Ausztrália, Irán és Dél-Korea is kijutott a vb-re

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.18. 13:21
null
Tim Cahill (sárgában) még szenvedett, a helyére beállt Josh Kennedy döntött (Fotó: Reuters)
Ausztrália 82 percen át hiába próbálkozott Irak ellen a 2014-es labdarúgó-világbajnokság ázsiai selejtezőjének utolsó játéknapján, nem tudott gólt szerezni. Aztán jött csereként a Japánban légióskodó Josh Kennedy Tim Cahill helyére, és fejesével eldöntötte a találkozót, valamint azt, hogy a B-csoportból Japán mellett Ausztrália jut ki egyenes ágon a vb-re. Az A-csoportban Irán és Dél-Korea harcolta ki a szereplést a jövő évi világbajnokságra: a párhuzamosan megrendezett mérkőzéseken Üzbegisztán hiába verte meg 5–1-re Katart, Irán idegenbeli 1–0-s győzelme miatt csak pótselejtezős helyre ért oda. Ellenfele Jordánia lesz, amely 1–0-ra nyert Omán ellen.

Az ausztrál csapat úgy futott ki a pályára Sydneyben a fiatalokból álló, a meccs előtt már a pótselejtező lehetősségétől is elbúcsúzó Irak ellen, hogy ha nyer, az esti Jordánia–Omán mérkőzés végeredményétől függetlenül kiharcolja a jövő évi világbajnokságon való szereplés lehetőségét.

Ám a nagy lehetőség nem látszott meg a soccerooson, az első félidőben ötlettelen, erőtlen játékot mutatott az egyébként lelkes közönségének. Az esős estén ritkán jutott el helyzetekig, a legnagyobb lehetőség talán a 3. percben adódott Tim Cahill előtt, de a 12 méterről ellőtt labdáját Nur Szabri kapus bravúrral szögletre ütötte. Az első negyedóra végén Sasa Ognenovski fejelhetett hét méterről Lucas Neill beadása után, de a labda elkerülte a kaput. A kihagyott korai helyzetek elbizonytalanították Holger Osieck együttesét, amely a következő félórában már nemigen dolgozott ki helyzetet, Cahill Szabri elejtett labdáját a kapunak háttal állva próbálta meg berúgni valahogy, de nem járt sikerrel.

Az irakiak a második félidőt bátran kezdték, Szaif Szalman lövéséhez Mark Schwarzernek bravúrra volt szüksége. Az eső egyre inkább szakadt, az ausztrálok próbálkozásai egyre elkeseredettebbé váltak. A 61. percben csereként beállt Tom Rogic próbált lendületet adni a támadásoknak, de vele sem volt veszélyesebb a sárga mezes csapat.

A 78. percben Cahill helyére beállított Josh Kennedy aztán az egyre erősödő nyomásban eldöntötte a találkozót: Marc Bresciano jobb oldali beadása után a japán Nagoya Grampusban játszó 30 éves támadó üresen fejelhetett a büntetőterület közepén, és ügyesen bólintott a bal alsó sarokba, Szabrinak esélye sem volt.

JOSH KENNEDY TALÁLATA

Ausztrália ezzel kiharcolta a világbajnoki szereplést, az esti Jordánia–Omán pedig már csak az volt a tétje, ki játszhat pótselejtezőt. Nos, a ki-ki meccset Ahmad Ibrahim találatával Jordánia nyerte meg, így készülhet az Üzbegisztán elleni párharcra.

AHMAD IBRAHIM TALÁLATA

Kennedy fejét elhagyta a labda, amely hamarosan az iraki kapuban landol
Kennedy fejét elhagyta a labda, amely hamarosan az iraki kapuban landol

Az ázsiai selejtező negyedik körében a két öttagú csoport első két-két helyezettje kvalifikálta magát a világbajnokságra. A két harmadik, azaz így Üzbegisztán és Jordánia egymással játszik szeptemberben, s a párharc győztese novemberben a dél-amerikai zóna ötödik helyezettjével játszik interkontinentális pótselejtezőt.

A-CSOPORT

Az A-csoport azonos időpontban kezdődő záró mérkőzésein Dél-Korea (14 pont) Iránt (13), Üzbegisztán (11) Katart (7) fogadta. Hazai győzelmek esetén egyszerű volt a képlet, a nyertesek egyenes ágon kijutnak Brazíliába. Ám az üzbégek tarthattak attól, hogy ha Ulszanban döntetlen születik, legalább négy góllal meg kell verniük Taskentben Katart.

A koreaiak azonban nagyon fogadkoztak a meccs előtt, hogy szó sem lehet döntetlenről. A kör korábbi meccsén ugyanis azután kaptak ki Teheránban, hogy állításaik szerint a házigazdák szándékosan akadályozták a felkészülésüket – késve adták ki a vízumokat a játékosoknak, igénytelen szállodát és edzőpályát bocsátottak a rendelkezésükre. Támadott is Dél-Korea, de hiába a mezőnyfölény az első félidőben, az öt kapura lövés nem hozott gólt.

Az üzbégeknek addig nem kellett a másik meccsel foglalkozniuk, míg nem szereztek vezetést Katar ellen. Az első negyedórában hiába az öt kapura lövés és a négy szöglet, gól nem esett. Sőt, a 37. percben a vb-szereplésre esélytelen Katar szerzett vezetést: Abdulkadir Iliasz egy kontra végén lesgyanús helyzetben kiugorva került ziccerbe, és alig hogy az üzbég büntetőterületre ért, higgadtan kilőtte a bal alsó sarkot.

Ulszanban a második félidő elején váratlanul vezetést szerzett Irán: Reza Ghúcsannedzshád a jobb szélen erőszakosan elvette a labdát Kim Jung Vontól, a kapura tört, és eltekerte a labdát Dzsung Szung Rjong mellett. Irán ezzel a csoport első helyére került, Üzbegisztán pedig még távolabb esett az egyenes kijutás lehetőségétől.

REZA GHÚCSANNEDZSHÁD TALÁLATA

Immár vb-szereplők csatája Ulszanból
Immár vb-szereplők csatája Ulszanból

Annak ellenére is, hogy szinte az iráni gól pillanatában egyenlítettek: a 60. percben beálló Bakhodir Nasimov első játékba avatkozásakor a kapuba talált, így 1–1-re módosult az állás Taskentben. Fél órával a vége előtt így a képzeletbeli tabellán Irán 16, Dél-Korea 14, Üzbegisztán 12 ponttal állt – Dél-Korea sokkal jobb gólkülönbbsége és az idő fogyatkozása miatt az üzbégeknek csak a koreai fordítás jelentett volna esélyt.

A távol-keletiek próbálkoztak is, de az alapvonal mellől a 76. percben beívelt szabadrúgás után Rahman Ahmadi kapus óriási bravúrral hárította Szon Heung Min háromméteres próbálkozását.

Az üzbégek a 72. percben Oleg Zoteev, a 74. percben Nasimov újabb góljával hirtelen kétgólos előnybe kerültek, és elkezdhettek számolgatni: iráni győzelem esetén még négy, koreai egyenlítés esetén még két gól kellett nekik.

Dél-Korea nem egyenlített, kikapott, így idegesen várhatta a Taskentből érkező híreket. Volt miért izgulni, hiszen a 87. percben Odil Ahmedov, a 91.-ben Ulugbek Bakaev talált be. Az üzbégek már 5–1-re vezettek, de elfogyott az idejük, a négygólos különbség pedig iráni győzelemmel kevésnek bizonyult. Minden más jó lett volna nekik Ulszanban, de így készülhetnek a pótselejtezőre.

AZ ÜZBEGISZTÁN–KATAR MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Irán és Dél-Korea kijutott, készülhet a brazíliai vb-re.

VB 2014, ÁZSIAI SELEJTEZŐ
4. KÖR, UTOLSÓ FORDULÓ

B-CSOPORT

Ausztrália–Irak 1–0
(Kennedy 83.)

Jordánia–Omán 1–0 (A. Ibrahim 57.)

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Japán 8 5 2 1 16– 5 17
2. Ausztrália 8 3 4 1 12– 7 13
3. Jordánia 83147–1610
4. Omán 8 2 3 3 7–10 9
5. Irak 8 1 2 5 4– 8 5

A-CSOPORT

Dél-Korea–Irán 0–1 (Ghúcsannedzshád 60.)

Üzbegisztán–Katar 5–1 (Nasimov 60., 74., Zoteev 72., Ahmedov 87., Bakaev 91., ill. Iliasz 37.)

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Irán 8 5 1 2 8– 2 16
2. Dél-Korea 8 4 2 2 13– 7 14
3. Üzbegisztán 8 4 2 2 11– 6 14
4. Katar 8 2 1 5 5–13 7
5. Libanon 8 1 2 5 3–12 5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik