A Nationalelf padlóra küldte a svédeket, majd fel is húzta

Vágólapra másolva!
2012.10.16. 22:53
Címkék
A német labdarúgó-válogatott akár kiüthette volna Svédországot a világbajnoki selejtezők C-csoportjában, ám 4–0-s vezetése után több védelmi hibát elkövetett, így a svédek kiegyenlítettek. Az osztrákok Kazahsztánt, az írek Feröert győzték le.

640
640
Klose kétszer betalált, de a Nationalelf nem ünnepelhetett győzelmet (Fotó: Action Images)
A német válogatott az írek dublini kiütése után a svédeket fogadták a csoportrangadón. Joachim Löw nem tette be a kezdőbe az Írországban megsérült Sami Khedirát, ám eltiltásából visszatérhetett Philipp Lahm.
640
640
A német válogatott az írek dublini kiütése után a svédeket fogadták a csoportrangadón. Joachim Löw nem tette be a kezdőbe az Írországban megsérült Sami Khedirát, ám eltiltásából visszatérhetett Philipp Lahm.

LÖW: 4–0-RÓL 4–4, ILYEN NEM LÉTEZIK!
Joachim Löw, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya hitetlenkedve adott villámértékelést a svédek elleni vb-selejtező után – a Nationalelf 4–0-s előnyről engedte vissza 4–4-re az északiakat. A német válogatott története során még sosem történt meg, hogy a nemzeti csapat ekkora előny megszerzése után nem nyerte meg a mérkőzést.

„Az utolsó harminc percben mindent elszúrtunk, amit el lehetett. Négy nullás előnyről négy négy, ilyen nem létezik! Nem lehetséges! Halotti csönd van az öltözőben, mindenki fekszik és teljesen kikészült. Egy szót nem szól senki” – mondta Löw, akinek a Bild a meccs utáni főcímben („Jogi, ez nagyon ostoba volt!”) már oda is szúrt.

A Nationalelf álomkezdést produkált, még ha Holmén révén a svédek veszélyeztettek először. A 8. percben Marco Reus passzolt balról vissza, Miroslav Klose pedig középről a léc alá bombázott. A 15. percben egy remek egyérintős játék végén újra Reus szolgálta ki Klosét, a támadó elsőre Isakssonba lőtt, másodjára azonban már nem hibázott.

A rutinos gólvágó így a 67. gólját szerezte a válogatottban, és már csak egyre van Gerd Müller csúcsától. Ezt ezen a meccsen még nem tudta megszerezni, de ettől még nem állt le a német henger. A 39. percben szabadrúgás után Thomas Müller fejelte vissza a labdát, és Per Mertesacker lőtt a hálóba.

A szünet után Mesut Özil lőtt a bal sarokba, a kiütés szélén álltak a svédek. Ám a tetemes előny kicsit talán kényelmessé tette a németeket: előbb Zlatan Ibrahimovic fejelt középről a kapuba, majd egy előreívelés szállt át Holger Badstuber feje felett, és az előrehúzódó Mikael Lustig éles szögből a hálóba lőtt. Tegyük hozzá, ebben vastagon benne volt Manuel Neuer kapus is. Mindkét alkalommal Källström adta a gólpasszt.

A svédek vérszemet kaptak, és újra a védelem mögé beívelt labdából keletkezett a veszély. A csereként beállt Alexander Kacaniklic balról adott be, és Johan Elmander a védőjét megelőzve a bal sarokba talált. De a legnagyobb dráma az utolsó másodpercekben jött el: bal oldali beadásnál Ibrahimovic közreműködésével – a támadó könyökkel arrébb tette Mertesackert – Rasmus Elmhez került a labda, ő pedig kilőtte a jobb sarkot. Berlin az örömünnepből letargiába került.

A CSOPORT TÖBBI MÉRKŐZÉSÉN

Az osztrák válogatott néhány napja Kazahsztánban játszott gól nélküli döntetlent, a hazai meccsen azonban már nem kegyelmezett. Sokat segített a csapaton, hogy visszatért David Alaba, aki a 24. percben jól adott be, és Marc Janko a kapuba fejelt.

A páros a második félidőben megismételte a mutatványt, újra Alaba adott be, és Janko fejelt a hálóba. A Bayern München játékosa harmadjára már a befejező szerepet vállalta magára, tisztára játszotta magát, és nem is hibázott. A végeredményt Martin Harník állította be.

Írország magára talált a németek elleni zakó után, igaz, ezúttal jóval könnyebb ellenfél jutott: Feröer. Az írek 4–1-re nyertek, pedig a félidőben még gól nélküli döntetlen volt az állás.

NÉMETORSZÁG–SVÉDORSZÁG 4–4
VB 2014, EURÓPAI SELEJTEZŐK
C-CSOPORT
Németország–Svédország 4–4 (3–0)
Berlin, Olimpiai Stadion, 72 369 néző. Vezette: Proenca (portugál)
Németország: Neuer – J. Boateng, Mertesacker, Badstuber, Lahm – Kroos, Schweinsteiger – Th. Müller (Götze, 67.), Özil, Reus (Podolski, 88.) – M. Klose. Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Svédország: Isaksson – Lustig, J. Olsson, Granqvist, Safari – R. Elm, S. Larsson (Sana, 78.), Wernbloom (Källström, a szünetben), Holmén (Kacaniklic, a szünetben) – Elmander, Ibrahimovic. Szövetségi kapitány: Erik Hamrén
Gólszerző: M. Klose (8., 15.), Mertesacker (39.), Özil (56.), ill. Ibrahimovic (62.), Lustig (64.), Elmander (76.), R. Elm (93.)
Ausztria–Kazahsztán 4–0 (1–0)
Bécs, Ernst Happel Stadion. Vezette: Kehlet (dán)
Ausztria: Almer – Pogatetz, Fuchs, Prödl (Dragovic, 59.), F. Klein – Harnik, Alaba (Jantscher, 81.), Junuzovic, Kavlak – Arnautovic, Janko (Leitgeb, 81.). Szövetségi kapitány: Marcel Koller
Kazahsztán: Szidelnyikov – Dmitrenko (Gorman, 74.), Nurdauletov, Kirov, Muhtarov – Korobkin, Nurgalijev (Hajrullin, 83.), Koniszbajev, Bogdanov – Sahmetov (Iszlamhan, 70.), Gridin. Szövetségi kapitány: Miroslav Beránek
Gólszerző: Janko (24., 63.), Alaba (71.), Harnik (93.)
Feröer–Írország 1–4 (0–0)
Tórshavn. Vezette: Jemini (albán)
Feröer: G. Nielsen – Faerö (E. Jacobsen, 61.), Justinussen, R. Baldvinsson, Naes – Samuelsen, Benjaminsen, Udsen (A. Hansen, 61.), Hansson – Holst, Edmundsson. Szövetségi kapitány: Lars Olsen
Írország: Westwood – Coleman, O'Dea, O'Shea, Wilson – McGeady, McCarthy, A. Andrews, Brady (Cox, a szünetben) – R. Keane, Walters. Szövetségi kapitány: Giovanni Trapattoni
Gólszerző: A. Hansen (68.), ill. Wilson (47.), Walters (53.), Justinussen (73. – öngól), O'Dea (88.)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország4 3115–6+910
2. Svédország3 21 8–5+37
3. Írország3 21 7–8–16
4. Ausztria3 111 5–2+34
5. Kazahsztán4 13 1–8–71
6. Feröer3 3 2–9–70
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik