Brazília Uruguayjal, a rendőrség százezer tüntetővel küzd

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.26. 08:32
null
Készülődnek a brazilok: Marcelo a labdát bűvöli, Oscar és Júlio César egyeztet (Fotó: Reuters)
Körülbelül százezres tüntetésre számítanak a brazíliai Belo Horizonte-ban a hatóságok a labdarúgó Konföderációs Kupa szerdai Brazília–Uruguay elődöntője alkalmából. Nem kizárt, hogy a drágaság és a korrupció ellen tüntetők összecsapnak a rendőrséggel is.

 

Mint arról többször beszámoltunk, a 2014-es labdarúgó-vb és a 2016-os Rio de Janeiró-i nyári olimpia jelentős árfelhajtó hatást fejt ki Brazíliában, és miközben az állam nagyjából 13.3 milliárd dollárt költ futballstadionokra, a közösségi közlekedés, az oktatás és az egészségügy fejlesztésére nem jut elég forrás – ez az ellentmondás, valamint a burjánzó korrupció viszi az utcára tüntetők tízezreit a Konföderációs Kupa rajtja óta.

Szombaton is nagy tüntetés volt (Fotó: Reuters)
Szombaton is nagy tüntetés volt (Fotó: Reuters)

A magasabb színvonalú közszolgáltatásokat követelő tüntetők közül szombaton mintegy hatvanezren voltak Belo Horizonte utcáin, és a rendőrség gumilövedékek, könnygáz és paprikaspray alkalmazásával tartotta őket távol a Mexikó–Japán mérkőzés helyszínétől.

A városban a szerda munkaszüneti nap, továbbá köztudott, hogy Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke is jelen lesz a mérkőzésen – mindkét fejlemény növeli a tömeges tiltakozások valószínűségét. Kedden tüntetők csoportjai három forgalmas út lezárásával tiltakoztak, azonban a hatóságok úgy számolnak, hogy a szerda forróbb lesz, heves összecsapások is kialakulhatnak.

„Egyetértek a tiltakozókkal, az emberek jobbat érdemelnek, de fontos lenne, hogy az erőszakot, a vandalizmust elkerüljék – mondta Fred, a brazil válogatott támadója. – Remélhetőleg a szerdai demonstráció békés lesz, nem lesznek ütközetek a rendőrséggel.”

És remélhetőleg lesz egy nem akármilyen csata a zöld gyepen is... A két dél-amerikai válogatott legkésőbb az 1950-es világbajnokság aranymérkőzése óta kibékíthetetlen rivális – akkor a zsúfolásig telt Maracanában nagy meglepetésre Uruguay 2:1-re legyőzte Brazíliát, amivel világbajnok lett –, és ha a tét ezúttal nem is olyan nagy, a presztízs kellőképpen feltornázza az adrenalinszintet.

NEYMAR, FRED: GÓLÜZEM
Luiz Felipe Scolari brazil szövetségi kapitány okkal bízhat Neymar és Fred eredményességében, hiszen Felipao második kapitányi időszakában eddig ők bizonyulnak nyerőembernek, a válogatott 24 szerzett góljából hatot-hatot vállaltak magukra, továbbá Neymarnak négy, Frednek három gólpassza is van. A 21 esztendős Neymar eddig mind a három Konföderációs Kupa-fellépésén szerzett egy-egy gólt, a válogatottban összesen 23-nál tart, és már csak kilencre van a brazil örökrangsorban (Ademirrel
holtversenyben) a kilencedik helyen álló géniusztól, Tostaótól.

„A Brazília–Uruguay meccs óriási derbi, vannak, akik szerint élesebb, mint a brazil–argentin vetélkedés – véli Júlio César, a brazilok rutinos kapusa. – A Copa América megnyerése jócskán növelte az önbizalmukat, és nyilván azon vannak, hogy az utóbbi találkozók nekünk kedvező tendenciáján változtassanak. Persze most olyan selecaóval találják szemben magukat, amelyik magára talált, helyenként már igen szépen futballozik. Remélem, megint mi nyerünk, ezzel együtt úgy vélem, a meccsnek nincs egyértelmű esélyese.”

A két csapat legutóbb 2009-ben találkozott, a montevideói vb-selejtezőn Brazília megszégyenítő, 4–0-s vereséget mért a párharcban 2001 óta nyeretlen urukra. Az összesített mérleg is a selecaónak kedvez (32 győzelem, 19-19 döntetlen és vereség), sőt mi több, egyetlen korábbi Belo Horizonte-i meccsüket – az akkoriban felhúzott stadion első nemzetek közötti találkozóját – is megnyerte 1965-ben (3:0).

„Nagyon nehéz meccsre számítok, hiszen Brazíliának nagyszerű csapata van, ráadásul most saját közönsége előtt játszik – mondta Óscar Washington Tabárez, az uruguayiak szövetségi kapitánya. – Mindig feldobja az embert, ha ellenük játszhat, ami részben a tudásuknak, részben a futballhoz való különleges viszonyuknak köszönhető. Kiváltság a legtöbb világbajnoki címet felhalmozó csapat ellen játszani. Magam is nagy érdeklődéssel várom, mit hoz a meccs!”

KONFÖDERÁCIÓS KUPA, ELŐDÖNTŐ
Brazília–Uruguay

Belo Horizonte, 21 óra (tv: m1, élő). Vezeti:Osses (chilei)

A mérkőzésről élő, szöveges tudósítást olvashat a Nemzeti Sport Online-on!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik