A spanyolok a hajrában gyűrték le Grúziát

Vágólapra másolva!
2012.09.11. 21:33
Címkék
A vb-címvédő spanyol labdarúgó-válogatott Roberto Soldado 86. percben szerzett találatával nyert Tbilisziben a Grúzia elleni vb-selejtezőn az I-csoport második fordulójában.

Andrés Iniestáékat rendre két grúz üldözte (Fotók: Reuters)
Andrés Iniestáékat rendre két grúz üldözte (Fotók: Reuters)
Andrés Iniestáékat rendre két grúz üldözte (Fotók: Reuters)
Andrés Iniestáékat rendre két grúz üldözte (Fotók: Reuters)
Andrés Iniestáékat rendre két grúz üldözte (Fotók: Reuters)

GRÚZIA–SPANYOLORSZÁG

A pénteki, Szaúd-Arábia elleni mérkőzéssel ellentétben (5–0-s spanyol siker) Vicente del Bosque ezúttal nem taktikázott, az első sorát dobta csatába. Leszámítva az Eb-ről kiszűkített Roberto Soldadót, aki a kispadra „száműzte” Fernando Torrest és David Villát.

Xavi Hernández, Andrés Iniesta és David Silva vezérletével egymást érték a spanyol támadások, Giorgi Loria kapusnak akadt dolga éppen elég. Viszont a szívós, lelkes grúz védelem jól tartotta magát, és a gól nélküli döntetlent. A hazaiak támadásait még Iker Casillas előtt megszűrte a vendégvédelem, így a válogatottban 140. alkalommal pályára lépő madridi kapus jobbára nézője lehetett a történteknek.

A mérkőzés fordulópontja: a grúz kapust sérülés miatt le kellett cserélni
A mérkőzés fordulópontja: a grúz kapust sérülés miatt le kellett cserélni

A második félidő úgy indult, ahogyan az első véget ért: Loria-bravúrral. Del Bosque az 57. percben szánta el magát a cserére, egyben a szerkezetváltásra, és az egyik védekező középpályását, név szerint Sergio Busquetst barcelonai klubtársa, a jó formában lévő támadó, Pedro Rodríguez váltotta.

Sőt, Santi Cazorla is elindult melegíteni, még egy jó formában lévő spanyol csatár... Aztán a 64. percben David Silva helyett friss erőként utóbbi is megérkezett.

A folytatásban a grúz erekben megfagyott a vér: az addig remeklő Loria megsérült, és kisvártatva le kell cserélni a grúz kapust. A meccs legjobbja hagyta el a pályát.

Így örült a győzelemnek a vb-címvédő
Így örült a győzelemnek a vb-címvédő

Közeledett a végjáték, az eredmény azonban csak nem akart változni. A végére teljesen felbillent a pálya, a spanyolok állandóra bejelentkeztek a hazai térfelére, a vendéglátók meg csak a védekezésre koncentráltak. Így az is belefért, hogy a Sergio Ramos, Gerard Piqué középső védőpáros is csatárként tűnt fel, míg a hajrában a jobbhátvéd Álvaro Arbeloát a támadó felfogású középpályás, Cesc Fabregas váltotta.

Ezt a nyomást már nem bírta el a grúz csapat: a 86. percben két barcelonai csereember, Pedro és Fabregas közreműködésének köszönhetően Soldado három pontot érő gólt szerzett (0–1).

És még nem volt vége! A játékvezető hat percet hosszabbított, a grúzok utolsó rohamra indultak, egyik támadásuk végén Ramos testében akadt el a labda– egyenlítési lehetőség volt…

GRÚZIA–SPANYOLORSZÁG 0–1

FRANCIAORSZÁG–FEHÉROROSZORSZÁG

A francia válogatott az 1986-os világbajnokság selejtezői óta egyszer sem nyerte meg első két vb-selejtezőjét; Henri Michel csapata 1984 őszén három győzelemmel rajtolt – azóta a mostani a „kékek” legígéretesebb nekiveselkedése.

Deschamps kapitány és Ribéry gólöröme (Fotó: Action Images)
Deschamps kapitány és Ribéry gólöröme (Fotó: Action Images)

Az első félidőben meddő mezőnyfölényben játszottak a franciák, két gólhelyzetük azonban így is akadt. A 13. percben Franck Ribéry beadása után Olivier Giroud fejelt, Szergej Veremko vetődve védett, majd a 40. percben Mamadou Sakho is fejjel veszélyeztetett, Veremko némi szerencsével újra tette a dolgát.

A második játékrész hatalmas belorusz helyzettel kezdődött: Kiszljak remek passzát követően Dragun egyedül állt szemben Hugo Llorisszal, a francia kapus nagyot védett.

S válaszul szinte azonnal zörgött a vendégek hálója: a 49. percben Ribéry játszott középre, Étienne Capoue lőtt, és bár a kapus hozzáért a labdához, a gólt nem tudta megakadályozni (1–0).

Érdekesség, hogy Capoue az utolsó pillanatban került be a francia csapatba a kisebb izomsérüléssel kínlódó Abou Diaby helyére – emlékezetes, a franciák pénteki finnországi selejtezőjén Diaby szerezte az egyetlen gólt.

A hátrányba kerülő fehéroroszok átvették az irányítást, de nem sokra mentek vele, mivel a 68. percben Christophe Jallet lecsúszó beadása után a labda utat talált a hálóba (2–0).

A vendégek még ekkor sem adták fel, és kisvártatva szépítettek: a 72. percben Anton Putyilo büntetőt harcolt ki, s bár Szergej Kornyilenko lövését Lloris kivédte, a kipattanóra Putyilo mozdult, és bevágta (2–1).

Csak rövid ideig kellett izgulnia az ötvenezres publikumnak: a 80. percben Ribéry eldöntötte a meccset. A francia támadójátéknak új lendületet adó Mathieu Valbuena passzolt Karim Benzemához, aki finoman Ribéry elé játszott, a müncheni pedig bevarrta (3–1).

Az egyelőre hibátlan „kékek" legközelebbi próbatétele nem akárhol – Spanyolországban lesz.

FRANCIAORSZÁG–FEHÉROROSZORSZÁG 3–1

VB 2014, EURÓPAI SELEJTEZŐK
I-CSOPORT, 2. FORDULÓ
GRÚZIA–SPANYOLORSZÁG 0–1 (0–0)
Tbiliszi. Vezette: Moen (norvég)
Grúzia: Loria (Kvashvadze, 73.) – Okriasvili, Amiszulasvili, Kasia, Grigalava – Hizanisvili, Dausvili – Kankava, Ananidze, Targamadze (Dzalamidze, 64.) – Mtcsedlidze (Szirbiladze, 79.). Szövetségi kapitány: Temuri Kecbaja
Spanyolország: Casillas – Arbeloa (Fabregas, 80.), Piqué, S. Ramos, Jordi Alba – Xavi, Busquets (Pedro, 57.), Xabi Alonso – D. Silva (Cazorla, 64.), Soldado, Iniesta. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
Gólszerző: Soldado (86.)

FRANCIAORSZÁG–FEHÉROROSZORSZÁG 3–1 (0–0)
Saint-Denis. Vezette: Gocek (török)
Franciaország: Lloris – Jallet, Yanga-Mbiwa, Sakho, Evra – Capoue, Mavuba, Cabaye (Matuidi, 75.) – Benzema, Giroud (Valbuena, 61.), Ribéry (Ménez, 90.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Fehéroroszország: Veremko – Martinovics, Radkov, Verhovcov (Balanovics, 70.), Kiszljak – Putyilo, Poljakov, Bordacsev, Dragun, Bressan (Kulcsij, 46.) – Rogyionov (Kornyilenko, 62.). Szövetségi kapitány: Georgij Kondratyev
Gólszerző: Capoue (49.), Jallet (68.), Ribéry (80.), ill. Putyilo (72.)
AZ ÁLLÁS
1. Franciaország2 24–1+36
2. Spanyolország1 11–0+13
3. Grúzia2 111–10 3
4. Finnország1 10–1–10
5. Fehéroroszország2 21–4–30
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik