Hatékonyabb, mint Lahm, az ősszel csapatkapitány lehet - ilyen volt Besic vb-je

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.26. 11:18
null
Muhamed Besic, a bosnyákok felfedezettje Emmanuel Emenikével is felvette a versenyt (Fotó: Reuters)
A bosnyák válogatott legjobbjának tartják, a jövő csapatkapitányaként emlegetik, a PL-ből, a Bundesligából és a Primera Divisiónból keresik, valamint aggasztónak tartják, hogy még az NB I-ben játszik – minden, ami Muhamed Besic.

A világbajnokság egyik legnagyobb felfedezettje, ehhez kétség sem férhet. A Ferencváros légiósa, Muhamed Besic berobbant a bosnyák válogatottba, kiugró világbajnoki szereplésének köszönhetően pedig valószínű, hogy a következő idényben már nem a honi futballpályákon látjuk játszani.

Már a vb-t felvezető felkészülési meccseken látszott, hogy a 21 esztendős védekező középpályással – aki a Fradiban a legutóbbi idényben a meccsek döntő többségén a védelemben kapott helyet – a kezdőcsapatban számol Safet Susic szövetségi kapitány. A játékos nem is tétlenkedett, meghálálta a bizalmat az előkészületi találkozókon és a brazíliai világbajnokságon.

Nyugodt szívvel kijelenthető, Besic mindhárom csoportmérkőzésen a bosnyákok legjobbjai közé tartozott, kijelentésünket pedig a számok is alátámasztják. Mivel a meccsenkénti adatokat korábban már közöltük, foglalkozzunk inkább a játékos összteljesítményével.

A jegyzett európai klubok érdeklődését felkeltő futballista az Argentína (1–2), a Nigéria (0–1) és az Irán (3–1) elleni találkozókon együttvéve négyszer lőtt kapura, 209-szer passzolt – átlagosan többet, mint a francia Blaise Matuidi –, 21 labdát szerzett, 14-szer csúszott be és 34 533 métert futott.

BESIC AZ ARGENTINOK ELLEN

Ha még nem lenne elég a számokból, a Fradi üdvöskéje átlagosan több hosszú passzt adott a vb-n, mint Daniele De Rossi, és a rövid átadások viszonylatában hatékonyabbnak bizonyult, mint az eddig két mérkőzést játszó Philipp Lahm.

A bosnyákok hetesének produkcióját a helyi drukkerek, illetve a különböző internetes fórumokon szavazó szurkolók is elismerik. A szimpatizánsok egybehangzó véleménye szerint Asmir Begovic és Miralem Pjanic mellett Besic nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb és legmegbízhatóbb teljesítményt Brazíliában, míg a BHDragons című Twitter-oldalnál nemcsak a három csoportmeccs, de az azt megelőző három felkészülési mérkőzés legjobbjának is az FTC légiósát választották meg.

Ezzel még nem végeztünk az NB I egyetlen világbajnoki résztvevőjének ajnározásával. Egyes sajtóhírek szerint a válogatottságot állítólag lemondó Emir Spahic után a Ciprus elleni szeptemberi Európa-bajnoki selejtezőn már Besic lehet a bosnyákok csapatkapitánya.

Korábban már említettük, hogy a transfermarkt.de által 880 ezer euróra (megközelítőleg 270 millió forintra) taksált volt Hamburg-játékost több topbajnokságból is nyomon követik a játékosmegfigyelők. A Premier League-ben szereplő klubok közül az Evertonnal, a West Ham Uniteddel és a West Bromwich Albionnal – valamint a másodosztályú Cardiff Cityvel –, Németországban a Borussia Mönchengladbachhal, Spanyolországban a Málagával, a Celta Vigóval és a Valenciával boronálta össze a nemzetközi sportsajtó – de ki tudja, hol a sor vége –, míg a bleacherreport.com című szakportál azt taglalja, hogy a Manchester Unitednek miért lenne érdemes szerződtetni Besicet, akit a Ferencváros két-hárommillió euró alatt aligha enged el.

BESIC NIGÉRIA ELLEN

Az imént említett angol internetes oldal a 2002-es vb-n feltűnő, a végső győztes brazilokat erősítő Klébersonhoz és a 2006-os világbajnokságon berobbanó Anthony Annanhoz hasonlítja Besicet, bízva abban, hogy főhősünk fényesebb pályát fut be, mint „elődjei”.

A honlap hozzáteszi, a Claude Makélélé kaliberű labdarúgó esetében aggodalomra ad okot, hogy a 22. életévét szeptemberben betöltő labdarúgó még Magyarországon játszik, a portál – amely a Manchester United középpályásával, az eddig 79 Premier League-meccsen pályára lépő Tom Cleverleyvel is párhuzamba állítja a három Bundesliga-mérkőzésen szereplő Besicet – sürgeti az országváltást.

Ha a nagy munkabírású, fáradhatatlan középpályás kihozza magából a maximumot, hamarosan eldicsekedhetünk azzal, hogy a 2014-es világbajnokság egyik nagy felfedezettje annak idején a magyar élvonalban edződött.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik