nemzetisport.hu 2013.06.30 17:57 Frissítve: 2015.01.01 03:25

A bronzmeccsen az olaszok bírták jobban a tizenegyespárbajt

A labdarúgó Konföderációs Kupa bronzmérkőzésén az Európa-bajnoki ezüstérmes Olaszország 2–2-es rendes játékidőt követően tizenegyespárbajban legyőzte a Copa América-győztes Uruguayt, így első érmét szerezte meg a tornák történetében. A mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy Riccardo Montolivót a 110. percben kiállította a játékvezető. A találkozó legjobbjának a duplázó Edinson Cavanit választották meg.

Buffon három tizenegyes is hárított, így Olaszország először szerzett érmet a Konföderációs Kupán (Fotó: Action Images)

 


ONLINE KÖZVETÍTÉS

A MÉRKŐZÉS

1. félidő

A dél-amerikaiak valamivel aktívabban kezdték a mérkőzést, előbb Forlán, majd Suárez beadásával próbálkoztak, igaz, Buffonnak egyszer sem kellett túlságosan izgulnia.

Az első tíz perc végére felpörögtek aztán az olaszok is, Chiellini közeli és De Rossi távoli lövésével jelentkeztek, de egyik kísérlet sem talált kaput.

Összejött ez volt viszont Forlánnak szabadrúgásból a 12. percben: 24 méteres lapos lövése a sorfal alatt átsuhanva Buffon zsákmányává vált, majd három minutummal később feljegyezhettük már az első kaput találó olasz lehetőséget is, egy bal oldali De Sciglio-beadás után a középen érkező Candreva 12 méterről, kapásból a laposan a bal alsó sarok irányába akart lőni, nem túl helyezett löketét Muslera gond nélkül fogta.

A folytatásban is az Eb-ezüstérmes maradt aktívabb, bár Diamanti és Candreva távoli lövése is fölé szállt.

A 24. percben aztán megszerezte a vezetést squadra azzurra: Diamanti jobb oldali szabadrúgása megtréfálta a labdát kiengedni készülő Muslerát, a jobb oldali kapufáról a kapusra, onnan saját hálója felé pattant a játékszer, amelyet végül Astori lőtt a gólvonalról a kapuba. 0–1

Nem sokáig tartott az uruguayi sokk, Suárez került helyzetbe az ötös jobb sarkától három méterre, bal felsőre tartó ágyúzását azonban Buffon szögletre tudta tolni, majd nem sokkal később Forlán lehetőségénél is helyén volt az olasz kapus. A 32. percben aztán megrezdült a másik háló is, igaz, Cavani lesről fejelt a kapuba, így nincs egyenlítés.

Jött az újabb olasz átlövés El Shaarawy révén, Muslera azonban a helyén volt, ahogy Buffon is Maxi Pereire 10 méteres lefordulása és Forlán távoli próbálkozásánál is. A hajrában Chiellinénél reklamáltak kezezést az uruguayiak, mielőtt a nagyon aktív Candreva újabb lehetőségénél ismét a dél-amerikai kapusnak kellett játékba avatkoznia, így egygólos olasz előnnyel vonultak pihenőre a játékosok.

A félidei visszajátszások egyértelművé tették, hogy Astori még az előtt ért labdához, hogy az teljes terjedelmével áthaladt volna a gólvonalon, így Muslera öngólja helyett az ő találata lett a gól – elsőre Diamantinak adták, de az övé semmiképpen sem lehetett, hiszen a kapufáról kifelé jött a labda, és csak a kapus hátáról váltott ismét irányt. A szünetben aztán a FIFA is revideálta álláspontját, így Astori mégis csak megszerezte első találatát a válogatottban.

Astori találata után a szünetben 1–0-ra vezettek az olaszok (Fotó: Action Images)


2. félidő

Csere – és sokáig helyzet – nélkül folytatódott a mérkőzés. Az első lehetőségre a 10. percig kellett várni, ekkor Maxi Pereira lövését védte Buffon, majd pillanatokkal később Suárez 20 méteres szabadrúgása a sorfalon halt el.

A második játékrészt jobban kezdő dél-amerikaiak az 58. percben aztán kiegyenlítettek: egy középpályás labdaszerzés után Gargano vezette a 16-os előteréig a labdát, majd jó ütemben indította Cavanit, aki nyolc méterről, balról a bal alsó sarokba tekert. 1–1 

Sőt, a 67. percben már Uruguay vezethetett volna, azonban Buffon kétszer is óriásit védett Forlán lövéseinél: előbb 14 méteres próbálkozását, majd 7 méteres ismétlését is hárította.

Még mindig csak a 69. minutumban voltunk, amikor  a csereként beálló Álvaro González távoli ágyúzása riogatta a squadra azzurra fanatikusait, életerős lövése azonban kevéssel a jobb felső fölé szállt.

Újabb gólt azonban ismét csak az olaszok szereztek, és most már tényleg Diamanti! A Bologna középpályásan nagyszerűen csavart szabadrúgásból 24 méterről a kapu bal oldalába. 1–2

Uruguay a legutóbbi hét bronzmeccséből hatot elvesztett (a vb-ket, Konföd. Kupákat és a Copa Américákat figyelembe véve).

Mi van itt?! Beindultak a csapatok, most a celeste végezhetett el szabadrúgást a kaputól 27 méterre, és bár Cavani tekerése kevésbé volt helyezett, Buffon lekésett róla, így a léc alá szállt a labda. 2–2

Cavani kétszer is egyenlített az olaszok ellen – kevés volt (Fotó: Action Images)

 

A szintén csereként beálló Giaccherini távoli lövését védte, sőt, megfogta Muslera, majd a rendes játékidő hosszabbításában Candreva éles szögből leadott szabadrúgása kerülte el a kapu bal felső sarkát, így jöhetett a kétszer 15 perc ráadás.

Érdekesség, hogy 2005-ben és 2009-ben sem ért véget a rendes játékidőben a bronzmérkőzés, de egyik esetben sem került sor a tizenegyespárbajra sem! Előbbin Ballack 97. percben szerzett góljával Németország 3–2-re legyőzte Mexikót, utóbbin őrült hajrát követően Xabi Alonso döntött a 107. percben Spanyolország javára – Dél-Afrika bánatára.

Hosszabbítás 

A 96. percben az első gólt szerző Astorit az a Bonucci váltotta, aki a spanyolok elleni tizenegyespárbajban egyedüliként hibázott.

Nem sokkal később két  újabb tizenegyest kértek számon az uruguayiak a játékvezetőn, de sem Godín, sem Suárez esése – óriási helyzetben talán lőhetett is volna – után nincs büntető.

Suárez nem hiszi el, hogy néma maradt a síp (Fotó: Action Images)

 

A ráadás második félidejének elején az uruguayiak is kihasználták az utolsó cseréjüket, Árevalo helyére Diego Pérez állt be.

A 109. percben Candreva távoli lövése pattant a jobb sarok mellé, majd egy minutummal később Montolivo szabálytalankodott Suárezzel szemben a kaputól 25 méterre, amiért megkapta a második sárgáját is, így megfogyatkoztak az olaszok!

A hajrában aztán jöttek szépen az uruguayi helyzetek, előbb Suárez 20 méteres lökete szállt kevéssel fölé, majd Cavani 16 méterről külsővel lőtt a léc fölé, mielőtt ugyanő a 119. percben nagy helyzetben, a bal alsó mellé talált, így újabb gól már nem esett.

Legutóbb 1995-ben Mexikó vett részt két tizenegyespárbajban is, akkor a csoportkörben Dániától kikaptak az észak-amerikaiak, a bronzmeccset viszont Nigéria ellen megnyerték.

Tizenegyespárbaj

Uruguay és Forlán kezd. Laposan, középre lőtt, a labda elakadt Buffonban! Aquilani cserébe magabiztosan a bal felsőbe lőtt. 0–1

Cavani higgadtan a bal alsóba gurított. El Shaarawy a kapus mozgásával ellentétes irányba, a jobb alsóba lőtt. 1–2

Suárez Cavanihoz hasonlóan a bal alsót választotta. De Sciglio félmagasan a kapu jobb oldalát vette célba, de Muslera véd! 2–2

Cáceres lapos, bal oldalra tartó lövését megfogta (!!!) Buffon! Giaccherini a bal alsóba gurít. 2–3

Gargano lövését is megfogta (igaz másodjára) Buffon! Nyert, és bronzérmes Olaszország! A squadra azzurra első érmét szerezte meg a Konföderációs Kupák történetében.


A MÉRKŐZÉS ELŐTT

A szurkolók már alig várták a kezdést (Fotó: Action Images)

 Mindkét csapat második helyen zárta a csoportkört, a dél-amerikaiak a spanyolok elleni vereség (1–2) után Nigériát (2–1) és Tahitit (8–0) is legyőzték, az olaszok pedig Mexikó (2–1) és Japán (4–3) felülmúlása után a házigazda Brazília ellen maradt alul (2–4).

Ön szerint ki volt a 2013-as Konföderációs Kupa legjobb játékosa?

Neymar   (2252)
Andrea Pirlo   (1083)
Rossz választás, szerintem más játékos volt a legjobb.   (724)
Andrés Iniesta   (518)
Sergio Ramos   (491)
Paulinho   (303)
Luis Suárez   (244)
Összes szavazat: 5615
Szavazás kezdete: 2013. 06. 29
 

Az elődöntőben mindkét csapat szoros mérkőzésre késztette a másik kvartett elsőjét, a címvédő brazilok csak a 86. percben döntöttek Uruguay ellen (2–1), míg a spanyolok még nehezebben, csak tizenegyesekkel ejtették ki az olaszokat (0–0, 7–6).

A két ország felnőtt labdarúgó-válogatottja legutóbb 2011-ben, Rómában csapott össze, akkor Sebastián Fernández korai góljával Uruguay nyert.

A torna legjobbját hat játékos közül választják meg, az olaszok közül Andrea Pirlo, az uruguayiak közül Luis Suárez került fel a listára.

Eddig egyik csapat sem végzett még a negyedik helynél jobban a Konföderációs Kupák történetében, így mindketten az első érmükre hajtanak.

Mario Balotelli, Ignazio Abate, Andrea Barzagli, Alberto Gilardino és Andrea Pirlo. Ők az „ötök”, akikre az Uruguay elleni bronzmeccsen nem számíthat Cesare Prandelli szövetségi kapitány – Gilardino aztán az előzetes várakozásokkal szemben nem hogy játszhatott, de végig a pályán is volt –, ami a Dél-Amerika-bajnokban rejlő potenciál, az ellenfél haderejének „érintetlensége”, valamint az olaszok fizikai leharcoltságának ismeretében sok – vagy sokk. Utóbbi három játékos a spanyolokkal vívott „eposzi” hosszúságú elődöntő áldozata lett. A legnagyobb veszteség kétségkívül Andrea Pirlo kiesése, mindamellett a 34 éves középpályás izomfájdalmai jelzésértékűek: a klasszis szervezete a sorozatterhelésre érzékenyen reagál.

KONFÖDERÁCIÓS KUPA
BRONZMÉRKŐZÉS

URUGUAY–OLASZORSZÁG 2–2 (0–1, 2–2, 2–2) – tizenegyesekkel 2–3
Salvador, Arena Fonte Nova. V: Haimudi (algériai)
URUGUAY: Muslera – Cáceres, Godín,  Lugano, Maxi Pereira (Á. Pereira, 81.) – C. Rodríguez (Á. González, 56.), Gargano, Arévalo (D. Pérez, 106.) – Forlán, Suárez, Cavani. Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez
OLASZORSZÁG: Buffon – Maggio, Chiellini, Astori (Bonucci, 96.), De Sciglio – Candreva, De Rossi (Aquilani, 70.), Montolivo – Diamanti (Giaccherini, 83.) – El Shaarawy, Gilardino. Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli
Gólszerző: Cavani (58., 78.), ill. Astori (24.), Diamanti (73.)
Kiállítva: Montolivo (110.)

DÖNTŐ
Brazília–Spanyolország 0.00 óra (Tv: m1)

 

2014.12.10 16:05:31

Foci vb 2014 nemzetisport.hu

A német arannyal zárult nyári foci-vb volt a legnépszerűbb téma a Facebookon 2014-ben.

2014.08.08 10:31:03

Foci vb 2014 nemzetisport.hu

A brazíliai világbajnokságon hatszor eredményes gólvágó a Twitter-követői közül választja ki a szerencsést.

2014.07.30 11:25:03

Foci vb 2014 nemzetisport.hu

Majdnem az állásával fizetett egy barbadosi pincér a hőn áhított sztárszelfiért.

2014.07.29 18:13:48

Foci vb 2014 nemzetisport.hu

Jon Jolley bízott Neymarékban, de megbánta. Wales legmagasabb hegyét kellett megmásznia, erősen alulöltözve.

2014.07.21 15:20:52

Foci vb 2014 nemzetisport.hu

A főszerepben: RVP-rakéta, bokszoló Buffon és Crocs papucsban futballozó Cristiano Ronaldo.