Élen a franciák; a spanyolok otthon ikszeltek a finnekkel

Vágólapra másolva!
2013.03.22. 23:08
null
Benzema (10) veszélyes játszott, rendre két védőt lekötött, de a befejezésekkel hadilábon állt (Fotó: Reuters)
A francia labdarúgó-válogatott lépett pontelőnnyel az I-csoport élére a vb-selejtezőn azzal, hogy hazai pályán kétgólos (3–1) győzelmet aratott Grúzia ellen. Mivel a spanyolok Gijónban ikszeltek a finnekkel (1–1), a franciák kétpontos előnyre tettek szert velük szemben. Kedden a franciák a spanyolokat fogadják, az ősszel Madridban 1–1-re végzett egymással a csoport két favoritja.

 

Franciaország–Grúzia

Amint arra várni lehetett: francia mezőnyfölény bontakozott ki a kezdés után, arra viszont kevésbé lehetett számítani, hogy mindez nemcsak az eredményességet, hanem a veszélyt és az ötletet is mellőzi. A 28. perc például komoly grúz helyzetet hozott: Alexander Kobakidze jobb oldali beadását négy(!) álmélkodó francia közül Aleksander Amisulasvili fejelhette kapura, de a labdában nem volt erő és kellő irányzék, így az Hugo Lloris zsákmánya lett. Didier Deschamps szövetségi kapitány nem éppen nyugodtan adott utasításokat a pályán lévőknek, akik eléggé széthúzták a mezőnyt, így a támadások sem kaptak kellő segítséget, és a védelmük is ki volt téve a vendégek kontráinak. Más kérdés, utóbbiak rendre túlvállalták magukat egyénileg, így elejét véve a saját támadásaiknak. Keményen védekeztek a grúzok, rögbis honfitársaikat idézve ütköztek a sokszor primadonnáskodó házigazdákkal, akik a 33. percben a vendégek tizenhatosnál sarkazásos passzolgatásra ragadtatták magukat, így haltak meg a szépségben. Amikor már mindenki a sípszót, és a szünetet várta, egy jobb oldalról elvégzett, kapu elé tekert szabadrúgásnál Olivier Giroud futott be üres területre, majd bólintott a 45. percben a kapu jobb oldalába. Giorgi Loria vetődött, de nem érhette el a labdát (1–0).

A fordulást követően gyorsan megduplázta előnyét a házigazda. Giroud fizikai fölényét kihasználva két védő között tartotta, majd játszotta meg a labdát a bal oldalon, a játékba hozott Franck Ribéry remekül szolgálta ki Mathieu Valbuenát, aki a 47. percben okosan kilőtte a bal felsőt (2–0). Nem játszott alárendelt szerepet a grúz együttes, a labdát tartva, járatva próbált akciót kezdeményezni, de támadásaik nélkülözték a gólveszélyt. Nem úgy a házigazdáké: a 61. percben az asszisztos Ribéry iratkozott fel a gólszerzők közé. A folytatásban csak meglett a vendégek – amúgy teljesen megérdemelt – szépítése, amely a 71. percben Kobakidze érdeme volt, a hátralévő húsz perc döntő fordulatot már nem tartogatott.

 

David Villa a fejét fogja: két egymást követő iksz otthon
David Villa a fejét fogja: két egymást követő iksz otthon

 

Spanyolország–Finnország

Hét Barca-játékossal a kezdőben állt fel a spanyol válogatott Gijónban. Gerard Piqué szépen lépett be a játékba – bekkpárja, a századik válogatottságát ünneplő Sergio Ramos nagyvonalúan játszott –, Sergio Busquets tökéletesen szűrt, Jordi Alba gyorsvonatként robogott a bal szélen, Cesc Fabregas remekül irányított, Andrés Iniesta rendre beültette a ringlispílbe a finneket, mind közül azonban a legnagyobb kedvvel David Villa játszott. Ja, és a hetedik, Víctor Valdés, nos, az ő napi formájáról semmit nem tudhattunk meg. A finnek ugyanis csak véletlenül jutottak labdához, de azt is gyorsan elveszítették. Nemhogy támadást nem tudtak vezetni, még arra gondolni sem volt idejük. Viszont betömörülő védelmük állta a rohamokat. Előretolt centerük nem egyszer állt a tizenhatos előtti köríven. Nem az ellenfélén, hanem a sajátján, a társai mind mögötte voltak. És akcióban, nem szögletnél.

A zárt finn védelmet a széleken akarta feltörni a spanyol együttes – különösen a bal oldaluk volt aktív –, de ritkán jutottak lövésig, és veszélyes területre. A 22. percben Santi Cazorla bombáját tolta oldalra vetődve Niki Maenpaa, majd Fabregas lapos centerezésébe ütött bele az utolsó pillanatban. A félidő hajrájában Iniesta blokkon megpattanó átlövését tolta szögletre a finn kapus.

A második félidőre Cazorla helyett Pedro Rodríquez érkezett, barcelonai barátok közé. Nem kellett sokat várni a hazai gólra, bár ahhoz Barca-játékosnak éppen nem sok köze volt. David Silva jobb oldali szögletét a 49. percben a centenáriumos Ramos fejelte a kapuba (1–0). Ez volt a spanyolok tizenkettedik szöglete, és a madridi védő kilencedik gólja a válogatottban. (A Real játékosa a legfiatalabb európai futballistaként lett százados.) A finneket nem zavarta meg a bekapott gól, az északiak nem zökkentek ki az alaptaktikájukból: változatlanul tíz emberrel védekeztek. A 60. percben éppen ezért volt meglepő, amikor Teemu Pukki a félpályáról indulva lefutotta védőjét, de a befejezésre már nem maradt ereje. A finnek az idő múlásával aztán mégiscsak bátrabbak lettek, minden mindegy alapon akciókat vezettek. A spanyolok elhitték magukról, hogy nyertek, és elég ehhez megtartani a labdát. Tévedtek. A 79. percben lendületes finn akció bontakozott ki a bal oldalon, a centerezésre Pukki robbant be, és helyezett a tehetetlen Víctor Valdés mellett a kapuba (1–1). A kapus szemrehányóan nézett társaira, amiért nem zártak vissza, mindenek előtt Sergio Ramosra... Óriási elánnal vetette bele magát a hajrába a spanyol csapat, amely odaszögezte a finneket a kapujukhoz, de hiába veszélyeztetett fejjel Álvaro Negredo a 86. percben. A 90. percben David Silva támadta a kelleténél vehemensebben a finn kapust, a Ramos, Negredo, Piqué triónak kellett őt „kimenteni” a bosszúszomjas vendégvédők közül.

A spanyolok irányítását a 2008-as Eb-győzelem után átvevő Vicente del Bosque szövetségi kapitány 69. alkalommal irányította a válogatottat, eggyel megelőzve így egyik korábbi elődjét, a bő két évtizeden át rekorder Kubala Lászlót. Alighanem szebb eredményre várt. A spanyolok egész héten a keddi, franciák elleni rangadóval foglalkoztak, legalábbis a közvélemény és a sajtó, mert a pénteki meccset simának hitték. Nos, ők nagyot csalódtak, és a játékosok hiába fogadkoztak, nem tekintenek előre keddre, helyette inkább a péntekre és a finnekre összpontosítanak, ezen az estén hiányzott belőlük a gyilkos befejezés.

VB 2014, EURÓPAI SELEJTEZŐ
I-CSOPORT
SPANYOLORSZÁG–FINNORSZÁG 1–1 (0–0)
Gijón,
El Molinón. V: Ovidiu Hategan (román)
SPANYOLORSZÁG: Valdés – Arbeloa, S. Ramos, Piqué, Alba – Busquets – D. Silva, Cazorla (Pedro, a szünetben), Fabregas (Mata, 76.), Iniesta – Villa (Negredo, 65.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
FINNORSZÁG: Mäenpää – Arkivuo, Toivio, Moisander, Raitala – R. Eremenko, Tainio (Sparv, 69.), Ring – Hetemaj, Pukki, Hämäläinen. Szövetségi kapitány: Mixu Paatelainen
Gólszerző: Ramos (49.), ill. Pukki (79.)

FRANCIAORSZÁG–GRÚZIA 3–1 (1–0)
Saint-Denis,
Stade de France. V: Ivan Bebek (horvát)
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Jallet, Varane, Sakho, Clichy – Valbuena (Rémy, 66.), Pogba, Matuidi, Ribéry (Ménez, 78.) – Benzema, Giroud. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
GRÚZIA: Loria – Lobjanidze, Kvirkvelia, Kasia, Amisulasvili – Kobakidze, Dausvili, Targamadze (Gelasvili, 84.), Ananidze (Kenia, a szünetben), Hizanisvili – Vacadze (Dvalisvili, 73.). Szövetségi kapitány: Temuri Kecbaja
Gólszerző: Giroud (45.), Valbuena (47.), Ribéry (61.), ill. Kobakidze (71.)

AZ ÁLLÁS
1. Franciaország 4 3 1 8–3 +5 10
2. Spanyolország 4 2 2 7–2 +5 8
3. Grúzia 5 1 1 3 3–7 –4 4
4. Fehéroroszország 4 1 3 3–8 –5 3
5. Finnország 3 2 1 2–3 –1 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik