A németek nyertek, de az amerikaiak is továbbmentek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.26. 17:53
null
A sebhelyes arcú Thomas Müller (balra) győztes gólt szerzett (Fotó: Action Images)
A német labdarúgó-válogatott csoportelsőként, az amerikai csoportmásodikként jutott tovább a brazíliai labdarúgó-világbajnokság G-csoportjából. Joachim Löw együttesének győztes gólját Thomas Müller szerezte.

 

VB 2014
G-CSOPORT, 3. FORDULÓ
EGYESÜLT ÁLLAMOK–NÉMETORSZÁG 0–1 (0–0)
Recife, Arena Pernambuco, 41 876 néző. Vezette: Irmatov (üzbég)
Egyesült Államok: Howard – F. Johnson, Gonzalez, Besler, Beasley – Beckerman, J. Jones – Zusi (Yedlin, 84.), Bradley, Davis (Bedoya, 59.) – Dempsey. Szövetségi kapitány: Jürgen Klinsmann
Németország: Neuer – J. Boateng, Mertesacker, Hummels, Höwedes – Schweinsteiger (Götze, 76.), Lahm, Kroos – Özil (Schürrle, 89.), Th. Müller, Podolski (Klose, 46.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Gólszerző: Th. Müller (55.)

Megismétlődik-e Gijón szégyene? Ezt találgatták a mérkőzés előtt, miután az Egyesült Államoknak és Németországnak is elég volt a döntetlen, amellyel „kigolyózhatják” Portugáliát és Ghánát. 32 éve ugyanis az NSZK és Ausztria egy igencsak békés 1–0-t játszott egymással Spanyolországban, amivel mindketten továbbmentek, Algéria pedig kiesett…

Igaz, sokáig a meccs lejátszása sem volt biztos, Recifére ugyanis özönvízszerű esőzés zúdult, végül az üzbég Ravsan Irmatov (aki negyedikként vezethetett nyolc vb-meccset a vb-k történetében) áldását adta a kezdésre.

Joachim Löw ezúttal betette a kezdőbe Bastian Schweinsteigert és Lukas Podolskit is, utóbbi egy év után lehetett ott a kezdő sípszónál a válogatottban. A német csapat jobban is kezdett, az elején nagy mezőnyfölényben volt, az amerikaiak alig jutottak át a felezővonalon.

Az első húsz perc után viszont visszaesett Németország, az amerikaiak is megpróbáltak támadni, a legveszélyesebb lehetőség Zusi lövése volt. A korábbi német válogatott Jermaine Jones ezúttal nem tudott olyan játékot nyújtani, mint Portugália ellen, amikor egyszer odaért volna a támadáshoz, akkor összeütközött a játékvezetővel, majd arcon lőtte magát a labdával… A szünetre végül gól nélküli döntetlennel vonultak a csapatok.

Löw a pihenő után behozta a Ghána ellen gólt szerző Miroslav Klosét, és ha nem is éppen ennek a cserének köszönhetően, de megszerezte a vezetést Németország: egy szöglet után Mats Hummels csúsztatását még bravúrral kiütötte Tim Howard, de a labda a tizenhatoson kívül álló Thomas Müllerhez került, aki szép mozdulattal visszarúgta a labdát a hosszú sarokba. 0–1

A német támadó – második világbajnokságán – immár a kilencedik találatát jegyezte, és szépen halad a vb-társgólrekorder Klose nyomdokain.

Az amerikaiak támadójátékában nem volt veszély, Jones pedig újra reflektorfénybe került, mert miután ütközött a játékvezetővel, és arcon is rúgta magát a labdával, a 74. percben már saját csapattársával, Alejandro Bedoyával tarolták le egymást… Jones járt rosszabbul, vérző orral jött le a pályáról.

Összességében a másik meccs eredményének tudatában mind az amerikai, mind a német válogatott elégedett volt az eredménnyel, így sok feljegyezni való nem akadt a játékrész végén – egészen a ráadásig. Akkor előbb Bedoya lövését mentette becsúszva Lahm, majd a csereként beálló DeAndre Yedlin fejelt a kapu fölé közvetlen közelről. Németország csoportelsőként, az Egyesült Államok másodikként jutott tovább a kvartettből.

A G-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Németország 3 2 1 7–2 +5
7
2. Egyesült Államok 3
1 1 1 4–4 0 4
3. Portugália
3
1
1 1 4–7 -3 4
4. Ghána 3
1 2
4–6 -2
1


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik