A svédek és a németek újra nyolcgólos meccset vívtak

Vágólapra másolva!
2013.10.15. 22:47
null
André Schürrle volt a hős Svédországban (Fotó: Action Images)
A berlini 4–4 után Solnában is nyolc gólt láthattak a nézők a Svédország–Németország párharcban, de ezúttal Joachim Löw együttese 5–3-ra nyert, és veretlenül zárta a vb-selejtezők C-csoportját. Az osztrák válogatott Feröeren diadalmaskodott, az írek legyőzték Kazahsztánt.

 

A C-csoportban az utolsó játéknap előtt már minden kérdés eldőlt, nem csak a továbbjutás, de a helyezések szempontjából is.

A svéd és a német csapat egy évvel ezelőtt emlékezetes meccset vívott Berlinben, a skandinávok négygólos hátrányból egyenlítettek. Solnában is gyorsan láthattunk gólt, Rasmus Elm remekül engedte el Sebastian Larsson passzát, a balösszekötő helyén érkező Tobias Hysén pedig Manuel Neuer lába között a hálóba lőtt (1–0).

A német csapat akár villámgyorsan egyenlíthetett is volna, ám Thomas Müller fejese a lécről vágódott ki. A 32. percben pedig William Collum játékvezető mentette meg a svédeket, aki műesésnek vélte az André Schürrle elleni szabálytalanságot, és tizenegyes helyett a német játékosnak adott sárgát.

A félidő vége előtt növelték előnyüket a svédek, a leshatárról kiugró Alexander Kacaniklic egyedül állt szemben Neuerrel, és Hysénhez hasonlóan ő sem hibázott (2–0). Gyorsan jött a német szépítés, Max Kruse labdája pattant meg Kim Källströmön, így lett jó Mesut Özilnek, aki jobbal a jobb sarokba lőtt (2–1).

Joachim Löw a szünetben becserélte Mario Götzét, és a Bayern játékosa gyorsan meghálálta a bizalmat, egy remek kombináció végén sikerült egyenlítenie, a bal felső sarokba emelt (2–2). Ez a gól meg is roggyantotta a svédeket, akik hátul eladták a labdát, Schürrle kiugrott, majd a balösszekötő helyéről higgadtan a hálóba helyezett (2–3).

A svéd védelem egyáltalán nem állt a helyzet magaslatán, a 66. percben Mikael Antonssonnak sikerült elvesztenie a labdát a saját tizenhatosánál, Schürrle pedig szinte lemásolta az első gólját, kettőre növelte a német előnyt (2–4). Folytatódott a góleső, a 69. percben a leshatárról kiugró Hysén óriási kapásgólt ragasztott a léc alá (3–4). Schürrle azonban nem akart leállni kettőnél, ezúttal a jobb felső sarkot lőtte ki (3–5), összetörve az újabb 4–4-ről álmodó svédeket. Hysén ugyan még egyszer betalált, de a játékvezető ezt les miatt érvénytelenítette. A németek kilenc győzelemmel és egy döntetlennel zárták a csoportot.

Ausztria svédországi vereségével elveszítette esélyét a második helyre, számukra a szép búcsú maradt. Igaz, Feröer ellen érte már kellemetlen meglepetés a „sógorokat”, még 1990-ben. Most azonban jobban kezdtek Marcel Koller tanítványai, az első negyedóra után Andreas Ivanschitz révén megszerezték a vezetést, a középpályás először átgyötörte a labdát Gunnar Nielsen kapuson, majd közelről a hálóba helyezett.

A szünet után bebiztosította sikerét az osztrák válogatott, Ivanschitz ezúttal az előkészítésben jeleskedett, szögletét Sebastian Prödl fejelte a hálóba, majd két perccel később Martin Harník harcolt ki egy az osztrák oldalak szerint is véleményes tizenegyest, amelyet David Alaba értékesített. Az osztrákok két év után nyertek újra idegenben.

Az írek hazai pályán hátrányba kerültek Kazahsztán ellen, ám utána a visszatérő Robbie Keane tizenegyesével, majd O'Shea találatával már az első fél óra vége előtt sikerült fordítaniuk. A végén a kazahok szereztek egy öngólt is, biztossá téve a hazai sikert.

C-CSOPORT
Feröer–Ausztria 0–3
Tórshavn, Tórsvöllur. V: Liani (izraeli)
Feröer: Nielsen – Naes, Joh. Davidsen, Baldvinsson, V. Davidsen – Holst (Christian Mouritsen, 71.), Benjaminsen, P. Justinussen – Hansson, S. Olsen (J. Edmundsson, 82.) – Klettskard (K. Olssen, 74.). Szövetségi kapitány: Lars Olsen
Ausztria: Lindner – Dragovic, Pogatetz, Prödl (Ortlechner, 81.) – Kavlak, Ivanschitz, Klein, Fuchs (Suttner, 72.) – Harník (Sabitzer, 73.), Hosiner, Alaba. Szövetségi kapitány: Marcel Koller
Gólszerző: Ivanschitz (17.), Prödl (64.), Alaba (67. – 11-esből)

Írország–Kazahsztán 3–1
Dublin, Aviva Stadion. V: Direktorenko (lett)
Írország: Forde - Coleman, Dunne, O'Shea, Wilson – Reid (McGeady, 75.), McCarthy, Gibson (Whelan, 37.) – Stokes (Hoolahan, 87.), Keane, Doyle. Szövetségi kapitány: Noel King
Kazahsztán: Szidelnyikov – Gurman, Kiszlicin (Finoncsenko, 32.), Engel, Korobkin – Somko, Karpovics (Sabalin, 64.), Dmitrneko, Scsetkin (Jurin, 61.), Bajzsanov – Hiznyicsenko. Szövetségi kapitány: Miroslav Beránek
Gólszerző: Keane (17. – 11-esből), O'Shea (26.), Somko (78. – öngól), ill. Somko (13.)

Svédország–Németország 3–5
Solna, Friends Arena. V: Collum (skót)
Svédország: Wiland – Bengtsson, P. Nilsson, Antonsson, M. Olsson – S. Larsson, R. Elm (A. Svensson, 58.), Källström, Kacaniklic (Durmaz, 73.) – Toivonen (Wernbloom, 84.), Hysén. Szövetségi kapitány: Erik Hamrén
Németország: Neuer – Lahm, J. Boateng, Hummels, Jansen – Schweinsteiger, Kruse (Höwedes, 75.) – T. Müller (Götze, a szünetben), Kroos, Schürrle – Özil (Draxler, 82.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Gólszerző: Hysén (6., 69.), Kacaniklic (42.), ill. Özil (45.), Götze (53.), Schürrle (57., 66., 76.)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Németország 10 9 1 36–10 +26 28
2. Svédország 10 6 2 2 19–14 +5 20
3. Ausztria 10 5 2 3 20–10 +10 17
4. Írország 10 4 2 4 16–17 –1 14
5. Kazahsztán 10 1 2 7 6–21 –15 5
6. Feröer 10 1 9 4–29 –25 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik