Óriási potyával, 1983 után nyert ismét a világ legrosszabb válogatottja - videó

Vágólapra másolva!
2011.11.23. 19:01
null
Amerikai Szamoa története második meccsét és első vb-selejtezőjét nyerte meg
Megkezdődtek a 2014-es labdarúgó-világbajnokság selejtezőinek küzdelmei az Óceániai zónában is: az első selejtezőkörben a szamoai négyes torna keretében versengenek a csapatok a továbbjutást érő egyetlen helyért. A házigazda az utolsó pillanatban kicsikart győzelemmel kezdett a Cook-szigetek ellen, Amerikai Szamoa pedig részben egy hatalmas potya gólnak köszönhetően győzött Tonga ellen – ez volt a válogatott történetének mindössze második sikere!

A világranglista 204. helye nem álompozíció: az ezt elfoglaló válogatott (esetleg válogatottak) sereghajtója a FIFA hivatalos világranglistájának, így a világ leggyengébb nemzeti csapatának számít egyben. Jelenleg Amerikai Szamoa, Montserrat, Szamoa és San Marino áll 0 ponttal a rangsorban – nos, a két Szamoa már nem fog, mindkettő győzelemmel kezdte az óceániai vb-selejtezőket.

A TOVÁBBI PROGRAM
Amerikai Szamoa–Cook-szigetek november 24.
Szamoa–Tonga november 24.
Szamoa–Amerikai Szamoa november 26.
Tonga–Cook-szigetek november 26.

A két csapat közül Szamoa számít a kevésbé gyengének, a mélykék-fehérben feszítő válogatott többek között egy 8–0-s győzelmet is felmutathat 2001-ből (akkor pont Amerikai Szamoát gázolta el).

Amerikai Szamoa ellenben nem ismerkedhetett meg sokszor a sikerrel: a nemzeti csapat 1983. augusztus 22-én győzött Wallis és Futuna ellen, azóta viszont minden mérkőzését elveszítette – gólkülönbsége 19–291 volt az 1–0–38-as összmérlege mellé. Ráadásul az Ausztrália elleni 0–31-es vereséggel a valaha volt legnagyobb különbséggel elveszített válogatott mérkőzés rekordját is felvéshették Amerikai Szamoában.

Mivel Amerikai Szamoa legutóbb 2007 augusztusában talált be (akkor a Salamon-szigetek védelmét sikerült feltörnie, igaz, a vége 1–12 volt), azóta egyszer sem, így Tonga elég magabiztosan léphetett pályára a vb-selejtezőn. Ehhez képest a 44. percben a német származású, „Gépnek" becézett Ramin Ott távolról kapura lőtt, a gyenge kísérletet pedig borzalmasan bevédte Kaneti Felela, a tongai kapus. Mellesleg Ott volt az is, aki az említett 2007-es, Salamon-szigetek elleni gólt szerezte...

A második félidőben Shalom Luani szép emeléssel növelte az előnyt, Unaloto Faeo fejese későn jött már a tongaiaknak – Amerikai Szamoa 1983 után győzött ismét!

AMERIKAI SZAMOA–TONGA 2–1

VB 2014, ÓCEÁNIAI SELEJTEZŐK
1. SELEJTEZŐKÖR, NÉGYES TORNA, 1. FORDULÓ
Amerikai Szamoa–Tonga 2–1 (Ott 44., Luani 74., ill. Ki Atenoa Feao 87.)
Cook-szigetek–Szamoa 2–3 (C. Bell 36., 85., ill. Gosche 20., 37., A. Bell 92.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik