Konföd. Kupa: Neymar lett a torna a legjobb játékosa

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.07.01. 07:18
Neymart, a győztes Brazília támadóját választották meg a magyar idő szerint hétfő hajnalban véget ért labdarúgó Konföderációs Kupa legjobb játékosának, az ország elnöke pedig írásos üzenetben gratulált a tornát megnyerő brazil válogatottnak és az edzői stábnak.

Az elmúlt napok tüntetései által megviselt Dilma Rouseff nem volt jelen személyesen a világ- és Európa-bajnok Spanyolország ellen a Maracana Stadionban helyi idő szerint vasárnap este játszott döntőn. A brazil elnököt a június 15-i megnyitón hatalmas füttykoncert fogadta.

Neymar a torna aranylabdájával (Fotó: Reuters)
Neymar a torna aranylabdájával (Fotó: Reuters)

Az első kommentárok szerint Brazília valósággal elszédítette Spanyolországot. A házigazdák kilencven perces „álomfocival" a jövő évi, ugyancsak brazíliai világbajnokság fő esélyesévé léptek elő – hangzottak az értékelések, amelyek szerint a modern futball hőseinek tekintett spanyoloknak egyetlen percig sem volt esélyük.

A szakértők a torna legjobb játékosának egyhangú szavazással a brazil csodacsatárt, Neymart választották. A legjobb góllövőnek járó aranycipőt öt találatáért a spanyol Fernando Torres vehette át. A legjobb kapus a brazil Júlio César lett az ítészek szerint, míg Spanyolország a torna legszabályosabban játszó együttesének címével „vigasztalódhatott".

A magyar idő szerint hétfő hajnalban zárult döntőben a házigazda együttes 3–0-ra győzött a világ- és Európa-bajnok spanyolok ellen, amivel sorozatban harmadszor, összességében negyedszer hódította el a trófeát.

„A meccs előtt azt gondoltam, bármilyen, számunkra pozitív eredménnyel elégedett leszek – nyilatkozta Luiz Felipe Scolari a finálé után. – A háromgólos siker sokkal több és jobb, mint amit elképzeltem."

A válogatottat 2002-ben vb-címig vezető szakember hozzátette, összességében a győzelem és a pályán mutatott játék miatt is úgy érzi, a gárda tökéletes teljesítményt nyújtott.

„Van egy elképzelésünk, és van előttünk egy út, amelyet végig kell járnunk a jövő évi hazai vb-ig – mondta a 64 éves szakvezető. – Jó csapatunk van, amely fel fogja venni a versenyt a győzelemre szintén esélyes riválisokkal."

NEMZETKÖZI SAJTÓVISSZHANG
Marca: „A világbajnok hajótörést szenvedett a Maracana Stadionban.”
Tuttosport: „Szuper Brazília: Spanyolország megbuktatva.”
La Repubblica: „Fred, Neymar és egész Brazília delíriumban.”
L'Équipe: „Brazília megbuktatta a királyt.”
Dagbladet: „Spanyolország darabokra tépve.”
További szalagcímek! (MTI)

A szakvezető kiemelte, hogy a brazil együttes a legutóbbi 30 napban négy korábbi vagy jelenlegi világbajnokot (Franciaország, Uruguay, Olaszország, Spanyolország) is legyőzött.

„Ezek a sikerek önbizalmat adnak nekünk, a csapat ugyanis még mindig formálódik, s közben sok nehézséggel kell szembenéznünk" – tette hozzá Scolari.

Vicente del Bosque, a spanyolok szövetségi kapitánya elismerte, hogy az ellenfél jobb volt a döntőben, ugyanakkor hangsúlyozta, a 26 szabálytalanság a brazilok játékának kevésbé élvezetes oldalát mutatta.

„Nem kereshetünk kifogásokat, jobbak voltak, csak gratulálni tudunk nekik – jelentette ki a 62 éves szakember. – Neymar és a többiek sokkal energikusabbak voltak, ez a játék minden részében látszott."

Del Bosque hozzátette, összességében jól teljesítettek a Konföderációs Kupán, s tanulni fognak a fináléban elszenvedett vereségből.

„Vissza fogunk vágni. Jó játékosaink vannak, és nem látom szükségét annak, hogy változtassak a csapat összetételén csak azért, mert egyszer jól elvertek minket" – mondta a spanyolok szakvezetője.

A döntővel egy időben Rio de Janeiróban a Maracana Stadion közvetlen közelében mintegy 5000-en tüntettek a korrupció, illetve a gazdasági visszaélések ellen. Egy héttel korábban a brazil városban még mintegy 300 ezren protestáltak Dilma Rouseff kormánya ellen. A finálé biztonságára egyébként több mint 10 ezer rendőr, illetve biztonsági alkalmazott ügyelt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik