradó Nyland kapus közül, hanyatt dőlve a kapuba bólintott (1–0). Ez volt a francia válogatott első fejes gólja 2013 márciusa óta.

A norvégok a kapott gól után lassan felvették a meccs lendületét, és bár elsősorban szabadrúgásokból veszélyeztettek, a félidőhöz közeledve a labdabirtoklási arány is a javukra fordult. A 38. percben Griezmann majdnem kihagyhatatlan helyzetbe hozta Giroud-t, de a passza az Arsenal-csatár mögé érkezett. Ezt leszámítva a norvégok irányították a játékot, a legutóbbi négy hazai meccsén Ausztrália, Finnország és Ukrajna ellen 14 gólt szerző és egyet sem kapó (a legutóbbi nyolc meccsét hatszor kapott gól nélkül megúszó) francia válogatott azonban a szünetig állta a sarat.

A második félidő elején megrázta magát a hazai csapat, Valbuena újabb remek – és ezúttal szabályos – előkészítése után Giroud egy védő szorításában felpörgette magának a labdát, majd a léc alá bombázott (2–0).

A norvégokat összeroppantotta a második gól, a franciák pedig az utolsó félórában örömfocival rukkoltak elő. Előbb Debuchy tanári lőtt passzos kiugratása után a két perccel korábban csereként beállt Rémy lőtt laposan a norvég kapuba (3–0), majd két perccel később Giroud bólintott, s tette Valbuenát három gólpasszossá a lecserélése előtt (4–0).

A hátralévő időben már csak az volt a kérdés, hogy szereznek-e még gólt a franciák. A helyzeteket azonban elkönnyelműsködték, így maradt a 4–0, amely azért remek kezdete a felkészülés hajrájának.

Didier Deschamps csapata vasárnap Nizzában játszik Paraguayjal, június 8-án Lille-ben Jamaicával – azaz a világbajnokság előtt a tengerentúlon nincs tervezett hivatalos felkészülési mérkőzése.

Korábban Szaitamában a japán válogatott Ucsida Acuto találatával 1–0-ra legyőzte a sorozatban nyolcadik mérkőzésén gólképtelen Ciprust.

VILÁGBAJNOKI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

FRANCIAORSZÁG–NORVÉGIA 4–0 (1–0)
Párizs, Stade de France. V: Sutton (ír)
FRANCIAORSZÁG: Ruffier – Debuchy, Sakho, Koscielny, Evra (Digne, a szünetben) – Matuidi (Mavuba, 74.), Pogba (M. Sissoko, a szünetben), Cabaye (Cabella, 80.) – Valbuena (Grenier, 70.), Giroud, Griezmann (Rémy, 65.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
NORVÉGIA: Nyland – Linnes (Ringstad, 91.), Hangeland, Nordtveit, Högli – Daehli (Samuelsen, 79.), Tettey (Konradsen, 72.), Jenssen (Braaten, 57.), Johansen – King (Nielsen, 63.), Elyounoussi (Berisha, 72.). Szövetségi kapitány: Per Högmo
G: Pogba (15.), Giroud (51., 69.), Rémy (67.)

Japán–Ciprus 1–0 (1–0)
Szaitama
Japán:
Kavasima – Ucsida (Szakai, a szünetben), Konno (Josida, a szünetben), Morisige, Nagatomo (Inoha, 79.) – Jamagucsi, Endo (Haszabe, a szünetben) – Okazaki (Kijotake, 71.), Honda, Kagawa – Kakitani (Okubo, 58.)
Gólszerző: Ucsida (43.)

TOVÁBBI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Arab Emírségek–Örményország 3–4 (el-Amri 40., Abdulrahman 52., Szaleh 85., ill. Hajrapetjan 37., Mhitarjan 42., Movsziszjan 67., Hovszepjan 71.)
Moldova–Kanada 1–1 (Sidorenco 6., ill. Ricketts 8.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik